Zagovornici fašističkih mjera zaboravili da Vijeće Europe zabranjuje diskriminaciju necijepljenih Zagovornici fašističkih mjera zaboravili da Vijeće Europe zabranjuje diskriminaciju necijepljenih
TweetEmailPrint Mnogi su na društvenim mrežama podsjetili na Rezoluciju VE kojom je istaknuto da treba “osigurati da su građani informirani da cijepljenje nije obavezno”. Sada... Zagovornici fašističkih mjera zaboravili da Vijeće Europe zabranjuje diskriminaciju necijepljenih


Mnogi su na društvenim mrežama podsjetili na Rezoluciju VE kojom je istaknuto da treba “osigurati da su građani informirani da cijepljenje nije obavezno”. Sada i oni koji se iz različitih razloga još nisu cijepili, no koji su planirali cijepiti se (preboljeli su koronu, imaju poremećaje krvi ili druge tegobe pa strepe od nuspojava…), opet dvoje i odgađaju cijepljenje. Ne žele, jednostavno, da ih netko diskriminira, proglašava budalom ili sili na nešto što nema uporišta i što i Vijeće Europe proglašava neprihvatljivim

Nakon što je hrvatski premijer u četvrtak – arogantno i netolerantno kako samo on zna – najavio da će cijepljenje biti uvjet za dobivanje državne potpore tvrtkama u pandemiji, mnogi mediji glavne struje, ulizujući se valjda Plenkoviću, iz svih oružja krenuli su tući po onima koji se ne slažu s premijerovim nasilničkim stilom te koji su upozorili da Plenković i njegovi sljedbenici otvoreno zazivaju diskriminaciju.

Tako je Jutarnji list u subotu preko cijele naslovne stranice objavio jezivo zloslutni naslov: ‘OTEŽATI ŽIVOT ONIMA KOJI SE NISU CIJEPILI‘.

Njihova glavna perjanica, nadasve ‘tolerantni i slobodoljubivi’ Ante Tomić, u svojoj kolumni u istom broju Jutarnjeg već u naslovu poručuje: ”Ne, ne treba strpljivo slušati svaku budalu: Cijepljenje protiv korone mora biti obavezno za sve

Portal Index.hr jutros je, pak, na naslovnici, kao prvu vijesti donio VELIKU ANKETU s pitanjem: ‘Treba li cijepljenje biti obavezno?‘, Tako otvorene ili prikrivene prijetnje, zazivanje diskriminacije te vrijeđanje onih koji misle drugačije, izazvalo je, razumljivo, suprotan učinak od onoga kojega su htjeli (valjda?!) polučiti oni koji milom ili silom hoće ‘urazumiti’ necijepljenje.

Sada i oni koji se iz različitih razloga još nisu cijepili, no koji su planirali cijepiti se (preboljeli su koronu, imaju poremećaje krvi ili druge tegobe pa strepe od nuspojava…), opet dvoje i odgađaju cijepljenje. Ne žele jednostavno da ih netko diskriminira, proglašava budalama ili sili na nešto što i svježa Rezolucija Vijeća Europe zabranjuje.

‘Nitko ne smije vršiti politički pritisak da se netko cijepi’

Mnogi su, naime, na društvenim mrežama ovih dana upozorili da je ovo što najavljuju Plenković i pojedini njegovi ministri u suprotnosti s nedavno usvojenom Rezolucijom Vijeće Europe kojom je istaknuto da treba osigurati da su građani informirani da cijepljenje nije obavezno i da nitko ne vrši politički, socijalni ili drugi pritisak da se cijepi, ako to ne žele sami i osigurati da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen”

”Nisu ni svi branitelji cijepljeni, niti se misle cijepit. Hoće li njima oduzet beneficije, kao što će radnicima plaće? Samo pitam…”, napisala je tako na svom Facebook profilu Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra i voditeljica njihovog Zelenog odreda – koja se zadnjih godina posebno istaknula u razotkrivanju prekomjerne sječe i pljačke hrvatskih šuma.

Čelnica Vidre podijelila je i objavu koja podsjeća na spomenutu Rezoluciju Vijeća Europe, a koju ovdje i prenosimo (preslika gore).

Vijeće Europe: Zaštititi necijepljene građane!

Zbog činjenice da su odgovorni u Hrvatskoj vladi, baš kao i mnogi urednici medija glavne struje, zaboravili, kako se čini, na nedavno usvojenu Rezoluciju Vijeća Europe, ovdje podsjećamo na dijelove tog dokumenta:

”Kako bi se osigurala visoka procijepljenost stanovništva potrebno je informirati građane da cijepljenje NIJE obavezno i da nitko ne smije vršiti politički, socijalni ili drugi pritisak da se građani cijepe, ako to sami ne žele; zaštititi necijepljene građane od diskriminatornog postupanja zbog toga što nisu cijepljeni zbog mogućih zdravstvenih rizika ili vlastite želje da se ne cijepe; potrebno je pravovremeno poduzeti mjere za suzbijanje dezinformacija i kolebanja vezanih uz Covid-19 cjepiva; distribuirati transparentne informacije o sigurnosti i mogućim nuspojavama cjepiva, te pritom osigurati da društveni mediji spriječavaju širenje dezinformacija; učiniti dostupnim sadržaj ugovora s proizvođačima cjepiva javnosti i omogućiti parlamentarni i javni nadzor tih ugovora; surađivati s nevladinim organizacijama i na druge načine pokušati na lokalnoj razini doprijeti do marginaliziranih skupina; angažirati lokalne zajednice pri razvoju i provedbi prilagođenih strategija za potporu uvođenju cjepiva…

Zabrana svakog oblika diskriminacije konvencijska je i ustavna maksima koje su neotuđivo, nepovredivo i neumanjivo pravo današnjeg čovjeka. Time se, pri donošenju prikazane Rezolucije, prvenstveno vodilo Vijeće Europe kao rukovodeće tijelo za zaštitu ljudskih prava na Europskom kontinentu, koje uključuje 47 država članica od kojih je 27 država članica Europske Unije, a koje su potpisnice spomenute Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda  ”, stoji između ostaloga u tekstu ‘Zabrana diskriminacije necijepljenih’ na portalu IUS-INFO (pravni portal koji korisnicima omogućava dobivanje informacija koje se temelje na važećim pravnim propisima u Republici Hrvatskoj).


Samo neuki mogu misliti da će prijetnje i ucjene ‘urazumiti’ neodlučne

Premda se u Hrvatskoj čovjek više ničemu ne treba čuditi, ipak začuđuje tolika tvrdokornost, totalitarnost pa i neukost u velikom dijelu javnosti: svatko razuman trebao bi, naime, znati da grube prijetnje i izrugivanje onima koji misle drugačije ne može dovesti do promjene njihovog stava.

Baš naprotiv.

Ako je vladajućima cilj bio motivirati one koji se još nisu cijepili da se cijepe, onda su morali znati da do tog cilja vodi posve suprotan put od ovoga kojega su oni odabrali.

Puno više bi, bez ikakve dvojbe, učinili da su neodlučne na cijepljenje pokušali motivirati pristojnim (nenametljivim) iznošenjem činjenica (onih koji govore u prilog cijepljenja, ali i onih koje govore o mogućim nuspojavama cjepiva…),  iznošenjem autentičnih svjedočanstava ljudi koji su uz velike teškoće preboljeli koronavirus, iznošenjem stavova nepristranih znanstvenika…, a ne prijetnjama, ucjenama, izrugivanjem i diskriminacijom.

No, vladajuća kasta ponovno je podcijenila hrvatske građane. I ako procijepljenost stanovništva i dalje bude niska, trebaju znati da su za to odgovorni prvenstveno nevjerodostojni, kompromitirani i ‘stranački obojeni’ članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite te Vlada Republike Hrvatske, a ne hrvatski građani.

FOTO: Preslika naslovnice Jutarnjeg lista; preslika FB stranice Vesne Grgić