Zagrebačka groblja zarasla u korov i sramotno zapuštena! Zašto građani plaćaju grobnu naknadu? Zagrebačka groblja zarasla u korov i sramotno zapuštena! Zašto građani plaćaju grobnu naknadu?
'otkako je tomašević na vlasti, groblja nitko ne održava'

Zagrebačka groblja zarasla u korov i sramotno zapuštena! Zašto građani plaćaju grobnu naknadu?

Zagreb 25. srpnja 2023. D.K.

TweetEmailPrint ”Zimus smo se opasno klizali, jer staze nisu bile očišćene od hrpa truloga lišća, a ljeti je sve obraslo u travu i korov.... Zagrebačka groblja zarasla u korov i sramotno zapuštena! Zašto građani plaćaju grobnu naknadu?


”Zimus smo se opasno klizali, jer staze nisu bile očišćene od hrpa truloga lišća, a ljeti je sve obraslo u travu i korov. Očito je da to nitko ne održava”, komentirala je gospođa Marija koju smo zatekli na Miroševcu. ”Razumijem da ne stignu ukloniti drveća koja je vjetar srušio. Ali, ne razumijem da nisu travu pokosili, da se uopće može doći do groba te da živicu nisu pošišali.  Jedva da se vide prezimena na nadgrobnim spomenicima. Groblje nije nikada ovako zapušteno izgledalo”, komentirao je izgled Mirogoja posjetitelj najpoznatijeg zagrebačkog groblja

Zagrebačka groblja Mirogoj i Miroševac su sramotno zapuštena i zanemarena, obrasla u travu i korov, sa stazama prepunim smeća. Premda stotine tisuća građana Gradskim grobljima plaćaju redovito za grobna mjesta, groblja su obrasla kao da nitko o njima već dugo vremena ne brine.

Na Miroševcu su pristupne staze zatrpane češerima, lišćem i razbacanim dijelovima lampaša, dok trava i korov izbijaju na sve strane. Uklonili su mnoge kontejnere, koji su ranije bili uz staze, pa je otpad razasut na sve strane. Novinar Promise.hr osobno se u sav taj nered uvjerio kada je u nedjelju posjetio to groblje na istoku grada.

Mnogi se žale na zapušteni Mirogoj

”Miroševac je zapušten otkako je Tomašević gradonačelnik! I zimi i ljeti je neuredno. Zimus smo se opasno sklizali nizbrdo, jer staze nisu bile očišćene od hrpa truloga lišća, a ljeti je sve obraslo u travu i korov. Pogledajte koliko je lampaša i starih ukrasa razbacano po stazi. Očito je da to nitko ne održava. Ne znam zašto uopće plaćamo naknadu Gradskim grobljima. Ranije groblje nikada nije bilo tako zapušteno”, komentirala nam je gospođa Marija koju smo zatekli na Miroševcu.

Nacional.hr piše, pak, da su im se na nered na groblju Mirogoj žalili brojni građani, koji su snimili i brojne fotografije koje najbolje svjedoče o zapuštenom Mirogoju.

 “Jutro nakon strašnog nevremena otišao sam na Mirogoj, da vidim jesu li grobovi oštećeni od onakve oluje. Imam što i vidjeti. Razumijem da ne stignu ukloniti drveća koja je vjetar srušio i pobacao. Ali, ne razumijem da nisu travu pokosili, da se uopće može doći do groba te da živicu nisu pošišali. To ne razumijem. Jedva da se vide prezimena na nadgrobnim spomenicima. Groblje nije nikada ovako zapušteno izgledalo”, komentirao je čitatelj.

Ne održavaju prilazne staze, živica nije ošišana

Najveće zagrebačko groblje također je stradalo u nedavnom nevremenu, a snažan vjetar oborio je drveća koja su u padu učinila štetu. Veliki je gubitak i sama činjenica da su potrebna desetljeća da izrastu nova.

Međutim, građane Zagreba ljuti i rastužuje činjenica da se, kako kažu, zapuštenost odražava u tehničkim pitanjima. Zapuštenost je posvuda, kažu. Ne održavaju se prilazne staze i okoliš grobnica. Trava i korov su visoki, živica nije ošišana, nitko se time ne bavi, a po opisu posla bi trebali, kažu građani.

Ogroman novac iz grobnih naknada

“Bio sam tako ljut”, kaže nam drugi čitatelj.

“Plaća se godišnja naknada. Tamo gdje mi je majka pokopana, plaćao sam 280 kuna godišnje, a gdje mi je baka 210 kuna godišnje. Evo, stavite da je grobna naknada 30 eura godišnje i pomnožite s brojem grobnih mjesta, koliki su to iznosi! Nije to mali novac kojeg građani izdvajaju za održavanje groblja”, rekao je sugovornik i nastavio:

“Kada su pojašnjavali što sve spada u tu “grobarinu”, navedeno je održavanje prilaznih puteva, košenje trave, podrezivanje živice i grmlja. Štoviše, navode da u taj iznos spada da održavaju lampaše, da ih čiste i da čiste suho cvijeće. Naravno da smo znali da to neće raditi, to smo unaprijed šutke prešli preko toga, ali da nisu pristupne puteve počistili i živicu ošišali, to je nedopustivo. Živica je na nekim mjestima prekrila prezimena. Idući put kad dođem, vjerojatno neću ni spomenik vidjeti, ni prepoznati”, kaže drugi čitatelj.

 

Građani su nesretni već tri godine otkako je Zagreb pretrpio gadan potres.

Niti su, kažu, mirogojske arkade u potpunosti sanirane, a građanima je rečeno da troškove oštećenja na grobovima snose sami, jer nisu imali osiguranje od potresa.

‘Što zaposlenici Gradskih groblja uopće rade?!’

“Pa što oni gore onda rade”, ljuti se prvi sugovornik.

“Iako plaćamo grobnu naknadu, Podružnica Gradska groblja od svega se ograđuju. Potres, to morate sami. Drveća, čekajte da se organiziramo i počistimo ih, a ako vam je nastala šteta na spomeniku, popravljajte sami, pretpostavljamo da će tako biti. I ovo regularno održavanje trave i korova ne rade kako treba, evo vidite, sve je zaraslo”, rekao je i nastavio:

“Također, veliki vjetar pobacao je staklene lampaše koji su se razbili u komadiće. Mislite da su to pomeli i počistili? Nisu. A ne vidimo razlog zašto ne, jer za to, naime, ne trebaju velike dizalice i posebne službe. Nadalje, traže od nas da odvajamo otpad, prodaju staklene lampaše, ali nema kontejnera za odlaganje stakla, samo metal, plastika i biootpad. Moramo onda valjda to staklo sami nositi doma, ne znam što drugo” kaže čitatelj.

Groblje, kažu, nikada gore nije izgledalo.

“Ne znamo koje im je opravdanje za toliku zapuštenost, nedavna oluja nema veze s ovim problemom koji traje već neko vrijeme. Groblje nikada nije bilo ovako zapušteno, a na to smo osjetljivi, groblje je emotivno mjesto. Onda neka prestanu naplaćivati grobne naknade, jer uslugu ne obave”, poručuju građani, a prenosi Nacional.hr.

FOTO: Snimio Damir Kramarić