”ZAUSTAVITE CENZURU koju u Hrvatskoj provode MEDIJI KOJI SE FINANCIRAJU IZVANA!” ”ZAUSTAVITE CENZURU koju u Hrvatskoj provode MEDIJI KOJI SE FINANCIRAJU IZVANA!”
Australsko-hrvatski kongres poslao Vladi RH i Plenkoviću apel za zaštitu medijske slobode:

”ZAUSTAVITE CENZURU koju u Hrvatskoj provode MEDIJI KOJI SE FINANCIRAJU IZVANA!”

Iseljeništvo i svijetHrvatskaIzdvojeno 23. travnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Problem je u tome što oni blokiraju sve one znanstvenike i intelektualce te javne osobe s čijim stavovima se ne slažu, proglašavajući njihove analize i... ”ZAUSTAVITE CENZURU koju u Hrvatskoj provode MEDIJI KOJI SE FINANCIRAJU IZVANA!”


”Problem je u tome što oni blokiraju sve one znanstvenike i intelektualce te javne osobe s čijim stavovima se ne slažu, proglašavajući njihove analize i predviđanja lažima. Prišiju nekome laž i na osnovu laži koju su sami izmislili blokiraju objavu na Facebooku. Zato se obraćamo Vama da Vlada osigura slobodu medija kao preduvjet slobode mišljenja svih građana, jer uništenjem neovisnih portala uništio bi se i pluralizam medija, na opću štetu plurarističkog društva u Hrvatskoj”, stoji u Apelu za zaštitu medijske slobode kojega je potpisao Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa

Australsko-hrvatski kongres reagirao je na sve prisutniju cenzuru i gušenje slobode govora u Hrvatskoj Apelom za zaštitu medijske slobode upućenom Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću.

Njihov Apel, prenosimo ovdje u cijelosti:

”Poštovani predsjedniče,

već dulje vrijeme u hrvatskim medijima osjeća se sve više prisutnost cenzure, i to od strane medija koji se financiraju iz inozemstva, raznovrsnih portala, organizacija koji pod maskom slobode misli i izražaja dominiraju u Hrvatskoj.

Većina njih je u službi stranih interesa, kao npr. GONG, iza kojeg stoji George Soros i njegova organizacija.

Tu su i svjetske elektronske mreže kao na pr. Facebook, kroz koju djeluju razni portali, koji tobože nadgledaju druge, paze da se drže specifičnih odredbi, poštivaju pravila javnog mijenja, a ustvari sami nameću svoju (ne cenzuiranu) cenzuru.

Dotični portali pozivaju se na Zakon o elektroničnim medijima, gdje se govori o odgovornosti za objavljivanje programa, zatim se jamči sloboda izražavanja itd. Ono što nije regulirano se odnosi na one koji vrše regulaciju, tko njih regulira? Big brother, ili kako je netko u šali nazvao,  ‘Ministarstvo istine’!

Problem je u tome što oni blokiraju sve one znanstvenike i intelektualce te javne osobe s čijim stavovima se ne slažu, proglašavajući njihove znanstvene analize, stavove, izjave i predviđanja lažima. Prišiju nekom znanstveniku, političaru ili analitičaru laž (koju ovaj nije ni izgovorio) i na osnovu laži koju su sami izmislili blokiraju objavu na Facebooku.

Isti tako, blokiraju i svakog pojedinca koji tu objavu želi podijeliti na Facebooku. Na objavu stave naljepnicu ‘NEISTINA! te tako i hrvatske znanstvenike i javne osobe i portale koji njihove izjave prenose stigmatiziraju i etiketiraju kao lažljivce. A kad se postavi zahtjev za ispravak jednostavno se ne objavi, iako bi po zakonu to morali.

Razmjer cenzure bio je vidljiv u vrijeme evropskih parlamentarnih izbora i kasnije predsjedničkih izbora kad su se mnogi domoljubni portali našli u neprilici, radi drastičnog blokiranja objava na Facebooku. Mnogi su urednici tih portala na silu, da riješe problem…. pristali pognuti glavu i objaviti ispravke navodno netočnih tekstova, samo da bi im na pr. Faktograf vratio domet na Facebooku kojega su ranije imali (inače ograniče taj domet na svega 10 do 30 posto, što bitno smanjuje čitanost portala).

Na isti su tretman naišle i neke političke stranke u zemlji, nakon neuspjeha u svojim prosvjedima na kraju su odustali od poduzimanja daljnjih koraka, isto tako od bojazni da ih netko ne uzme na zub i pa ih počnu blokirati, što ustvari im ne služi na čast, jer šutnjom se neće nista riješiti. Izgleda da i Saborski Odbor za medije nije ništa po ovom pitanju poduzeo kao i nadležno hrvatsko regulatorno tijelo (Agencija za elektronične medije – koja je po zakonu dužna štititi medijske slobode i plurarizam medija).

Ovdje se ne traži nečija zabrana nego poštivanje prava da svak ima pravo, poštivajući norme javnog mijenja,  iznjeti svoja mišljenja iako se ne slažu s mišljenjima nečijeg suprotnog kriterija. Isto tako ovdje se radi i o borbi za opstanak, da se neovisni portali ne ukinu, unište.

Zato se obraćamo Vama poštovani predsjedniče, da Vlada Republike Hrvatske osigura  slobodu medija kao preduvjet slobode mišljenja i iz raza svih građana Republike Hrvatske, jer uništenjem neovisnih portala uništio bi se i pluralizam medija, na opću štetu plurarističkog društva u Hrvatskoj”, stoji u Apelu za zaštitu medijske slobode kojega je potpisao Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa.

Apel Vladi RH, medijska sloboda u Hrvatskoj