”Zeleni odred razotkrivat će i MAJKU SVIH ZLOČINA u RH – frakiranje” – koje može izazvati potrese ”Zeleni odred razotkrivat će i MAJKU SVIH ZLOČINA u RH – frakiranje” – koje može izazvati potrese
TweetEmailPrint ”Empirijski i znanstveno je dokazano da hidrauličko frakturiranje inducira potrese te zagađuje pitku vodu”, upozorava Branko Obradović, voditelj građanske inicijative Frack Free Croatia,... ”Zeleni odred razotkrivat će i MAJKU SVIH ZLOČINA u RH – frakiranje” – koje može izazvati potrese


”Empirijski i znanstveno je dokazano da hidrauličko frakturiranje inducira potrese te zagađuje pitku vodu”, upozorava Branko Obradović, voditelj građanske inicijative Frack Free Croatia, koja se udružuje sa Zelenim odredom braniteljske udruge Vidra. O opasnostima od ‘frakiranja’, u tekstu pod naslovom ‘Frakiranje i potresi’, pisao je i tjednik Novosti: ”Tu pošast dobro ilustrira najnoviji slučaj u Engleskoj, gdje je kompanija Cuadrilla  morala prekinuti sve radove zbog – potresa koji je izazvala. Nije joj to prvi, ali jest najjači dosad”, pisale su u rujnu 2019. Novosti

Zelenom odredu, braniteljske udruge Vidra, poznatom po razotkrivanju prekomjerne sječe i masovne pljačke šuma, pridružili su se i aktivisti koji razotkrivaju hidrauličko frakturiranje (ili ‘frakiranje’) – potencijalno vrlo štetnu djelatnost protiv koje se u svijetu bore brojni aktivisti, a o kojoj se u Hrvatskoj intenzivnije javno počelo govoriti nakon nedavnog potresa na Banovini.

”S ponosom javljamo da smo u okviru udruge formirali još jedan „borbeni“ forum pod imenom Frack Free Croatia! Uz Zeleni odred, koji djeluje već gotovo tri godine, od danas nam se i službeno pridružuje izvanredna grupa ljudi, mahom iz Dalmacije i Istre, koja pod imenom Frack Free Croatia već više od 5 godina stručno obrađuje, dokazuje i razotkriva majku svih zločina u RH, a to je hidrauličko frakturiranje!
Uz obilje višegodišnjeg iskustva iz domene aktivizma, odlučnost i nepokolebljivost koje krase ove hrabre borce, stiže i neprocjenjivo brdo prikupljene i obrađene dokumentacije/dokaza kojima ćemo zatrpavati naše institucije, ali i institucije EU toliko dugo koliko bude potrebno dok ne zaustavimo i taj monstruozni projekt pustošenja i rasprodaje Opustošene Naše!
Budući da je građanska inicijativa Frack Free Croatia pod tim imenom već poznata i praćena diljem Europe te na društvenim mrežama, odlučili smo da i u sklopu Vidre zadrži isto ime, uz dodatak ´forum braniteljske udruge VIDRA´.

Branko Obradović već dugo upozorava na opasnosti

Branko Obradović, dugogodišnji aktivist iz Pule, pokretač i voditelj građanske inicijative Frack Free Croatia, , logično, imenovan je i voditeljem foruma Frack Free Croatia u Vidri.
Novi, usko specijalizirani forum Frack Free Croatia izuzetno je kvalitetna nadopuna svemu onome što smo odrađivali i odrađujemo u Zelenom odredu.
Zajedno, rame uz rame, možemo daleko više, brže i žešće!… jer, mi ne odustajemo!”, napisali su administratori FB stranice Zeleni odred – forum prije nekoliko dana.

Valja ovdje napomenuti da je Branko Obradović (koji se nedavno pridružio Zelenom odredu) kao i mnogi drugi aktivisti, i puno prije razornog  potresa na Banovini (još 2018. godine) javno upozoravao da bi hidrauličko frakturiranje moglo izazvati potrese!

”Dakle, frakirat će se u gotovo cijeloj kopnenoj Hrvatskoj do ispod Banije. Već se najavljuju i novi natječaju za koncesije u Lici, Gorskom Kotaru i Dalmatinskoj Zagori. Empirijski i znanstveno je dokazano da hidrauličko frakturiranje inducira zemljotrese te ireverzibilno zagađuje pitku vodu. Podsjećam da su Dinaridi izrazito trusno područje samo po, sebi podložno potresima. Također, kontaminacija podzemnih voda bi teškim metalima zagadila i zatrovala pitku vodu ne samo tamo gdje se buši već duž cijele dalmatinske i kvarnerske obale.  

Dokaz da se radi upravo o frakiranju, a ne tradicionalnom bušenju možemo naći u mnogim dokumentiranim preporukama HAZU-a o najboljim i preporučenim tehnikama i metodama eksploatacije ugljikovodika na kopnu te u opisu metoda bušenja ostalog dijela Slavonije u Strateškom planu gdje se zbog straha od reakcije javnosti ne spominje pojam “frakiranje” ali se svejedno detaljno opisuje tehnologija i tehnika frakiranja koja će se koristiti. 

U Engleskoj morali prekinuti radove jer su izazvali potrese

Dokaz štetnosti frakiranja su npr. znanstvena Studija američkog sveučilišta Stanford, milijarde dolara odštete poljoprivrednicima u SAD-u, Nizozemskoj i drugdje te zakonske zabrane frakiranja u Francuskoj, Bugarskoj, Škotskoj, Irskoj, državi New York i drugdje – upozorio je Branko Obradović  – ekološki aktivist koji već godinama upozorava na štetnu politiku oko ugljikovodika u Hrvatskoj – još u studenom 2018. godine. 

O opasnostima od ‘frakiranja’, u tekstu pod naslovom Frakiranje i potresi, pisao je i tjednik Novosti:

”Tu pošast dobro ilustrira najnoviji slučaj u Engleskoj, gdje je kompanija Cuadrilla krajem prošlog mjeseca morala prekinuti sve radove zbog – potresa koji je izazvala. Nije joj to prvi, ali jest najjači dosad, s obzirom na to da je drobljenje stijena pomoću visokotlačnih pumpi u dubini zemlje poremetilo stabilnost šireg područja u okrugu Lancashire. A sutra možda i u županijama Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Križevačko-koprivničkoj”’, pisao je Igor Lasić u Novostima.

Valja također podsjetiti da su pojedini aktivisti, novinari, ali i bivši ministri te saborski zastupnici nakon razornog potresa na Banovini govorili i pisali o hidrauličkom frakturiranju  te o činjenici da ta djelatnost može izazvati i razornu trešnju zemljine površine te enormne štete.

”U hrvatskom nacionalnom interesu je da se stranim naftnim kompanijama zabrani hidrauličko frakturiranje – izjavio je nedavno u Bujici, na Z1 televiziji, Nenad Matić, predsjednik Zelene liste i naveo primjere iz Oklahome, Nizozemske i Velike Britanije, gdje je, kako kaže, znanstveno dokazan štetni utjecaj ‘frackinga’, metode koju moćna naftna industrija koristi prilikom istraživanja i eksploatacije nafte i plina, na okoliš, ali i na induciranje potresa…

”Ono što smo obranili u Domovinskom ratu, sada se u mirnodopskim uvjetima prepušta stihiji – upozorio je Matić, koji je prije dvije godine sa Zelenom listom prosvjedovao na Trgovskoj gori, kod Dvora na Uni, protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada.

Mirela Holy: I propadanje tla nastaje zbog frakiranja

‘Fosilni’ ministar Ćorić htio je na području, koje je sada pogodio potres, graditi odlagalište nuklearnog otpada. Tada su nam govorili da je to najsigurnija lokacija u Hrvatskoj i da je sve skupa 100 posto sigurno… Nismo se mogli probiti u medije i govorili su nam da prosvjedujemo uzalud. Zamislite da smo tamo napravili odlagalište nuklearnog otpada, što bi nam se sada dogodilo?!

Nastavio je o hidrauličnom frakturiranju.

”U Americi su počeli bušiti svoje stjenjake i raditi jedan vrlo ekstreman pokus na zemljinoj kori… Sam proces je vrlo jednostavan; u nekoj pukotini imate naftu ili plin i da bi tu naftu ili plin istjerali iz pukotine, morate napraviti potisak. Naftne kompanije vodu, otpadne vode, pijesak i razno, razne kemikalije, miješaju i utiskuju u taj prostor i nafta ili plin pod golemim pritiskom, izbijaju van…
Ubrizgavanjem u podzemlje štetnih kemikalija dolazimo do situacije da ono što je bilo prirodno okruženje, više nije prirodno i sigurno, a za godinu ili za pet, deset ili petnaest godina, može doći do raznih poremećaja”, upozorava Matić.

O frackingu, ali i o propadanju tla, nastanku velikih rupa i izbijanju mulja i vode iz zemljine kore, što se sve prije Banovine, događalo i u Oklahomi, govorila je i bivša ministrica zaštite okoliša, Mirela Holy,

”I u SAD-u i u Meksiku i u nekim drugim dijelovima svijeta, relativno nedavno u Velikoj Britaniji, također je dolazilo do propadanja tla. Ako utiskujete i razbijate stijene u geološkim strukturama, naravno da onda dolazi do poremećaja u tim strukturama… Tako da definitivno možemo govoriti da fracking štetno djeluje po stijene i tlo, zbog čega i dolazi do propadanja. A je li moguće da zbog toga dolazi do potresa, o tome bi morali govoriti geolozi.
Holy je, ukratko, objasnila o kakvoj je tehnologiji riječ: – To je tehnologija gdje se pod tlakom, u unutrašnjost zemlje utiskuju različite emulzije, štetne za okoliš i izvore pitke vode…
“U SAD-u su iznijete procjene da se 600 tisuća ljudi razboljelo od posljedica hidrauličkog frakturiranja i da je još veći broj životinja uginuo,” upozorila je bivša ministrica: “Tamo su propadali veliki dijelovi tla, nakon pritiskanja stijena, kako bi se oslobodila fosilna goriva.”

Brine ih šutnja Agencije za ugljikovodike

Moguće je da se hidrauličko frakturiranje koristiti kod bušotina koje su na kraju svog životnog vijeka, kako bi se do kraja iscrpile– tvrdi Mirela Holy, uz napomenu: – Ja se doista nadam da u Hrvatskoj to nije slučaj, da je razum ipak prevladao i da nismo dopustili da se koristi hidrauličko frakturiranje!

“Kao i u mnogim drugim slučajevima, ne trebamo previše vjerovati naftnim korporacijama – pa tako ni vezano uz hidrauličko frakturiranje,” izjavio je pak Ratko Martinović, urednik na podcastu Incubator, koji je još prije pet godina, o frakiranju i opasnostima vezanim uz fracking, napisao blog, koji je prenio Večernji list:

“Treba razlikovati one metode frakiranja, koje su se nekoć odvijale na područjima Jugoslavije i Europe, od onih koje se događaju danas, a rekao bih da su one posebno invazivne na slojeve tla, što smo vidjeli u nekim slučajevima, koji su završili pogubno…”

”Postoji velika mogućnost za izazivanje potresa! Big oil, odnosno naftni lobi, do potresa u Oklahomi govorili su da koliko god invazivno frakiranje bilo, najveći potres koji se njime može izazvati je do 4 magnitude po Richteru. A tamo se dogodio 5,7 po Richteru!
“Nemamo pristup informacijama pa ne znamo jesu li kontraktori uopće radili frakturiranje o kojem se već duže vrijeme priča,” napominje Martinović: “Netko će reći da jesu, drugi da nisu… Dobit će te prilično kontradiktorne informacije od ljudi koji su bliski naftnom lobiju. Ni oni, čak i ako su iskreni, ne znaju je li se frakturiralo ili nije!”
I Holy i Martinovića brine cenzura i šutnja Agencije za ugljikovodike, kao i dosadašnjih Vlada, kada su im postavljana pitanja o frakiranju u Hrvatskoj…

Za Milanovićeve vlade – kriminalno loši sporazumi

“Još u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kada je iniciran projekt istraživanja i bušenja Jadrana, bilo je postavljeno pitanje zbog čega građani RH nemaju uvid u sporazume,” podsjeća Mirela Holy: “Kada su oni napokon objavljeni, vidjelo se da su kriminalno loši po javni interes RH. Rekla bih, gore nego kod nekih korumpiranih, banana afričkih država!
“Nekako sumnjam u ideju dobre namjere,” zaključuje Ratko Martinović: “I kod INA-e i kod drugih korporacija, postoji problem transparentnosti… Tko od nas iskreno može reći da se tako nešto nije dogodilo i da hidrauličko frakturiranje u Hrvatskoj nije izazvalo potres?! Bi li nam oni uopće tako nešto priznali?!”

Frakiranje nam sigurno ne pomaže – prokomentirao je i čelnik Zelene liste Nenad Matić nedostatak informacija o frackingu u javnosti:

Matić: Tražimo jasne odgovore od Ćorića i Plekovića

”A koliko nam šteti, odgovoriti trebaju institucije i oni koji imaju konkretne podatke. Informacija o frackingu u Hrvatskoj ima jako malo. U vrijeme kada je javna nabava elektronička, a ugovori kojima Vlada dio hrvatskog tla prepušta nekome i odobrava dugoročne koncesije, nisu, logično je postavljati ovakva pitanja… Nije to ugovor o iznajmljivanju stana pa da se skriva radi zaštite nečijih osobnih podataka, ovdje se radi o nacionalnom i javnom interesu, radi se o hrvatskoj zemlji, čiji se dio daje stranim kompanijama na korištenje i oni u dubini naše zemlje mogu raditi nešto s dugoročnim posljedicama… Zašto je to tajna?!
Posebno se obrušio na Agenciju za ugljikovodike: – Mnogi se pitaju što oni, zapravo, rade?! Imaju dobre plaće, dobro žive, a tajnom proglašavaju ugovore o kojima bi javnost trebala biti odavno informirana!
“Posljedice svega što je rađeno proteklih godina ili se radi danas, vidjet će se za pet, deset ili pedeset godina i treba nam svima biti u interesu da našoj djeci ostavimo dobro stanje,” napominje Matić:

“Od Plenkovićeve Vlade tražimo jasne odgovore, tražimo ih i od Agencije za ugljikovodike! Od ministra Ćorića zahtijevamo da nam pokaže ugovore i što je napravljeno, a što nije, što je ugovoreno i što se radilo temeljem tih ugovora, a što se tek planira raditi… Dobro bi bilo otkloniti bilo kakvu sumnju i narodu pomoći da bude miran, ukoliko je sve čisto i u redu…”

Fraking u Hrvatskoj postoji od 1957.

U Bujicu, koja se bavila hidrauličkim frakturiranjem, se iz irskog Corka, javio bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac, koji je još 2017. godine u Saboru postavio pitanje o frakiranju: – U Sabor sam došao iz Međimurja i činilo mi se da se hidrauličko frakturiranje koristi na području moje županije, no, od lokalnih vlasti kao i od samih tvrtki koje se bave bušenjem tla, nisam mogao dobiti nikakve relevantne odgovore, tako da sam se poslužio autoritetom saborskog zastupnika… Imao sam sreće da je u to vrijeme ministar zaštite okoliša bio gospodin Slaven Dobrović, tako da sam odgovor i dobio.

Ukratko, on je izvijestio hrvatsku javnost da se u Hrvatskoj metoda frackinga, odnosno hidrauličkog frakturiranja, koristi od 1957. godine, na području sedam županija i da je ukupno napravljeno 134 bušotine! Dakle, službeni je podatak da fraking u Hrvatskoj postoji već sedam desetljeća i to bi trebalo zabrinuti mnoge ljude koji žive na tim područjima jer sasvim je sigurno da takva metoda ne doprinosi, ni na koji način, boljem životu ljudi ni prirode, a radi li štetu, to bi svakako trebalo istražiti…
Na pitanje o kojim je sve županijama, osim Međimurske, riječ, Bunjac je odgovorio: – To su županije na području središnje Hrvatske i Slavonije. Od Međimurja do Siska, prema Virovitici i Slavonskom Brodu…
Na konstataciju da su i Pupovčeve Novosti, na jesen 2019. godine, objavile članak, u kojem u vezu dovode frakiranje i potrese, te u istom kontekstu spomenule Sisačko-moslavačku županiju, Bunjac je rekao: – Nije to nikakva ekskluziva Milorada Pupovca i Novosti, to je općepoznata činjenica u svijetu. Mi se moramo zapitati zbog čega odgovorne vlade zabranjuju fracking ili stavljaju moratorij na njegovu primjenu?! Moramo se, jednostavno, zapitati zbog čega brojni znanstveni časopisi upućuju na povezanost potresa, zagađenja voda i drugih šteta povezanih s takvim bušenjem tla…
“Takvu bi metodu trebalo općenito zabraniti (Vlada RH je prije par mjeseci zabranila masovno frakiranje, ali ne i frakiranje uopće – op. ur), a osobito u potresno osjetljivim područjima, kao što su Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija,” smatra Branimir Bunjac i zaključuje: “Potresi jesu prirodna pojava i događali su se i prije nafte i događat će se i poslije… Međutim, tu dodajem kako hidraulično frakturiranje može samo štetiti i da ono ni na koji način ne doprinosi stabilnosti tla niti sigurnosti građana.

Kako to da je nizozemska vlada isplatila golemu odštetu?!

Njemačka, Francuska, Italija i Bugarska uvode reda i privremeno obustavljaju frakiranje, Velika Britanija i Nizozemska to su već učinile, Vlada Kraljevine Nizozemske obeštetila je građane nakon potresa u Groningenu s čak milijardu i 200 milijuna eura, a što radi Hrvatska, to je veliko pitanje, na koji želimo odgovor – nadovezao se na Bunjca, Nenad Matić i konstatirao: – Sigurno ne bi ni jedna država isplatila milijardu i 200 milijuna eura da nema ozbiljnih sumnji i da ozbiljni ljudi nisu sve skupa proučili i rekli kako je u konkretnom slučaju, elemenata za tužbu –bilo!
“Zakone koje smo trebali donijeti, nismo donijeli, dajemo i dalje koncesije obavijene velom tajne, funkcioniramo kao taoci ‘fosilnog’ ministra Ćorića,” nastavio je Matić: “Vlada RH treba odgovoriti na pitanje zašto su 2019. godine dali koncesije za četiri strane kompanije, od kojih je jedna na svojim službenim stranicama rekla da će u Hrvatskoj koristiti metodu hidrauličkog frakturiranja?!”
Problemi očito postoje, a informacija nema. Neka objave sve informacije, neka objave ugovore, neka nas razuvjere i neka potpišu ugovore da će jednog dana odgovarati, pođe li nešto u krivom smjeru” zaključio je Nenad Matić.


‘I frakiranje – kakvo koristi INA – može izazvati potres’

Za razliku od hrvatskih ‘velikih’ televizija i medija glavne struje, koji o ovoj temi, unatoč velikom javnom interesu, uglavnom šute, telezivijska kuća Al Jazeera krajem prošle godine (odmah nakon potresa u Petrinji) objavila je prilog u kojem ugledni stručnjak tvrdi da hidrauličko frakturiranje (frakiranje) doista izaziva potrese.

”U Sisačko-moslavačkoj županiji nije bilo bušenja nafte i plina, koja bi mogla izazvati potres, tvrdi hrvatska Agencija za ugljikovodike. S tim u vezi, i naftna kompanija INA izdala je priopćenje da u praksi koristi bezopasnu metodu stimulacije bušotina, ali javno dostupni izvještaji pokazuju da izvlači naftu i plin i metodom hidrauličkog frakturiranja. Iako za razbijanje stijena koristi mali volumen tekućine, jedan od svjetski najpoznatijih geofizičara i bivši predsjednik Londonskog geofizičkog društva Peter Styles, kaže da i ta metoda može potaknuti potres, osobito ako se radi iznad aktivnog rasjeda”, navodi Al Jazeera.

FOTO: Preslika FB stranice Zeleni odred – forum; preslika portalnovosti.com; screenshot videosnimke