‘Ajmo biti najzapušteniji grad u Europi! Zašto bi kosili travu i čistili smeće?’, kao da poručuje Tomašević ‘Ajmo biti najzapušteniji grad u Europi! Zašto bi kosili travu i čistili smeće?’, kao da poručuje Tomašević
TweetEmailPrint ”Zbog čega radnici ne kose travu i ne kupe redovito smeće? Zašto mjesecima ne čiste razbijeno staklo na ulicama i u pothodnicima? Trava... ‘Ajmo biti najzapušteniji grad u Europi! Zašto bi kosili travu i čistili smeće?’, kao da poručuje Tomašević


”Zbog čega radnici ne kose travu i ne kupe redovito smeće? Zašto mjesecima ne čiste razbijeno staklo na ulicama i u pothodnicima? Trava je viša od pola metra i smeta alergičarima; građani se ne usuđuju s djecom u park, jer mogu pokupiti krpelje. Zbog razbacanog smeća, sve je više vrana koje zadnjih dana često napadaju prolaznike. Jesu li radnicima Holdinga smanjene plaće, ili je znatno smanjen njihov broj, pa je zato grad užasno neuredan i zapušten? Zašto građani plaćaju sve skuplje račune i prirez, ako žive zatrpani smećem i obrasli travurinom?”, upitali smo odgovorne u Gradu Zagrebu. Oni uporno šute

”Ajmo biti najprljaviji i najzapušteniji grad u Europi! Zašto, uopće, kositi travu i čistiti smeće, kada možemo pustiti da nas trava preraste, alargije zaguše, krpelji i komarci ižmiču te da nas smeće sve lijepo zatrpa?’

Tako nekako je, sudeći prema skandaloznoj zapuštenosti grada Zagreba, aktualna gradska vlast zamislila, valjda, ostvariti svoju godinama proklamiranu ‘zelenu’ politiku. Jer, Zagreb je iz dana u dan sve neuredniji i sve zapušteniji, što sada već postaje i prijetnja zdravlju stanovništva. No, badava brojne pritužbe i upiti građana: travu i dalje ne kose, a smeće s ulica kupe ‘svake prijestupne’ (pogledajte foto-galeriju).

U gradskim kvartovima se praktički ni o čemu drugom i ne razgovara, osim o nevjerojatnoj neurednosti i prljavštini – kakvu ni najstariji stanovnici metropole ne pamte.

Nitko tjednima ne kosi

”Vaš pas je velik, no moj se i ne vidi od duboke travurine. Od te trave ima alergiju, pa se kasnije grize do krvi. Moram mu stalno davati skupe tablete. A ovi nikako da pokose! Pogledajte, svugdje je viša od pola metra. A smeće?! Ovuda su nekad stalno išle radnice i praznile kante. Jeste li ih vidjeli u zadnje vrijeme?”, upitala me jutros susjeda, pokazujući razasute vrećice, papire, staru odjeću, ostatke hrane…, posvuda u parkiću s južne strane Horvaćanske ceste, u blizini tržnice Prečko, u jugozapadnom dijelu grada.

”Prvo su govorili da im smeta kiša, a sada da je nepokošeno zbog kukaca i pčela. Ma muljaju, mislim da su otpustili previše radnika, pa zato nitko više ne kosi i ne pobire smeće”, uključila se u razgovor druga susjeda, također nezadovoljna neredom i zapuštenim ulicama i parkovima.

I jedna i druga su primijetile da je agresivnih vrana, zbog razasutog smeća, sve više, a golubova, kosova, vrabaca i drugih ptica sve manje. Zbog vrana, koje su u zadnja dva tjedna po glavi izgrebale nekoliko žena i pasa u Prečkom, mnogi izbjegavaju ulaziti u parkiće, no teško je pronaći zelenu površinu u kojoj nema agresivnih vrana (mladi im u ovo doba godine ispadaju iz gnijezda, zbog čega se grakćući zalijeću na svakoga tko prolazi u blizini), a vrlo slično je i u drugim dijelovima grada.

Ne mare za alergičare

Zbog svega navedenog, u četvrtak 25. svibnja poslali smo novinarski upit odgovornima u Gradu Zagrebu:

”Zašto radnici komunalnih tvrtki ne kose travu u Prečkom i u drugim dijelovima grada? Trava je na mnogim mjestima u Prečkom (ali i u drugim kvartovima, čak i kod dječjih vrtića i škola!) visoka po pola metra i viša; građani se zbog toga ne mogu s djecom šetati parkićima, a i vlasnici kućnih ljubimaca u opasnosti su da pokupe krpelje i bolesti, u visokoj, odavno nepokošenoj travi?

Jesu li odgovorni u Gradu Zagrebu svjesni da zbog masovno nepokošene trave alergičari, kojih je sve više, imaju zdravstvenih problema? Prečko, pa i drugi kvartovi te cijeli grad s tako visokom travom izgledaju strašno zapušteni, ružni i neuredni. Zašto radnici ne kose travu? Zašto redovito ne prazne kante za smeće? Zbog čega ne pokupe otpatke razbacane po ulicama i parkićima? Zašto već mjesecima ne čiste razbijeno staklo na mnogim mjestima? Je li vam poznato da je razbijeno staklo već mjesecima razasuto u pothodniku ispod Horvaćanske ceste kod Osnovne škole Nikola Tesla? Znate li da je to staklo opasnost za djecu i kućne ljubimce koji tamo prolaze? Je li vam poznato da su mnogi psi u Prečkom porezali šape, jer razbijeno staklo stoji i u pothodniku, i na parkiralištu kod Spara i na pješačkom prijelazu u blizini tržnice Prečko i na mnogim drugim mjestima (po pločniku, pješačkim stazama i po ulicama)?

Vrana napala terapijskog psa i vlasnicu

Radnika Čistoće sam prije nekoliko tjedana upozorio da je u pothodniku kod OŠ Nikola Tesla razasuto razbijeno staklo, odgovorio je da zna za to, no nakon toga nije očistio to staklo?! Kako to komentirate?

Jesu li radnicima komunalnih tvrtki smanjene plaće, ili je znatno smanjen njihov broj pa je zato grad sada užasno neuredan i zapušten?

Zašto građani redovito plaćaju prirez i račune, ako žive zatrpani smećem i obrasli visokom travom?

Što će odgovorni u Gradu Zagrebu poduzeti da zaštite građane od sve učestalijih napada vrana? Je li Vam poznato da je, zbog smeća razasutog na sve strane, u gradu sve više vrana? Znate li da su u zadnjih tjedan dana dva odrasla labradora i njihovi vlasnici napadnuti u parkićima u Prečkom? Vrane su prvo kanždama i kljunom napale mirnog terapijskog psa (školovanog u Centru za rehabilitaciju Silver), a nakon toga su ogrebale i njegovu vlasnicu po glavi. Susjeda je rekla da neće više hodati tom stazom, ali ne zna kamo da hoda, jer vrane napadaju na više mjesta?

Tko će ozlijeđenima platiti odštetu?

Zar sigurnost građana te čišćenje smeća, pogotovo razasutog razbijenog stakla te košenje trave, ne bi trebali biti prioriteti u Gradu Zagrebu? Što će odgovorni u Gradu poduzeti da se ovakvo stanje popravi, da grad ne bude više ovako neuredan i opasno zapušten, te da građani ne moraju strahovati od sve učestalijih napada vrana? Tko će biti odgovoran ako više građana bude tužilo Grad Zagreb zbog ozljeda koje su im nanijele vrane?

Tko će građanima platiti sudskim putem dodijeljenu odštetu?”, upitao sam odgovorne u Gradu u četvrtak 25. svibnja te ih zamolio da mi odgovore do ponedjeljka 29. do 12 sati.

Djelatnica Sektora za informiranje u Gradskoj upravi potvrdila je u petak da su upit zaprimili te kazala da će nadležne zamoliti da požure s odgovorima…, no do objave ovog teksta, dakle do ponedjeljka 29. svibnja kasno popodne, odgovore nismo primili.

Ako odgovori iz Grada stignu, naknadno ćemo ih objaviti.

DIVLJE SVINJE U ŠPANSKOM: ‘Grad je u teškom svinjcu. Smeće stoji danima, bit će toga sve više’

Sam kosio kod Holdinga da ukaže na nepokošeni grad: ‘Imat ćemo najezdu komaraca kao Baranja!’

FOTO: Snimio Damir Kramarić