Ako bivši Plenkovićev savjetnik hvali Vanđelića kao najbolju oporbu, birači trebaju biti jako oprezni Ako bivši Plenkovićev savjetnik hvali Vanđelića kao najbolju oporbu, birači trebaju biti jako oprezni
TweetEmailPrint Macan je izjavio da je možda bilo teško surađivati s Tramišak i da je bolje da je svako otišao svojim putom. Na komentar... Ako bivši Plenkovićev savjetnik hvali Vanđelića kao najbolju oporbu, birači trebaju biti jako oprezni


Macan je izjavio da je možda bilo teško surađivati s Tramišak i da je bolje da je svako otišao svojim putom. Na komentar da je Tramišak otišla sa stavom i uz rečenice kakve nismo navikli čuti, bivši Plenkovićev savjetnik je odgovorio da je Tramišak poznata kao teška šefica (?!) te dodao da je model ove vlade da je premijer glavni. Novinarka ga, ni nakon brojnih pohvala na račun premijera i omalovažavanja Tramišak, nije prekinula i upitala može li on uopće biti nepristran u ovoj temi, kada je ranije bio plaćen iz državnog proračuna da savjetuje Andreja Plenkovića

Krešimir Macan, koji je mjesecima bio plaćan iz državnog proračuna da bi savjetovao predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a koji i danas nerijetko istupa kao da je još uvijek  premijerov zaposlenik (javno opravdava njegove sporne postupke poput smjene uspješne ministrice Tramišak, ne propušta priliku pohvaliti Plenkovićevu mudrost i snagu…) na N1 televiziji je kao tobože nezavisni politički analitičar dobio priliku javno kritizirati oporbu te na sva usta hvaliti dojučerašnjeg Plenkovićevog suradnika – Damira Vanđelića.

Macan je u Studiju N1 televizije komentirao imenovanje nova dva ministra i prvi aktualni sat u Saboru nakon zimske stanke.

“Imam dojam da se oni nisu pripremili, kako su bili produženi praznici. Možda je i malo postpraznički aktualac jer nije aktualan iako ima dosta aktualnih tema”, kaže Macan i dodaje da nema dojam da se sprema strateški napad oporbe na vladajuće.

“Ima tu sto stvari oko kojih premijeru ne možete poručiti da je glup, već ga upitati što radite”, kaže Macan i dodaje da bi opozicija trebala dizati očekivanja i tjerati vladu da rade bolje. “kad oporba ne pritišće, onda vlada radi po svom ritmu. Tu je premijer dosta suveren po tom pitanju, jer ne osjeća pritisak oporbe”, kazao je ‘uvijek nepristrani’ analitičar.

Napomenuo je da tijekom negativnih kampanja uvijek profitira onaj treći koji ne sudjeluje u svađama koji će uspjeti objasniti građanima prava pitanja.

“Imamo nikad više neodlučnih. Ljudi su razočarani svim politikama, a HDZ i dalje ima najveći rejting. Ono što oni rade njihovi podržavaju, a ostali se još traže. Mislim da će veća oporba biti Damir Vanđelić koji će krenuti s pričom jesam ti rekao”.

Vanđeliću je dovoljno da dobije par mandata i da bude “kingmaker” i odlučuje tko će činiti vladu. “Ima dovoljno vremena do izbora i Vanđelić će krenuti nuditi rješenja, ali ako bude samo kritizirao neće uspjeti”, kaže Macan i dodaje da on ide na lov 17 posto neodlučni birača.

Komentirao je i imenovanje Branka Bačića ministrom obnove. “Izgleda da se premijera ne odbija. Kad premijer i predsjednik nešto traži, praksa je da se to provede”, kaže Macan i dodaje da je premijer izabrao političkog teškaša s iskustvom ministra graditeljstva.

Rekao je da neće biti pukotina u HDZ-u. “Svi su svjesni da ide izborna godina, svi daju premijeru da bira svoj tim”, kaže Macan i dodaje da je na ministrima da odradi posao do kraja. Komentirao je i odlazak Nataše Tramišak.  Rekao je da ne vjeruje da će biti puno soliranja, ali će tijekom saborskih rasprava malo izazivati.

“Plenković se Tramišak i Anušića nema potrebe rješavati”, napomenuo je Macan i dodao da je možda bilo teško surađivati s Tramišak i da je bolje da je svako otišao svojim putom.

Na komentar da je Tramišak otišla sa stavom i rečenice kakve nismo navikli čuti Macan kaže da je Tramišak poznata kao teška šefica. “U politici je potrebno češće, nego u poslu, napraviti kompromis”, kazao je Macan i dodao da je model ove vlade da je premijer glavni.

Zanimljivo je da ga novinarka, nakon toliko pohvala Plenkoviću te omalovažavanja Nataše Tramišak, nije prekinula te ga upitala može li on, budući da je donedavno primao novac za savjetovanje Plenkovića, govoriti o ovim temama nepristrano.

Nije ga upitala ni vjeruje li da su ankete na koje se poziva objektivne (rezultati govore da je HDZ, unatoč korupcijskim aferama, daleko nadmoćniji od svih), kada su različiti izbori u Hrvatskoj bezbroj puta pokazali da su ta istraživanja skandalozno promašila, što ukazuje na mogućnost da su ankete namještene.

Cijeli razgovor je, zbog svega navedenog, više sličio na plaćeni propagandni prilog nego na informativnu emisiju.

U tom kontekstu, valja se zapitati zašto Plenkovićev bivši savjetnik (i gorljivi zagovaratelj) javno hvali Vanđelića kao potencijalno najkvalitetniju oporbu? Vanđelića, koji je sve donedavno bio Plenkovićev bliski suradnik i (nesuđeni) kandidat za HDZ-ovog gradonačelnika Zagreba? Koji je godinama bio u Nadzornom odboru Ine, pa i u vrijeme kada je odlučeno da se ugasi Rafinerija Sisak?

I zašto je Vanđelić, odjednom, prekršio svoju više puta ponovljenu tvrdnju pa, unatoč prethodnom zaklinjanju da će djelovati isključivo kroz udrugu, u predizbornoj godinu ulazi u politiku (sve donedavno je odbijao takvu mogućnost)?

Nameće se stoga pitanje – postoji li mogućnost da će Damir Vanđelić biti (svjesno ili nesvjesno) novo ‘kukavičje jaje’ na sljedećim izborima? ‘Podmetnut’ kako bi što više glasača glasalo za njega, a ne za neku od oporbenih stranaka?

Još ako ga Macan toliko hvali…

Birači bi, sudeći prema dosadašnjim iskustvima, trebali biti oprezni te širom otvoriti oči.

FOTO: Screenshot videosnimke