Dodjela ugovora o stipendijama za učenje hrvatskog jezika potomcima hrvatskih iseljenika Dodjela ugovora o stipendijama za učenje hrvatskog jezika potomcima hrvatskih iseljenika
TweetEmailPrint Program učenja hrvatskog jezika od 2012. godine provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj Programa je upoznavanje i njegovanje hrvatske... Dodjela ugovora o stipendijama za učenje hrvatskog jezika potomcima hrvatskih iseljenika


Program učenja hrvatskog jezika od 2012. godine provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj Programa je upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Istodobno se potiče njihov povratak u Hrvatsku

U četvrtak 28. veljače s početkom u 14.00 sati u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održat će se dodjela Ugovora o stipendijama polaznicima tečaja učenja hrvatskog jezika. Na potpisivanju Ugovora sudjelovati će 37 stipendista i stipendistica polaznika ljetnog semestra u Zagrebu.

Svim stipendistima i stipendisticama obratit će se Zvonko Milas, državni tajnik, a povodom dodjele Ugovora organiziran je prigodan svečani program.

Da podsjetimo, Program učenja hrvatskog jezika od 2012. godine provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj Programa je upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti Republike Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Istodobno se potiče njihov povratak u Republiku Hrvatsku, a onima koji su se već uselili pomaže se kako bi se mogli lakše uključiti u gospodarski i društveni život u Republici Hrvatskoj.

Svake godine u mjesecu travnju ili svibnju na mrežnim stranicama www.hrvatiizvanrh.gov.hr objavljuje se Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj. Stipendija se odobrava za jedan ili dva semestra Tečaja hrvatskoga jezika koji se održava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Stipendija uključuje trošak tečaja hrvatskoga jezika, a može uključivati i subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno kao i naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno.

Tečaj je namijenjen početnicima, ali također i onima koji već posjeduju određeno znanje hrvatskoga jezika te ga žele usavršiti ili proširiti.

Kandidati i potom polaznici navedenog Tečaja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj dolaze iz različitih zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, a redovito ih je najviše iz Južne Amerike.