Dokumentarac ‘Pravosudna mafija – uzroci i posljedice korupcije u pravosuđu’ šokirao sve prisutne Dokumentarac ‘Pravosudna mafija – uzroci i posljedice korupcije u pravosuđu’ šokirao sve prisutne
TweetEmailPrint Darko Petričić je u filmu podsjetio na najpoznatije afere i skandale iz sudske i odvjetničke prakse, te zorno objasnio zbog čega građani u... Dokumentarac ‘Pravosudna mafija – uzroci i posljedice korupcije u pravosuđu’ šokirao sve prisutne


Darko Petričić je u filmu podsjetio na najpoznatije afere i skandale iz sudske i odvjetničke prakse, te zorno objasnio zbog čega građani u tolikoj mjeri gube povjerenje u pravosuđe te u pravnu državu. Istaknuto je da zbog zarobljenog pravosuđa nema stranih ulaganja, otežava se poslovanje domaćim tvrtkama, a iz istog razloga izostaju snažnije poduzetničke aktivnosti. Upravo zbog nedjelovanja pravosuđa i nepostojanja pravne države, mladi i visoko obrazovani masovno napuštaju domovinu. Petričić je, jutro nakon premijere, za Promise.hr izjavio da ne strahuje od sudskih tužbi, jer su sve tvrdnje iznesene u filmu, kako je rekao, lako dokazive

Premijera dokumentarnog filma  “Pravosudna mafija – uzroci i posljedice korupcije u hrvatskom pravosuđu” autora Darka Petričića održana je sinoć u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu pred oko dvije stotine zainteresiranih građana.

Riječ je o mračnom i sumornom, ali vjerodostojnom filmskom zapisu, koji podsjeća na brojne afere i skandale u pravosuđu, a čiji je cilj razotkrivanje kriminala i korupcije koji dominiraju dobrim dijelom hrvatskih pravosudnih institucija – od sudova i sudaca do državnih odvjetništava i Ustavnog suda. I novinar Promise.hr-a, Damir Kramarić, sudjelovao je jednim dijelom u izradi ovog dokumentarca (što je Petričić na premijeri i istaknuo), no zbog bolesti nije mogao prisustvovati premijeri.

Budući da su gotovo svi hrvatski mediji ignorirali ovaj film, izvješće s premijere prenosimo s portala 7dnevno (jedino su oni objavili tekst o tom događaju):

”Uz pomoć relevantnih sugovornika, Petričić je podsjetio na najopasnije slučajeve iz sudske i odvjetničke prakse, te zorno objasnio zbog čega građani u tolikoj mjeri gube povjerenje u hrvatsko pravosuđe, kao i u pravnu državu. Istaknuto je da upravo zbog zarobljenog i korumpiranog pravosuđa nema stranih ulaganja u Hrvatsku, otežava se poslovanje i domaćim tvrtkama, a iz istog razloga izostaju snažnije poduzetničke aktivnosti u zemlji. Upravo zbog nedjelovanja pravosuđa i nepostojanja pravne države, najproduktivniji i najobrazovaniji građani masovno napuštaju domovinu…

Dokumentarni film podijeljen je na 17 blokova u kojima sugovornici, koji su u svakodnevnom izravnom ili neizravnom kontaktu s pravosudnim institucijama, objašnjavaju da je profesionalno pravosuđe u Hrvatskoj odavno kapituliralo. Dokumentarni film prati, kroz izjave sugovornika i medijske arhive, događaje od 90-ih godina do danas.

U 90-im godinama, nakon političke tranzicije u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, izvršena je politička intervencija i diverzija u pravosudni sustav koji se više nikada nije oporavio i profesionalizirao. Naprotiv, potpuno je devastiran nepotizmom i nestručnošću, tvrdi se u filmu.

Osim analize što se dogodilo nakon uspostave “državotvornog pravosuđa”, dokumentarni film obrađuje teme kao što su: karakteristike i najveći nedostaci pravosuđa; utjecaj politike na pravosuđe; analiza previsokih odvjetničkih tarifa; nepotizam na sudovima; bezakonje na sudovima… Otvoreno se govori i o korupciji na hrvatskim sudovima, kao i o tome kolike su ‘sudačke tarife’ za sudske presude na općinskim, županijskim i drugim sudovima.

Olujić, Knezović, Rogić, Padjen… govorili o trulom pravosuđu

O pojedinim teškim temama iz hrvatskog pravosuđa u filmu govore relevantni sugovornici: pravnici, odvjetnici, aktivisti, novinari, suci i državni odvjetnici. Sugovornici u filmu, između ostali, su: odvjetnik, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunoslav Olujić, odvjetnik Mate Knezović, pravnik Sulejman Tabaković, bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru, Željko Rogić, prof. dr. sc. Ivan Padjen, odvjetnica iz Splita Doris Košta i drugi. Ukupno 17 sugovornika, koji svojim izjavama opisuju hrvatsku sudsku praksu i upozoravaju građane – buduće sudske stranke u postupku – što bi se moglo dogoditi s njihovim predmetima, odnosno na sudbinu nakon ulaska u bespuća hrvatskog pravosudnog labirinta.

U filmu se objavljuju precizni podaci o broju sudova i sudaca u Hrvatskoj, broj odvjetnika i odvjetničkih društava, kao i akutni problem Hrvatske – ukupni broj neriješenih sudskih predmeta na pojedinim sudovima. Objavljuju se podaci koliko hrvatsko pravosuđe godišnje stoji hrvatske porezne obveznike, kao i podaci o plaćama pojedinih sudaca i državnih odvjetnika. Uglavnom, gledajući ovaj dokumentarni film, moglo bi se zaključiti kako Hrvatska ima najviše sudaca u EU-u i najgore pravosuđe.

Najveći nedostaci desetljećima su isti

U filmskom bloku pod naslovom “Najveći nedostaci hrvatskog pravosuđa”, navedeni su kronični problemi iz pravosuđa koji ostaju nepromijenjeni bez obzira na oštre najave i mlake realizacije pravosudnih reformi.

Među najvećim nedostacima tako su detektirane sljedeće anomalije: dugotrajnost sudskih postupaka, samovolja sudaca, zloporabe položaja i ovlasti sudaca i državnih odvjetnika, sprega politike i pravosuđa, nepotizam na hrvatskim sudovima, neponištavanje koruptivnih presuda, neodgovornost i nekompetentnost sudaca, nemogućnost pokretanja kaznenog i disciplinskog postupka protiv sudaca, neujednačena sudska praksa, nepoštivanje preporuka i direktiva Europske unije hrvatskim sudovima…

Bez obzira na velik broj sudaca, sudski sporovi u Hrvatskoj među najduljima su u Uniji, ovisno o vrsti postupka. Prosječno trajanje sudskog spora u građanskim parničnim postupcima u Hrvatskoj je oko 2,5 godina. Neki predmeti traju između 20, 30, pa i više godina.

Od konkretnih slučajeva, dokumentarni film se prisjeća prve velike pravosudno-političke afere s Ankicom Tuđman i “njezinom ušteđevinom” te kriminalnom obranom suca Ustavnog suda – Smiljka Sokola.

Film analizira i ‘mini pravosudnu reformu’ koju je pokrenuo Zdravko Mamić, zbog koje mu Krunislav Olujić daje titulu “istinskog reformatora hrvatskog pravosuđa”. Da podsjetimo, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, Zdravko Mamić, javno je optužio sada već bivšeg predsjednika Vrhovnog suda da je korumpiran, govoreći da ima dokaze za te tvrdnje. Nije bilo ugodno slušati ni začuđujuće mlake i neodlučne odgovore Đure Sesse na te skandalozne optužbe. Mediji su zabilježili da je tadašnji prvi čovjek Vrhovnog suda izjavio da ne namjerava tužiti Mamića zbog klevete te da mu ne pada na pamet testirati se na detektoru laži, kao što je predlagao dugogodišnji vladar Dinama i hrvatskog nogometa.

U moru pravosudnih afera, hrvatska javnost jedva da je i primijetila da je Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, pravomoćno izgubila spor jer si je nezakonito isplatila četiri plaće nakon što joj je istekao mandat na Ustavnom sudu. Tako je bivša sutkinja Ustavnog suda oštetila državu za oko 100.000 kuna! Presudio je to, podsjećamo, Visoki upravni sud u listopadu 2019. godine.

Moguća rješenja

U filmu se spominje i Davorin Mlakar, kojega su austrijski policajci nekoliko puta privodili i ispitivali u vezi sa sumnjama za primanje mita, a koji je nakon svega postao sudac Ustavnog suda! U korupcijskoj aferi u vezi s Hypo Alpe Adria bankom, u Austriji su, podsjetimo, ispitivani Davorin Mlakar, tadašnji saborski zastupnik HDZ-a, Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva, te Danijel Ropuš (HSS) iz Novalje.

HRT je u svibnju 2016. u šokantnom prilogu izvijestio da posjeduje dokumente koji dokazuju da su se tijekom ispitivanja u Klagenfurtu zbog sumnji za primanje mita Mlakar i Vresk lažno predstavljali, ali i da su Hypo Alpe Adria banci obećavali usluge u hrvatskom pravosuđu! Mlakar, Vresk i Ropuš u ožujku 2014. pozvani su u središnjicu Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurt da objasne zašto su od banke dobili po 210.000 eura.

Film podsjeća i na godišnje izvješće Hrvatske sigurnosne službe SOA-e koja upozorava javnost da korumpirani hrvatski suci najozbiljnije ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje. No sve je ostalo samo na upozorenju. Imena tih sudaca nikada nisu objavljena.

Film završava video-blokovima pod naslovima “Odgovornost i sankcije za suce” i “Kako vratiti povjerenje hrvatskom pravosuđu?”, u kojima se objavljuju konstruktivni prijedlozi sugovornika na koji način spasiti ono malo ugleda što je u javnosti ostalo sucima i sudovima (valja naglasiti da postoje i mnogi čestiti suci, no zbog brojnih afera i skandala – ugled je narušen sudstvu u cjelini). Naime, u filmu se tvrdi da je sudački posao jedini posao u Hrvatskoj bez ikakve odgovornosti jer prema Zakonu o sudovima Republika Hrvatska odgovara za štetu koju stranci u postupku nanese sudac svojim nezakonitim ili nepravilnim radom u obavljanju sudačke dužnosti.

‘Lopovi slave, pošteni plaču’

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma “Pravosudna mafia”  o ovom projektu kaže:

“Želja mi je samo da ovaj dokumentarni film ne zabrani politički režim i snažna i utjecajna pravosudna mafija, kao i da ga vidi što više gledatelja kako bi se uvjerili u stvarno stanje na hrvatskim sudovima i u eroziju hrvatske pravne države. Istodobno se nadam da će ovaj film potaknuti javne rasprave o stanju u hrvatskom pravosuđu koje bi mogle rezultirati sveobuhvatnom reformom pravosuđa jer je ovakvo stanje na hrvatskim sudovima i DORH-u neprihvatljivo, alarmantno i neodrživo.”

Za potrebe filma komponirana je, kao najava, posebna pjesma, “himna”, “Pravosudna mafia”, koja se može poslušati na YouTubeu i iz koje izdvajamo, jednu strofu koja glasi:

“Lopovi slave, pošteni plaču
Oružje traže, s mostova skaču
Suci ne griješe, na paši im glave
Zakon ih štiti, k’o svete krave!”, piše 7dnevno.


Petričić: Ne bojim se tužbi

Jutro nakon premijere , razgovarali smo sa autorom, Darkom Petričićem. Kazao je da su odaziv na film i reakcije publike bili jako dobri, ali i da su mnogi bili zaprepašteni iznesenim činjenicama.

”Praktički ništa novo u filmu nije rečeno, no publika je svejedno bila šokirana. Mi smo, praktički, u filmu samo pobrojali pravosudne skandale, od devedesetih do danas, te smo zamolili relevantne sugovornike da nam prokomentiraju stanje u pravosuđu. I predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić je, uostalom, nedavno upozorio da se hrvatsko sudstvo raspada, te da se rasulo u pravosuđu proizvodi namjerno, što je teza koja se cijelo vrijeme na neki način provlači i kroz film”, istaknuo je Petričić.

Naglasio je da su na premijeru dokumentarca pozvali i suca Dobronića, te saborske zastupnike Karolinu Vidović Krišto, Daliju Orešković, Nikolu Grmoju i mnoge druge, no u to je vrijeme u Saboru baš bila rasprava o sudstvu, pa nitko od navedenih nije uspio doći.

Na pitanje strahuje li od sudskih tužbi nakon filma te s obzirom na opisano stanje u pravosuđu, Petričić je kazao da se ne boji.

”Lakše ću ja dokazati da su pojedinci korumpirani, nego što će oni dokazati da su pošteni. Mislim da su argumentirane javne kritike na račun sudstva, brojne pravosudne afere i skandali, packe koje je neučinkovitom hrvatskom pravosuđu podijelilo Europsko tužiteljstvo…, ipak urodili kakvim-tavkim plodom. Odgovorni u DORH-u te u sudstvu sada su ipak malo oprezniji, nego ranije”, zaključuje Darko Petričić, politolog, novinar te autor dokumentarnog filma ”Pravosudna mafia – uzroci i posljedice korupcije u hrvatskom pravosuđu”.

Dodao je da će s filmom uskoro krenuti na turneju, a široj publici će njegov dokumentarac najprije biti prikazan u Splitu, Zadru, potom u Puli, te u Osijeku…

FOTO: FB stranica Udruge Veronika Vere – za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa; screenshot videosnimke