DORH korupciju skriva, EPPO otkriva: Je li AP razlog zašto se predmet Žalac kiselio u ladici DORH-a? DORH korupciju skriva, EPPO otkriva: Je li AP razlog zašto se predmet Žalac kiselio u ladici DORH-a?
V. Krišto: EUROPSKO TUŽITELJSTVO DOKAZALO PLENKOVIĆEVU KORUPCIJU

DORH korupciju skriva, EPPO otkriva: Je li AP razlog zašto se predmet Žalac kiselio u ladici DORH-a?

HrvatskaIzdvojenoPolitika 29. siječnja 2023. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Upravo je Europsko tužiteljstvo u svojoj tužbi dokazalo da je hrvatska vlada glavni generator divljačke korupcije u Hrvatskoj. Dokaz da je Hrvatska izložena svojevrsnoj... DORH korupciju skriva, EPPO otkriva: Je li AP razlog zašto se predmet Žalac kiselio u ladici DORH-a?


”Upravo je Europsko tužiteljstvo u svojoj tužbi dokazalo da je hrvatska vlada glavni generator divljačke korupcije u Hrvatskoj. Dokaz da je Hrvatska izložena svojevrsnoj ustavnoj blokadi jest djelovanje DORH-a, koje je protivno ustavnim i zakonskim odredbama pokušavalo prikriti ovu bezočnu korupciju. DORH je raspolagao identičnim informacijama kao i Europsko tužiteljstvo te nije otvorio istragu ni protiv Gabrijele Žalac, ni protiv Andreja Plenkovića, iako je zato bio zakonom obvezatan”, ističe Vidović Krišto u pismu predsjedniku Sabora

Premijer Andrej Plenković sutra će nakon sjednice predsjedništva HDZ-a odgovoriti na pitanje je li on AP koji se spominje u prepisci između bivših dužnosnica i optuženica Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, vezano uz aferu Software. I dok velik dio oporbe podržava Mostov potez dovođenja glavne državne odvjetnice u Sabor da objasni je li zbog predsjednika Vlade držala taj predmet u ladici dok ga nije preuzeo Ured europskog tužitelja, pojavljuju se i nove saborske inicijative kako bi se rasvijetlio slučaj.

“Zna se tko sigurno nije”

Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo smatra da to sigurno nije Aco Petrović, Mostov Nino Raspudić kaže da s obzirom na to da su Ante Pavelić i Ante Pavlović pokojni, preostaje samo Ante Prkačin. “Svi znamo da ni u kom slučaju to nije Andrej Plenković”, kaže Raspudić.

Podsjetio je da Mostovci žele pitati šeficu DORH-a je li AP razlog zašto joj se predmet Gabrijele Žalac kiselio u ladici. Vjeruju da će lako sakupiti 30 potpisa oporbe da se u roku od sedam dana na vrh dnevnog reda sabora stavi izvješće o radu državnog odvjetništva, piše N1

“Ako imamo na umu da 95 posto optužnica EU tužitelja završi presudom, pitanje je zašto tu nije bilo materijala za DORH. A odgovor leži u inicijalima AP koji se spominju u cijeloj stvari”, kaže Raspudić.

Zeleno-lijevi ne očekuju da će državna odvjetnica bilo što razotkriti, iako inicijativu podržavaju. Smatraju da je ono što treba – istraga Uskoka.

“Nismo mu to mi napravili, nismo mu izmišljali bijele medvjede i bijele miševe. Žalac i Rimac su evidentno bile upregnute u korupcijsku hobotnicu. Evidentno je da je Andrej Plenković to sve znao i da je blagoslovio”, rekla je Sandra Benčić.

Podsjetimo, inicijale su u svojim porukama koristile optuženice Rimac i Žalac.

Iz Ureda premijera zasad su rekli da je sastanak o nabavi softwarea bio održan na zahtjev tadašnje ministrice Žalac, ali da Plenković nije imao nikakav utjecaj na donošenje odluka. Na pitanja medija odgovorit će u ponedjeljak nakon sjednice predsjedništva stranke.

‘EPPO dokazalo Plenkovićevu korupciju’

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto napisala je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću u kojem navodi da je premijer Plenković izravno uključen u korupcijonaški slučaj nabavke software-a za ministarstvo koje je vodila ministrica Žalac.

“Poštovani gospodine Jandrokoviću,

Optužnica Europskog tužiteljstva protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac utvrdila je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković izravno uključen u korupcijonaški slučaj nabavke software-a za ministarstvo kojega je vodila gospođa Žalac.

U optužnici se opisuje da je sporni software prezentiran osobno premijeru Plenkoviću u zgradi Vlade RH. Činjenica da je predsjednik vlade sudjelovao u izboru tehničkog pomagala za jedno ministarstvo dokazuje njegovu upetljanost u sam slučaj.

Dokaz da je Hrvatska u ovom slučaju izložena svojevrsnoj ustavnoj blokadi jest djelovanje DORH-a, koje je protivno ustavnim i zakonskim odredbama otvoreno pokušavalo prikriti ovu bezočnu korupciju.

Slijedeće radnje dokazuju protuustavno djelovanje DORH-a:

– nabavu software-a, kojeg je ministrica Žalac nabavila po 300% većoj cijeni, USKOK i DORH proglasili su neupitnim i odbacili kaznenu prijavu.

– DORH je raspolagao identičnim informacijama kao i Europsko tužiteljstvo te nije otvorio istragu ni protiv Gabrijele Žalac, ni protiv predsjednika vlade Andreja Plenkovića, iako je zato bio zakonom obvezatan.

U Ustavu RH, u članku 121. a određeno je:

”Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i prava.”

Iz hrvatskog Ustava nedvojbeno proizlazi obveza DORH-a štititi imovinu RH i sprječavati korupciju. Iz opisanog djelovanja, pak, svjedočimo da DORH ne djeluje po Ustavu i zakonu već, suprotno svojim obvezama, štiti korupciju te nanosi štetu hrvatskim grđanima.

Upravo je korupcija razlog nevjerojatno visokih cijena u Hrvatskoj, niskih plaća, te opće društvene nepravde koja je glavni uzročnik raseljavanja hrvatskih građana.

Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo dužan je reagirati na činjenicu da je predsjednik hrvatske vlade od strane Europskog tužiteljstva razotkriven da je sudjelovao i štitio korupciju na najvišoj razini u Državi Hrvatskoj.

Slijedom navedenog zahtjevam da dopunite Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora s točkom

”Izviješće predsjednika vlade o nabavi software-a opisanog u optužnici Europskog tužiteljstva”.

Kao što Vam je poznato, temeljna vrijednost Europske unije jest funkcionalna vladavina prava. Aktualni slučajevi u državama Europske unije, počevši od austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, njemačkog ministra financija Christiana Lindnera, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te ostavke vlade Slovačke Republike, jesu primjeri efikasnog djelovanja tijela državne vlasti protiv bezakonja i korupcije.

Slijedom navadenih primjera i tijela državne vlasti u Hrvatskoj, u ovom slučaju Hrvatski sabor, dužna su trenutačno djelovati u sprječavanju zlouporaba i zaštiti interesa Države Hrvatske i njezinih građana.

Upravo je Europsko tužiteljstvo u svojoj tužbi dokazalo da je hrvatska vlada glavni generator divljačke korupcije kojoj svjedočimo u Hrvatskoj.

Stoga je Hrvatski Sabor dužan trenutačno djelovati na zaštiti hrvatskog Ustava i zakona, a bilo koja isprika za ne djelovanje značit će sudjelovanje u zaštiti korupcije i bezakonja”, zaključuje Vidović Krišto.

FOTO: Screenshot videosnimki; preslika s FB profila Vidović Krišto