DRAMATIČAN RAST CIJENA ‘Vlada pod hitno mora pomoći gospodarstvu i građanima ili dati ostavku’ DRAMATIČAN RAST CIJENA ‘Vlada pod hitno mora pomoći gospodarstvu i građanima ili dati ostavku’
v. KRIŠTO upozorava na pasivnost i korumpiranost izvršne vlasti

DRAMATIČAN RAST CIJENA ‘Vlada pod hitno mora pomoći gospodarstvu i građanima ili dati ostavku’

GospodarstvoHrvatska 2. veljače 2022. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Hrvatska vlada dopušta da gospodarstvo propada, da su građani izloženi poreznoj i tržišnoj presiji, jer pasivno promatra patnje građana te osjeća odgovornost isključivo... DRAMATIČAN RAST CIJENA ‘Vlada pod hitno mora pomoći gospodarstvu i građanima ili dati ostavku’


”Hrvatska vlada dopušta da gospodarstvo propada, da su građani izloženi poreznoj i tržišnoj presiji, jer pasivno promatra patnje građana te osjeća odgovornost isključivo prema moćnicima s kojima se zajednički protupravno bogate. Ministar Ćorić prijeti građanima da vlada neće učiniti ništa da pomogne gospodarstvu, zdravstvu te institucijama pozivajući se na tržišna načela. Plenkovićeva vlada ne razumije da vlade postoje kako bi donosile odluke i reagirale na svakodnevna događanja, pa tako i na nepredvidiva poskupljenja koja ugrožavaju egzistenciju građana i gospodarstva. Naglašavam da je Vlada po Ustavu dužna donositi odluke i reagirati na akutne probleme. Ukoliko to Vlada ne želi ili ne zna, onda treba podnijeti ostavku!”, ističe zastupnica Vidović Krišto

U današnjem priopćenju za medije, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, prozvala je Vladu RH zbog nedjelovanja i korupcije i tuo u vrlo dramatičnim okolnostima u kojima su, kako tvrdi, nužne hitne mjere pomoći gospodarstvu, socijalnim i drugim institucijama te stanovništvu zbog ugrožene egzistencije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Hrvatsko gospodarstvo, obrazovne i socijalne ustanove suočene su s dramatičnim rastom cijena energenata koji ugrožavaju samu egzistenciju navedenih institucija. Porast cijena energenata nije nikakav hrvatski specifikum, već svjetski trend. Svakodnevno svjedočimo reakcijama vlada, primjerice, pojedinih država naših partnera u EU koje donose hitne mjere kako bi pomogle gospodarstvu i cjelokupnom građanstvu.

Austrija donijela mjere; kućanstivma daju po 150 eura

Tako je Austrija prije nekoliko dana donijela nekoliko mjera, počevši od zaštite socijalno ugroženih građana, sve do paušalnog dara svakom kućanstvu u visini od 150 eura.

U Austriji je, inače, dizel jeftiniji za jednu kunu od Hrvatske – i to u državi koja ima tri puta viši prosječni dohodak od Hrvatske. Ova nevjerojatna činjenica samo govori o tome koliko je korupcija pogubna za život svakog stanovnika Hrvatske.

Za razliku od austrijske vlade, koja traži rješenja te donosi mjere kako bi pomogla svojemu gospodarstvu i građanima, hrvatska vlada spava i sanja svoj korupcionaški san. Resorni ministar Ćorić prijeti hrvatskim građanima da vlada neće učiniti ništa da pomogne gospodarstvu, zdravstvu te socijalnim i svim drugim institucijama pozivajući se na tržišna načela.

Plenkovićeva vlada ne razumije da vlade postoje kako bi donosile odluke i reagirale na svakodnevna događanja, pa tako i na nepredvidiva poskupljenja koja ugrožavaju egzistenciju građana i gospodarstva.

Bezbroj je primjera kako vlade reagiraju na nepredvidljive krize. Tako je njemačka vlada u financijskoj krizi 2008./2009. hitnom reakcijom s tzv. „Abwrackpraemie“ spasila njemačku automobilsku industriju.

‘Hrvatska vlada dopušta da gospodarstvo propada’

Kad uzmemo, pak, iznose korupcionaških afera koje su djelo vladajućih moćnika, kao primjerice gubitničko i nemušto arbitriranje s MOL-om koji je  Hrvatsku do sada koštao 200 milijuna kuna, kada uzmemo korupcionaške afere kao slučaj Mali Maj-CERP u iznosu od 104 milijuna otuđenih kuna, Croatia osiguranje – 3 i pol milijardi kuna, Uljanik – 6 milijardi kuna, onda je jasno da vlada dopušta da gospodarstvo propada, da su građani izloženi poreznoj i tržišnoj presiji, a hrvatska vlada pasivno promatra patnje hrvatskih građana te osjeća odgovornost isključivo prema moćnicima s kojima se zajednički protupravno bogate i osiromašuju hrvatske građane.

Zahtijevam od vlade Andreja Plenkovića da odmah donese paket mjera te pomogne gospodarstvu, socijalnim i drugim ustanovama i svim hrvatskim građanima.

Naglašavam da je Vlada po Ustavu dužna donositi odluke i reagirati na akutne probleme. Ukoliko to Vlada ne želi ili ne zna, onda treba podnijeti ostavku!”, ističe saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u priopćenju za medije.

FOTO: Hrvatska vlada; screenshot videosnimke