Grad odobrio oglašavanje Holdinga od preko pola milijuna kuna u tri medija, još više daje Tedeschijevu radiju Grad odobrio oglašavanje Holdinga od preko pola milijuna kuna u tri medija, još više daje Tedeschijevu radiju
TweetEmailPrint Oglašavat će se gradske tvrtke koje su praktički monopolisti u svojoj djelatnosti i to u medijima koji prešućuju brojne Tomaševićeve promašaje, afere i... Grad odobrio oglašavanje Holdinga od preko pola milijuna kuna u tri medija, još više daje Tedeschijevu radiju


Oglašavat će se gradske tvrtke koje su praktički monopolisti u svojoj djelatnosti i to u medijima koji prešućuju brojne Tomaševićeve promašaje, afere i skandale. Valja podsjetiti da je Ured zagrebačkog gradonačelnika u prosincu objavio i  rezultate natječaja za dodjelu novca elektroničkim medijima, te nakladnicima televizija i radija, pri čemu je radiju Yammat dodijeljeno oko 845 tisuća kuna – više nego svima ostalima zajedno! Spomenutom radiju potpora je, s dolaskom Tomaševića na vlast, narasla s 10 na preko 55 posto ukupnog fonda natječaja.  I tu nastaje problem, jer je je očito kako je radio Yammat povezan s platformom Možemo!, pa onda i s gradonačelnikom Tomaševićem

Grad Zagreb, na čijem je čelu Tomislav Tomašević, u ime Zagrebačkog holdinga, Gradske plinare i Vodoopskrbe i odvodnje je neposredno prije Božića odobrio oglašavanje u dnevnim novinama Jutarnji list , Večernji list i 24 sata te na portalima tih novina. Iznosi prikazani u kunama su veliki, a trošenje je predviđeno kroz  godinu dana. Podsjetimo, Večernji i 24 sata u vlasništvu su austrijske Styrije, dok je izdavač Jutarnjeg lista Hanza media.

Grad je dogovorio kako će za oglašavanje u tiskanom i online izdanju 24 sata kroz godinu dana potrošiti oko 109 tisuća kuna. Za tiskano izdanje i portal Večernjeg lista Grad će izdvojiti ukupno više od 170 tisuća kuna (s PDV-om), dok će najviše novca – gotovo 250 tisuća kuna (249.125 kuna) s uključenim PDV-om – platiti oglašavanje u tiskanom i online izdanju Jutarnjeg lista.

Za oglašavanje u tri medija,  posredstvom zagrebačke agencije Akter public, Grad će u idućih 12 mjeseci izdvojiti približno 530 tisuća kuna!  Najveći dio troška snosit će Zagrebački holding, a manji Gradska plinara i Vodoopskrba i odvodnja, otkriva Direktno.hr.

Oglašavat će se, dakle, gradske tvrtke koje su praktički monopolisti (!) u svojoj djelatnosti. U isto vrijeme, i više je nego očito kako spomenuti mediji prešućuju ili umanjuju brojne Tomaševićeve promašaje, afere i skandale.

Valja podsjetiti da je Ured zagrebačkog gradonačelnika u prosincu objavio i  rezultate svog prvog natječaja za dodjelu novca elektroničkim medijima, te nakladnicima televizija i radija za proizvodnju i emitiranje audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja.

I to je bio veliki skandal, o kojem je malo tko izvještavao.

Jer dok većina onih koji su se javili na natječaj nisu dobili ništa, radiju Yammat, dodijeljeno je više od 845 tisuća kuna, što iznosi više od polovice ukupnog iznosa potpora za radija i televizije!!! Spomenutom radiju potpora je, s dolaskom Tomaševića na vlast, narasla s 10 posto na preko 55 posto ukupnog fonda natječaja u odnosu na ranije natječaje.  I tu nastaje problem, jer je je očito kako je radio Yammat, točnije njegova upravljačka struktura, povezana s platformom Možemo! kojoj pripada i gradonačelnik Tomašević, piše direktno.hr.

Odgovorna osoba na Yammatu je Ivona Kovačević, ne tako davno booking menadžerica grupa Hladno pivo i Bolesna braća. Teško je povjerovati da Kovačević nije bliska i saborskoj zastupnici izabranoj na listi Možemo Ivani Kekin, odnosno supruzi vođe grupe Hladno Pivo Mile Kekina (svojoj ženi prepustio je mjesto u Saboru, koje je dobio preferencijalnim glasovima).

Uđemo li dublje u upravljačku strukturu spomenutog radija uočit ćemo da je vlasnik kontrolnog udjela radija Emil Tedeschi, i to preko tvrtki E2E4MUSIK d.o.o. i YELLO d.o.o.

Premda se Tomašević na ljetošnjoj konferenciji Hrvatskog novinarskog društva hvalisao kako će onemogućiti da lokalni mediji budu poluga vlasti te je tvrdio da je u Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti  uvrstio kriterije stručnosti te sprječavanja sukoba interesa, Grad Zagreb u objavi rezultata Javnog poziva nigdje nije objavio prema kojim su to ‘stručnim’ kriterijima odabrali medije koje će Grad sufinancirati, a nisu objavili ni sastav ocjenjivačkog povjerenstva – koje je, tobože, odabrano po kriteriju stručnosti i koje je trebalo garantirati da neće biti sukoba interesa (vidjeli smo kako ga ‘nije bilo’)!

Valja napomenuti da Tomaševićeva Gradska uprava tijekom 2021. godine nije ni objavila Javni poziv za lokalne medije (na novinarske upite zbog čega ukidaju javni poziv, nisu odgovorili i ne odgovaraju već godinu dana – čime grubo krše Zakon i pravo na slobodu informiranja), a 2022. godine su rezultate Javnog poziva za sufinanciranje lokalnih medija objavili na samom kraju godine (13. prosinca), što znači da odabrani mediji neće ni stići proizvesti sadržaje za koje su dobili novac!

”Po prvi put nakon dugo vremena niti jednoj udruzi Roma u gradu Zagrebu nije dodijeljena niti lipa. Tomašević, odnosno njegova platforma, je još u vrijeme lokalnih izbora 2021. godine prijavljen za diskriminaciju Romske nacionalne manjine nakon što je u svojem programu insinuirao da se Romi i Romkinje pretežito i specifično bave zanimanjem poput “sakupljanja sirovina”, podsjeća direktno.hr.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika rezultata natječaja sa Zagreb.hr

Unatoč suprotnim najavama, Tomašević gradski novac podijelio samo odabranim medijima!