Menadžeri prodajom dionica buše Podravku i zgrću milijune, radnici ‘uživaju’ u minimalcu. Bravo! Menadžeri prodajom dionica buše Podravku i zgrću milijune, radnici ‘uživaju’ u minimalcu. Bravo!
TweetEmailPrint ‘Sram neka ih bude! Gdje su rezultati njihove prodaje? Opet budu peći za spaljivanje radile punom parom: roba proizvedena, a rok trajanja prošao... Menadžeri prodajom dionica buše Podravku i zgrću milijune, radnici ‘uživaju’ u minimalcu. Bravo!


‘Sram neka ih bude! Gdje su rezultati njihove prodaje? Opet budu peći za spaljivanje radile punom parom: roba proizvedena, a rok trajanja prošao jer nisu odradili posao. Nisu niti morali jer ih dionice čekaju – prodali išta ili ništa’. ‘Samo ih pustite da rade što hoće pa neće Podravke niti biti!’, stoji, između ostaloga u komentarima ispod teksta o menadžerima Podravke koji su za milijunske iznose prodali povlaštene opcijske dionice čak i izravnim konkurentima i tako se narugali kompaniji koju vode, a čiju vrijednost svojim postupcima srozavaju

”Lakrdija zvana opcijske dionice već tjednima diže tlak mnogim radnicima Podravke koji gledaju kako menadžeri preko noći zarađuju milijune na nakaradnoj povlastici koju, u tom obliku, nema niti jedna kompanija u Hrvatskoj.

Model nagrađivanja menadžera putem opcijskih dionica grozna je umotvorina nekadašnjeg šefa NO-a Podravke Bože Prke i tadašnjeg čelnika uprave Darka Marinca koji su to u Podravkin korporativni sustav ugradili još 2000. godine.

Bilo je to, valja podsjetiti, u doba SDP-ove i HSLS-ove Vlade predvođene Ivicom Račanom. Te su godine u Nadzornom odboru Podravke sjedili, među ostalim, i Slavko Antolić, Franjo Cirkvenec, Željko Đurđina i Zvonimir Majdančić. U to su doba mirovinski fondovi držali tek oko 16 posto dionica kompanije.

Punih 21 godinu, dakle, menadžeri se besramno bogate na opcijskim dionicama, a tu je praksu od ove godine odlučila prekinuti nova šefica Podravke Martina Dalić. Ostao je sustav nagrađivanja dionicama, ali mnogo pošteniji nego dosad”, piše Robert Mihaljević na koprivničkom portalu Danica.hr.

No, menadžeri imaju pravo na još stotinu tisuća opcijskih dionica koje im pripadaju za prijašnje godine mandata. Još će, dakle, mnogo puta skočiti tlak radnicima Podravke dok pročitaju kako je neki zaslužni menadžer, ni kriv ni dužan, postao bogatiji za milijun-dva-tri kuna.

Tisuće dionica prodao izravnom konkurentu?!

Ove i prošle godine mnogi su Podravkini top menadžeri zaradili milijune na opcijskim dionicama, a rekorder je član uprave Belupa Marko Đerek koji je ove jeseni iskoristio pravo na čak 12.500 dionica tržišno vrijednih nevjerojatnih 8 milijuna kuna.

Sve ih je odmah prodao, a podravkaše posebno boli to što je 7500 njegovih dionica kupila Mesna industrija Braća Pivac. Član uprave Podravke Milan Tadić ovih je dana preuzeo i prodao 4000 dionica, a bivša članica uprave Belupa Ksenija Punčikar prodala je također 4000 komada.

Prošli je tjedan i član uprave Podravke Davor Doko realizirao pravo na svoj opcijski paket od 5000 dionica. Zasad ih je prodao 2500 komada, nije poznato što će učiniti s preostalom polovicom.

Članica uprave Žita Senka Peroš realizirala je pravo na 2000 opcijskih dionica, a članica uprave Podravke Ljiljana Šapina lani je preuzela i prodala paket od 5000 opcijskih dionica.

Pokazali da ne vjeruju u tvrtku koju vode

I tu dolazimo do najveće tragedije kad je riječ o opcijskim dionicama, modelu nagrađivanja koji je menadžerima trebao omogućiti da participiraju u vlasništvu kompanije pokazujući kako vjeruju u tvrtku koju vode. Odnosno, da se trude da raste vrijednost tvrtke čije dionice posjeduju.

Umjesto toga, Podravkini su top menadžeri – svejedno bili domaći, podravski, ili kadrovi koji nisu poniknuli u ovoj sredini – dionice odmah prodavali zarađujući na njima milijune. Time su se, zapravo, narugali kompaniji koju vode. I pokazali kako baš i ne vjeruju u njezinu vrijednost i svjetliju budućnost.

Jer svi ti ljudi svaki mjesec primaju plaće o kojima i vi i ja možemo samo sanjati. I svi ti ljudi, pogotovo članovi uprave, svake godine dobivaju masne bonuse koji se mjere u stotinama tisuća kuna. Ne moraju odmah prodati sve dionice koje dobiju. Preživjet će i bez tog novca.

No, oni to ipak čine. I što je najgore od svega, ne vide baš ništa loše u tome. Jer je Podravka tu ionako samo da se zgrne dobra lova”, stoji u uredničkom komentaru na danica.hr – portalu koji često piše o sramotno niskim plaćama radnika Podravke te skandalozno visokim primanjima privilegiranih menadžera iz te državne tvrtke.

Ogorčeni komentari građana

A što o svemu misle građani Koprivnice, odnosno radnici Podravke, najbolje se može vidjeti iz komentara koje su, pod svojim imenom i prezimenom, ostavili čitatelji ispod gore citiranog teksta:

”Lopovi bili i ostali… Ništa novog nije rečeno. Boli njih za tamo neku Podravku koju su gradili radnici, koji danas “uživaju” u minimalcu. Bravo.”

”Sram neka ih bude! Gdje su rezultati njihove prodaje? Opet budu peći za spaljivanje radile punom parom: roba proizvedena, a rok trajanja prošao jer nisu odradili svoj posao. Nisu niti morali jer ih dionice čekaju – prodali išta ili ništa”.

”Samo ih pustite da oni rade što hoće – neće Podravke niti biti!”

”Točno tako slažem se s Vama. Očito se samo nas nekolicina protivi takvom vođenju Podravke – tzv. kompanije sa srcem.”

”Svi im novci za lijekove i aparate trebali! I to iz “Belupa”! Smradovi!”

”Koliko ja vidim Podravka je gotova… Uskoro će bit’ prodana i ćao”.

”Dok god radnici spavaju i ne bune se, njima je dobro.”, stoji u komentarima ispod teksta ‘Kako su se top menadžeri Podravke narugali kompaniji koju vode”.

FOTO: Preslika s danica.hr; preslika s danas.hr