Hrvati Los Angelesa nadjačali požar, obnovili Župni centar pa organizirali Hrvatsku kulturnu extravaganzu Hrvati Los Angelesa nadjačali požar, obnovili Župni centar pa organizirali Hrvatsku kulturnu extravaganzu
TweetEmailPrint Predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH posjetili su i hrvatsku zajednicu u San Pedru, gdje su održali predavanja o programima i projektima... Hrvati Los Angelesa nadjačali požar, obnovili Župni centar pa organizirali Hrvatsku kulturnu extravaganzu


Predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH posjetili su i hrvatsku zajednicu u San Pedru, gdje su održali predavanja o programima i projektima koje provodi Središnji ured s naglaskom na programe usmjerene na privlačenje studenata i olakšavanje povratka u Republiku Hrvatsku te integracije hrvatskih iseljenika

Hrvatska iseljenička zajednica na području Los Angelesa zna kako čuvati kulturu, tradiciju i hrvatski identitet, dokaz tome je već tradicionalna 15. Hrvatska kulturna “Extravaganza”, koja se održala od 17. do 19. veljače u organizaciji St Anthony’s Kolo Club “Croatia” Los Angeles – Public.
Ovogodišnju “Extravaganzu” upotpunili su nastupi folklornih skupina “Ljeljo” iz Pittsburgha, Hrvatski ansambl “Koraci” iz San Josea, “Skalinada” iz Sacramenta, Croatian Heritage Society Calgary, “Hrvatska loza” iz Chicaga, Hrvatski vokalni ansambl “Izvor” iz San Pedra, folklorna skupina “Kardinal Stepinac” iz New Yorka, “Hrvatski Vitezovi” iz Vancouvera te Rebecca Posavec.
U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelovali su savjetnica s posebnim položajem Croatiana Greguric i stručni suradnik Jozo Bušić, koji su ovom prilikom s generalnom konzulicom  Hrvatske u Los Angelesu Renee Peom prisustvovali i na svetoj misi u hrvatskoj župi Sv. Ante u Los Angelesu koju vodi župnik don Ivan Jordan.
Posjetili su i hrvatsku zajednicu u San Pedru, gdje su održali predavanja o programima i projektima koje provodi Središnji ured s naglaskom na programe usmjerene na privlačenje studenata i olakšavanje povratka te integracije hrvatskih iseljenika. Održan je i radni sastanak s članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ginom Susan Pilić i Jackom Barićem.
Tijekom “Extravaganze” održani su susreti s predstavnicima folklornih skupina iz drugih država i gradova, između ostalog i sa fra Lovrom Šimićem koji djeluje u New Yorku.

Valja podsjetiti da je u Los Angelesu prije nekoliko mjeseci (u listopadu 2022.) ponovno otvoren Župni centar Sv. Ante koji je bio oštećen uslijed požara. Hrvati u Los Angelesu organizirali su dražbu na kojoj su se, među ostalim, nudili potpisani dresovi hrvatske nogometne reprezentacije, igrača LA Clippersa Ivice Zubca, nogometaša Davora Šukera i tenisača Marina Čilića. Novac je prikupljen za popravak župne dvorane, budući da je ista pretrpjela štetu od požara i poplava.

Svečanost otvorenja obnovljenog Župnog centra Sv. Ante je započela misnim slavljem koje je predvodio mladi župnik don Ivan Jordan, koji je u Ameriku otišao prije dvije godine iz župe sv. Stošije u Biogradu na Moru.

”Puno je bilo razloga za ne ići u Ameriku. Ali, nekoliko dana nakon što mi je nadbiskup rekao da bih mogao ići u Los Angeles, bili su prosvjedi u kojima su u San Franciscu aktivisti stavili omču oko vrata sv. Junipera Serre, apostola Kalifornije, i srušili su kip. Tada sam rekao da idem u Ameriku. Sumnjam da će sve to biti tako viteški kako sam odlučio, ali sv. Ante me prati. Mandat je na pet godina. Otac nadbiskup me šalje na misijsko djelovanje u zajednicu Hrvata”, istaknuo je tada  don Ivan Jordan za HKM.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske