Hrvatima Južne Amerike predstavljeni novi Zakon o hrvatskom državljanstvu i mjere koje potiču povratak Hrvatima Južne Amerike predstavljeni novi Zakon o hrvatskom državljanstvu i mjere koje potiču povratak
TweetEmailPrint Nakon državnog tajnika Milasa, izlaganje je održala i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore Croatiana Orešković koja je predstavila nove programe... Hrvatima Južne Amerike predstavljeni novi Zakon o hrvatskom državljanstvu i mjere koje potiču povratak


Nakon državnog tajnika Milasa, izlaganje je održala i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore Croatiana Orešković koja je predstavila nove programe Ureda za nove generacije hrvatskog iseljeništva. Voditelj Službe za gospodarsku suradnju Alen Matanić predstavio je Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske, sveučilišne tečajeve na hrvatskom jeziku te globalno gospodarsko umrežavanje hrvatskog iseljeništva

Velik broj predstavnika državnih tijela, institucija i gospodarstvenika iz Hrvatske nazočilo je prošli tjedan u Buenos Airesu Petom susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike – u kojoj živi gotovo 600 tisuća Hrvata.

Održani su paneli o očuvanju hrvatskog jezika i kulture te o poticanju hrvatsko-argentinske gospodarske suradnje.

”Postoji veliki potencijal za razvijanje gospodarske suradnje, prije svega tu mislim na IT industiju. Imamo ovdje predstavnike 29 firmi iz Hrvatske koje smo doveli kao Komora i siguran sam da će se neki oblici suradnje u okviru razgovora koje upravo imamo i dogoditi, rekao je Vitomir Klasić, predsjednik HGK Komore Zagreb.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sudjelovao je 29. studenoga 2019. na drugom radnom danu 5. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike u radu panela “Institucionalizacija i njezina vrijednost”. Okupljenima je predstavio institucije Republike Hrvatske čija su nadležnost Hrvati izvan domovine.

U panelu na temu državljanstva i povratka u Hrvatsku državni tajnik govorio je o najvažnijim odredbama novog Zakona o hrvatskom državljanstvu i mjerama Ureda za povratak hrvatskih iseljenika u Republiku Hrvatsku.

Pored državnog tajnika Milasa, svoje izlaganje održala je i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore Croatiana Orešković koja je predstavila nove programe Ureda za nove generacije hrvatskog iseljeništva. Voditelj Službe za gospodarsku suradnju Alen Matanić predstavio je Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske, sveučilišne tečajeve na hrvatskom jeziku te globalno gospodarsko umrežavanje hrvatskog iseljeništva.

Nakon izlaganja i rasprave na panelima, predstavnici Ureda  nazočili su gala večeri organiziranoj za sudionike kongresa. Sljedeći, šesti po redu Kongres hrvatske dijaspore u Južnoj Americi bit će organiziran u Paragvaju.

”Čudo hrvatskog naroda ne krije se u tome što smo preživjeli stoljeća bez vlastite države, stvarno čudo je da smo, unatoč činjenici da smo bili rašireni po cijelom svijetu, govorili različite jezike i razvijali različite običaje – uvijek bili jedan nedjeljiv narod. Naša zajednička povijest je nadjačala naše pojedinačne razlike te osigurala kontinuitet temeljnih vrijednosti koje su nadjačale i vremensku i prostornu dimenziju i sve drugo što bi nas trebalo udaljiti jedne od drugih, razblažiti naše zajedništvo. Zato te temeljne vrijednosti hrvatskog naroda, njegovih tradicija i njegov identitet moramo očuvati za nove generacije kako bi i one izborile svoje pobjede u izazovima pred kojima će se oni naći. U svemu tome je ključno međusobno uvažavanje naših razlika i međusobna odgovornost jednih prema drugima. O tome ovisi i budućnost hrvatskog naroda i budućnost hrvatske države“, poručio je, između ostaloga, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.