HRVATSKA JE REKORDER: ‘Laurini tužitelji su neovisni od vlasti i zato su uspješni u progonu političara’ HRVATSKA JE REKORDER: ‘Laurini tužitelji su neovisni od vlasti i zato su uspješni u progonu političara’
TweetEmailPrint ”Mi smo jedno klijentističko društvo u kojem vrijede pravila klijentelizma i nepotizma i izuzetno smo umreženi. Europsko tužiteljstvo je neovisno od vlasti i... HRVATSKA JE REKORDER: ‘Laurini tužitelji su neovisni od vlasti i zato su uspješni u progonu političara’


”Mi smo jedno klijentističko društvo u kojem vrijede pravila klijentelizma i nepotizma i izuzetno smo umreženi. Europsko tužiteljstvo je neovisno od vlasti i zato ima takve uspjehe što se tiče političkih progona. Hrvatska je zemlja s najvećim brojem prijava od strane samih građana, ali ne samo to, Hrvatska je i jedina država gdje imate dva ministra i dva gradonačelnika koji su do sada optužena od strane europskog tužitelja. Nemate ni jednu drugu državu koja s tolikim brojem visokih optuženih dužnosnika”, istaknula je nedavno profesorica Đurđević

Gotovo svi hrvatski mediji danas su kao prijelomnu vijest objavili da je Ured europskog javnog tužitelja ponovno u akciji uhićivanja osumnjičenika za pljačku novca iz EU fondova. U suradnji s PN USKOKOM uhitili su pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU-a, javljaju iz EPPO-a.

Navodno su osumnjičeni bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga, javlja Jutarnji.

Riječ je o projektu koji je sufinanciran s više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

I ovom akcijom Ured kojega vodi Rumunjka Laura Kövesi dodatno će, vrlo vjerojatno, dobiti na ugledu u hrvatskoj javnosti.  Poznato je, naime, da pravde gladni i žedni hrvatski građani daleko više vjeruju Uredu europskog javnog tužiteljstva nego odavno kompromitiranom DORH-u, zbog čega Ured EPPO u Zagrebu prima više kaznenih prijava građana nego bilo koji drugi Ured europskog tužiteljstva u zemljama Europske Unije!

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Zlata Đurđević, nedavno je na N1 komentirala razloge velike uspješnosti Ureda europskog tužiteljstva u Hrvatskoj te razloge velikog pada povjerenja građana u Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

“Mi imamo takve istrage koju vodi DORH gdje ne postoji kontrola odbacivanja kaznenih pribojava. Nemate kontrolu nekih političkih tijela, poput neovisnog antikorupcijskog tijela, kojem će DORH donositi takve odluke. Dakle, ogromna moć je u rukama jedne osobe, a to je glavna državna odvjetnica”, rekla je.

“Mi smo jedno klijentističko društvo u kojem vrijede pravila klijentelizma i nepotizma i izuzetno smo umreženi. Europsko tužiteljstvo je neovisno od vlasti i zato ono ima takve uspjehe što se tiče samih političkih progona. To je njihova nadležnost, za djela koja idu na štetu proračuna EU, a da bi to mogli morate biti na nekom mjestu. Hrvatska je zemlja s najvećim brojem prijava od strane samih građana, ali ne samo to, Hrvatska je i jedina država gdje imate dva ministra i dva gradonačelnika koji su do sada optužena od strane europskog tužitelja. Nemate ni jednu drugu državu koja s tolikim brojem visokih optuženih dužnosnika”, dodala je ugledna profesorica Zlata Đurđević.

FOTO: Screenshot videosnimki