I Hrvatski studentski zbor protiv ministrice: Podrška Fakultetu hrvatskih studija, PALAC DOLJE za Divjak I Hrvatski studentski zbor protiv ministrice: Podrška Fakultetu hrvatskih studija, PALAC DOLJE za Divjak
TweetEmailPrint Hrvatski studentski zbor osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija. Naglašava nužnost tretiranja Fakulteta hrvatskih studija kao... I Hrvatski studentski zbor protiv ministrice: Podrška Fakultetu hrvatskih studija, PALAC DOLJE za Divjak


Hrvatski studentski zbor osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija. Naglašava nužnost tretiranja Fakulteta hrvatskih studija kao fakulteta i javne ustanove ravnopravne ostalim takvim ustanovama, te iskazuje bitnost omogućavanja neometanog studiranja bez javnih pritisaka na studentske predstavnike Fakulteta hrvatskih studija te sve studente ”, stoji u priopćenju Hrvatskog studentskog zbora

Hrvatski studentski zbor, koordinativno tijelo studentskih zborova devet hrvatskih sveučilišta i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, na 5. sjednici održanoj u Mostaru, 15. veljače 2020. jednoglasno je prihvatio poziv Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu da se solidarizira sa studentima Fakulteta hrvatskih studija i podupre nastojanja Studentskoga zbora Fakulteta u očuvanju dostojanstva studenata i integriteta ustanove na kojoj studiraju.

”Uzimajući u obzir pozitivne akreditacijske preporuke, odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019., dopis Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija te pismo podrške Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Hrvatski studentski zbor daje potporu studentima i Studentskom zboru Fakulteta hrvatskih studija u njihovim nastojanjima da obrane interese studenata.

Hrvatski studentski zbor osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija. Hrvatski studentski zbor naglašava nužnost tretiranja Fakulteta hrvatskih studija kao fakulteta i javne ustanove ravnopravne ostalim takvim ustanovama, što i jest te iskazuje bitnost omogućavanja neometanog studiranja bez javnih pritisaka na studentske predstavnike Fakulteta hrvatskih studija te sve studente istoga”, stoji u priopćenju za javnost Hrvatskog studentskog zbora, koje je potpisao predsjednik Mateo Marušić.

I Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ranije se, podsjetimo, solidarizirao sa studentima Fakulteta hrvatskih studija, a u vezi sa sporenjima koje je potaknula ministrica Blaženka Divjak te najavama da bi novi fakultet mogao čak prestati s djelovanjem(!).

Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je, osim toga, kaznenu prijavu i upravni spor protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

U prijavi, koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona.

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti. Ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije”, naveli su tada u priopćenju koje je uime Fakulteta potpisao dekan dr. sc. Pavo Barišić.


‘Plenkoviću, ne dozvolite joj da likvidira Fakultet hrvatskih studija!’

Ranije je Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, pisao Plenkoviću te od njega tražio da ne dozvoli ministrici Blaženki Divjak da ugasi i uništi Fakultet hrvatskih studija.

”Ministrica Divjak nastavlja na najgrublji način opstruirati Fakultet hrvatskih studija. Moja je ocjena da je ovo preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. Likvidira li Visoki trgovački sud Fakultet, 123 zaposlenika i više od 130 vanjskih suradnika automatski bi ostalo bez posla, a 1395 studenata bez mogućnosti studiranja. Jedan od  ciljeva Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za iseljeništvo”, upozorio je Plenkovića čelnik Australsko-hrvatskog kongresa,