IDE PAD PLENKOVIĆA?! Iz dijela optužnice EPPO, gdje se stalno spominje A.P., sve postaje jasnije IDE PAD PLENKOVIĆA?! Iz dijela optužnice EPPO, gdje se stalno spominje A.P., sve postaje jasnije
TweetEmailPrint Nije isključeno da je Plenković onako strastveno branio Žalac kako bi se osigurao da priča o ulozi AP nikad ne ugleda svjetlo dana.... IDE PAD PLENKOVIĆA?! Iz dijela optužnice EPPO, gdje se stalno spominje A.P., sve postaje jasnije


Nije isključeno da je Plenković onako strastveno branio Žalac kako bi se osigurao da priča o ulozi AP nikad ne ugleda svjetlo dana. Nije isključeno ni da je, iz istog razloga, DORH cijeli ovaj ekstra eksplozivni predmet procijenio nezanimljivim i stavio u duboku, mračnu ladicu. No, zataškavanje afere onemogućili su europski tužitelji pod vodstvom Laure Kovesi…, koji su u to doba (kada je DORH cijeli slučaj odbacio i sakrio duboko u ladicu) tek počeli djelovati u Hrvatskoj…

Kad je u pitanju pak sadašnji predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, dođe li do njegovog naprasnog političkog pada – a za što rastu šanse – takvih zagonetki neće biti. Plenkoviću bi glave mogla doći preskupa nabavka softvera u ministarstvu koje je vodila Gabrijela Žalac, piše Telegram.hr, čiji tekst, zbog velikog javnog interesa za temu koju mediji glavne struje i dalje guraju pod tepih, ovdje prenosimo u cijelosti:

DORH sve zataškao; no stigli su europski tužitelji…

Kad se vidi njihovo pozivanje na pomoć stanovitog AP oko toga da kupnja preplaćenog softvera dobije zeleno svjetlo nadležnih institucija, sva silna pitanja koja su se rojila oko ovog slučaja dobivaju odgovore i cijela priča potpuno bešumno sjeda na svoje mjesto.

A stvar je, činilo se, bila “sanirana” na vrijeme. Iako je Telegram još 2019. objavio nekoliko tekstova o sumnjivo preplaćenom poslu (cca 10 milijuna kuna previše), a DORH pokrenuo izvide, priča je vrlo brzo, još u siječnju 2020. godine stavljena u ladicu. Nothing to see here.

Kad je u Zagrebu 2021. godine počeo s radom Europski ured javnog tužitelja, u čijem je djelokrugu upravo pronevjera europskog novca (softver je plaćen iz EU fondova), iz DORH-a su mudro preskočili slanje ovog predmeta. Jer je, eto, još 2020. godine bio zatvoren. Stvar je, činilo se, bila osigurana sa svih strana, a priča o tome kako su dvije vesele suradnice u guranju kupovine preskupog softvera računale na pomoć stanovitog svemoćnog AP – blindirana i zapečaćena unutar domaćih institucija.

Međutim, novinar Telegrama Andrej Dimitrijević je još 2019. godine prijavu o ovoj zlouporabi europskog novca podnio Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF). Koji je, pak, o tome kasnije informirao novoosnovani zagrebački Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Pet mjeseci nakon početka rada EPPO-a u Hrvatskoj, Gabrijela Žalac je uhićena. Domina su počela padati.

Laži glavne državne odvjetnice

Digla se, naravno, velika frka oko toga što DORH i USKOK nisu odradili posao koji su ekspresno odradili europski tužitelji. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek je čak lagala na tiskovnoj konferenciji i pred Saborom kako nije znala ništa o toj aferi, jer je na funkciju došla u svibnju 2020. godine.

O postupanju institucije u tom slučaju, međutim, napravljen je i nadzor DORH-a. U nadzoru je utvrđeno da je Hrvoj Šipek 17. srpnja te godine bila na sastanku s čelnim ljudima Uskoka, gdje je upoznata sa slučajem Žalac i preplaćenim softverom. Štoviše, u vezi s tim slučajem je glavna državna odvjetnica zatražila i dostavu izvješća, koje joj je na stol stiglo pet dana kasnije. Nakon toga je cijela priča utonula u mrak iz koje su je tek godinu dana kasnije izvukli europski tužitelji. Da bi, eto, ovih dana, javnost mogla čitati o tome kako su se Žalac i Rimac oslanjale na pomoć AP u realizaciji cijelog posla.

Sad je jasno zašto je Žalac bila ‘sjajna’

AP, pardon, Andrej Plenković je u danima kad je uhapšena Žalac zbunjivao javnost svojom pohvalom njenim ministarskim vještinama. Dok je Rimac nekoliko dana nakon hapšenja u svibnju 2020. godine promptno izbačena iz HDZ-a, članstvo Žalac u stranci je tek suspendirano, a premijer je o svojoj bivšoj i svježe uhapšenoj ministrici na tiskovnoj konferenciji pričao kako je bila – sjajna.

Javnosti duguje objašnjenja

Nije uopće isključeno da je Plenković onako strastveno branio Žalac kako bi se osigurao da priča o ulozi AP nikad ne ugleda svjetlo dana. Nije isključeno ni da je, iz istog razloga, DORH cijeli ovaj ekstra eksplozivni predmet procijenio nezanimljivim i stavio u duboku, mračnu ladicu. A šefica tog tijela dvaput javno lagala kako o slučaju Žalac nije imala ni najblažeg pojma.

Naravno, ne treba baš u potpunosti isključiti teoretsku mogućnost da je sve ovo bio frapantan niz slučajnosti i da je priča o AP koji će im pomoći pri guranju lukrativnih poslića neka čudesna interna šala dvije zaigrane visoke vladine dužnosnice. No, AP, pardon, Andrej Plenković u tom slučaju duguje javnosti vrlo hitna i vrlo uvjerljiva objašnjenja. Prvo javnosti, a onda možda i nekom službenijem organu.

Sanader i Plenković: čeka li ih ista sudbina?

Ukoliko, pak, tog objašnjenja ne bude ili bude jednako “uvjerljivo” kao dosadašnja, onda usporedbe 26. siječnja 2023. kad je objavljen prvi tekst o građaninu AP, s 1. srpnjem 2009. godine, kad je krenuo pad Ive Sanadera, više neće djelovati pretjerano nategnuto. Kao što više neće biti dovoljan ni samo pad Vlade da se sanira šteta.

Politička odgovornost će ovdje, u tom slučaju, ići mnogo šire od premijerove. Pitat će se nešto i Vladu, HDZ, SDSS, HSLS i ostale koji drže većinu u Saboru. Jasno je da će svoj dio morati podnijeti i velik dio zapovjednog aparata u domaćim istražnim tijelima. I bit će za sve njih upravo sjajno ako se stvar zaustavi samo na političkoj, a ne i kazneno-pravnoj odgovornosti. “Doviđenja i hvala na suradnji” je, naime, obično tek – uvod”, piše Jasmin Klarić za Telegram.hr.

FOTO: Screenshot videosnimki

Bila je uspješnija od Žalac i nije korumpirana. Zato ju je Plenković, izgleda, i smijenio

‘Razvlačit ćemo te po blatu’ – Tramišak tvrdi da se PRIJETNJE ostvaruju, najavljuje da će tek progovoriti?!

‘Plenković vikao na Tramišak i tražio da mu otkrije što je pričala europskim tužiteljima’, piše Nacional

‘Ako premijer smjenjuje ministricu koja se bori protiv korupcije, on se stavlja u ulogu zaštitnika kriminala’

Piše li Nacional istinu o ‘korumpiranosti Plenkovića’? V. Krišto traži tonski zapis spornog sastanka u Vladi