”Iz EU potvrdili: Kreću rasčišćavati PLJAČKU HRVATSKIH ŠUMA, ZABRANIT ĆE SJEČU, kazniti krivce!” ”Iz EU potvrdili: Kreću rasčišćavati PLJAČKU HRVATSKIH ŠUMA, ZABRANIT ĆE SJEČU, kazniti krivce!”
zeleni odred: KROZ UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT U RH OPLJAČKANA DRVNA MASa VRIJEDNA MILIJARDU EURA!

”Iz EU potvrdili: Kreću rasčišćavati PLJAČKU HRVATSKIH ŠUMA, ZABRANIT ĆE SJEČU, kazniti krivce!”

IzdvojenoZagreb 28. kolovoza 2020. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ”Tek iz zraka vidite koliko je devastiranje hrvatskih šuma zastrašujuće. U stanju su u godinu dana do 50 hektara sravniti sa zemljom! No,... ”Iz EU potvrdili: Kreću rasčišćavati PLJAČKU HRVATSKIH ŠUMA, ZABRANIT ĆE SJEČU, kazniti krivce!”


”Tek iz zraka vidite koliko je devastiranje hrvatskih šuma zastrašujuće. U stanju su u godinu dana do 50 hektara sravniti sa zemljom! No, ne dozvoljavamo daljnju pljačku, jer ovo što se zbiva, iz dana u dan je sve gore. Ne damo da se naša država rastače. I nije naša krivica što će se, zbog ovoga, Hrvatska naći na udaru Europske komisije i Ureda europske tužiteljice, što ćemo, moguće je, plaćati skupe penale. Trideset godina se Hrvatska rastače, pljačka i prodaje. Mi smo odlučili tome stati na kraj”, istaknula je Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra, na mirnom prosvjedu ispred Ministarstva poljoprivrede. Dodala je da su dobili službenu potvrdu da će Europska komisija uskoro intervenirati

”U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je otuđeno 17 milijuna kubika drvne mase u vrijednosti od čak milijardu eura! Ogromna je to pljačka, zbog koje smo u posljednjih dvije godine organizirali bezbroj prosvjeda, tribina, marševa, ne bi li senzibilizirali javnost na ovu problematiku. Za to vrijeme, na uvid smo od naših suradnika – insajdera iz Hrvatskih šuma, dobili oko 3000 dokumenata, koje smo proučili i na osnovu kojih tvrdimo da to poslovanje nije zakonito te da su ovdje umrežena mnoga ministarstva. Riječ je o udruženom zločinačkom pothvatu!”, istaknula je Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra te voditeljica Zelenog odreda – foruma, na današnjem mirnom prosvjedu, odnosno konferenciji za medije održanoj ispred sjedišta Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u Vukovarskoj 78 u Zagrebu.

Vesna Grgić je potom naglasila da u cijeloj toj, kako tvrdi, kriminalnoj priči sudjeluju Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša te Hrvatska gospodarska komora, kao i bivša te sadašnja Vlada RH.

”Oni ne mogu reći da nisu znali. Pothvat o kojoj govorimo je vrlo složen, organiziran tako da se šume pljačkaju i rasprodaju. Sada sve ovo želimo privesti kraju. Puno smo pisali o tome, poslali dosta zahtjeva. Od prikupljenih materijala, DORH-u smo predali kaznene prijave s jasnim pokazateljima i dokumentima, s konkretnim imenima i prezimenima. Međutim, do sada DORH i USKOK apsolutno ništa nisu uradili. Upravo zato obratili smo se Europskoj uniji i Europskoj komisiji, jer smo svjesni da jedino uz njihovu pomoć ovaj kriminal možemo zaustaviti”, naglasila je čelnica braniteljske udruge – čija je glavna djelatnost borba protiv korupcije i kriminala.

Insajdere imaju u gotovo svakoj podružnici Hrvatskih šuma!

Posebno se zahvalila insajderima – poštenim šumarima Hrvatskih šuma koji su im, kako je rekla, svojim analitikom i dokumentima objasnili gdje pratiti, što pratiti te kako dokazati umreženi kriminal.

”Ti naši suradnici su anonimni. U početku je to bio samo jedan, sada gotovo u svakoj podružnici Hrvatskih šuma imamo čovjeka koji surađuje s nama – bez obzira na zabrane, na sve strahote koje proživljavaju. Sa svim tim podacima obratili smo se Europskom parlamentu. Pripremili smo ‘fajl’ od 380 stranica i poslali ga na adresu čak 180 europarlamentaraca, ali ne i našim europarlamentarcima. Odmah smo počeli dobivati odgovore. Usmjeravali su nas kome da se javimo. S nama je stupila u kontakt i gospođa Juta Paulus i usmjerila nas ka Europskoj komisiji. Oni su od nas tražili sve dokumente i sve prepiske, baš sve do čega smo došli. U međuvremenu smo bili u kontaktu s euro-parlamentarcem Thomasom Waitz-om, jednim od voditelja Zelene stranke Europe, koji je zadužen za provođenje direktiva međunarodne mreže Natura. Direktive Nature potpisala je i Republika Hrvatska – obvezavši se na očuvanje okoliša, šuma i voda”, naglasila je gospođa Grgić.

Objasnila je da je Thomas Waitz od aktivista Zelenog odreda primio veliku količinu dokaza, na osnovu kojih će od jeseni kontaktirati Europsku komisiju u ime Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra.

Službeno potvrđeno: Od jeseni kreće akcija EK

”Dobili smo službeni odgovor da će od jeseni krenuti akcija Europske komisije u raščišćavanju svog tog kriminala! Ponajprije zato što naše institucije ne rade svoj posao, ali i zato jer lažiraju dokumente i papire ne bi li ostvarili pomoć Europske unije. Na to je Europska komisija vrlo osjetljiva!”, kazala je Grgić.

Potom je navele zahtjeve koje upućuju Vladi RH i odgovornim institucijama, ne bi li Republika Hrvatska ipak izbjegla plaćanje skupih penala.

”Zadnji je trenutak da se trgnemo i da olakšamo Hrvatskoj, jer ovo što rade je jako skupo. Odluči li se Europska komisija za kazne, one će ići na teret građana Republike Hrvatske. Zato tražimo trenutnu obustavu svih sječa u Republici Hrvatskoj na više godina! Tražimo odmah nacionalnu inventuru šuma, da se vidi što nam je uopće ostalo, jer su devastacije enormne i jer se događaju iz dana u dan i to u najgorim oblicima.

Treće, što tražimo jest sankcioniranje odgovornih. No, to će biti odrađeno u okviru Europske komisije, odnosno to će uraditi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), odnosno ured Laure Kövesi, prve glavne europske tužiteljice poznate po svojoj učinkovitosti, hrabrosti i beskompromisnoj borbi protiv korupcije na najvišim razinama. I moramo gledati da se počne poštivati Ustav Republike Hrvatske, koji je, u praksi, do sada bio tek jedan ‘modni dodatak’.

Šume su pod posebnom zaštitom našeg Ustava i upravo zato, ali i stoga što smo dio EU, tražimo da se cijene hrvatskih šuma i hrvatskog drva izjednače s europskim cijenama. Mislimo da bi tako problem pretjerane sječe, izvoza i preprodaje drva bio riješen”, nabrojila je osnovne zahtjeve branitelja i aktivista predsjednica Vidre.

Naglasila je zatim kako već sada zna da će odgovorni za pljačku hrvatskih šuma, pokušati aktiviste Zelenog odreda okriviti za sve sankcije i negativne mjere koje će Europska komisija uskoro, prema svemu sudeći, izreći Hrvatskoj. Kazala je da upravo zato već sada žele jasno i glasno reći hrvatskoj javnosti da to što će se Hrvatskoj vjerojatno dogoditi, nije njihova krivica.

‘Ne postoji zelena površina u RH koja nije devastirana!’

”Ne dozvoljavamo daljnju pljačku jer ovo što se zbiva, iz dana u dan je sve gore. Trideset godina se Hrvatska rastače, pljačka i prodaje. Mi smo odlučili tome stati na kraj. Ne damo više da se naša država rastače!’, zaključila je odvažna hrvatska braniteljica.

Na novinarsko pitanje: ‘u kojem dijelu Hrvatske je najveći problem s prekomjernom sječom’, voditeljica Zelenog odreda je odgovorila da u cijeloj Hrvatskoj ne postoji šumarak, šuma, odnosno zelena površina koja nije devastirana.

”Devastiraju se i šume u parkovima prirode, u nacionalnim parkovima! Ni jedno drvo nigdje nije svetinja! Ta su pustošenja ogromna i stravična. Mi dobivamo od simpatizera filmiće, snimke dronom, snimke iz zraka. Tek iz zraka vidite koliko je  devastiranje hrvatskih šuma zastrašujuće. U stanju su u godinu dana 40 do 50 hektara sravniti sa zemljom. Snimali smo u jesen, pa došli ponovno u proljeće. Vidjeli smo da su kompletni proplanci ogoljeni, ni trava tamo više ne raste”, kazala je Vesna Grgić.

Napomenula je potom da oni – za koje u Zelenom odredu tvrde da su odgovorni za pljačku i prekomjernu sječu šuma – uporno tvrde da je sve po zakonu.

Skupo će ih stajati što su kršili europske direktive

”I tu smo ih uhvatili. Mijenjali su, nekoliko puta Zakon o šumama pa su rekli da oni to mogu po zakonu raditi. Ne, ne smiju. Bili su toliko bahati i neoprezni da nisu podzakonske akte prilagodili. Tako podzakonski akt kaže da se – to ne smije raditi. Oni su u dvije godine 126 gospodarskih jedinica kasapili bez bez odobrenih papira Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša. Dakle, sve na crno. Onda su rekli da oni to mogu činiti na deset posto površine, jer to piše u Zakonu o šumama. To su i radili po Zakonu o šumama, ali nisu to smjeli radili po podzakonskom aktu o doznaci stabala.

Taj podzakonski akt kaže – smiješ samo i isključivo na osnovu odobrenih Osnova gospodarenja. Postoji nevjerojatan sklop svih mogućih odobrenja koje su dijametralno suprotna. No, najvažnije je to što postoje obvezujuće međunarodne direktive i pravila, koje odgovorni u Hrvatskoj nisu poštovali. I zato će Europska komisija intervenirati”, upozorila je predsjednica braniteljske udruge Vidra i voditeljica Foruma Zeleni odred.

Dodala je da je jedan od primjera kako Europska komisija intervenira kada neka država ne poštuju direktive o zaštiti okoliša – i slučaj vjetroelektrana u Hrvatskoj.

Penali iznose i do 100.000 eura dnevno!

”To su vam vjetroelektrane Senj i to su Pađene. U trenu kada je Europska komisija rekla: kršite direktivu o zaštiti okoliša, naše institucije počele su odjednom nešto hitno odrađivati. No, mi ne možemo biti zadovoljni kada se treći ešalon malo sankcionira, kada se pojedinci privode… Pripremili smo i tužbu protiv države Hrvatske, koju smo namjeravali predati u Luksemburg. Međutim, Europska komisija je jača! Oni državama daju nekoliko mjeseci da poprave papire te da bude sve u skladu s njihovim direktivama ako je to moguće… No, ukoliko se to ne uradi, idu penali. Poljska je plaćala čak 100.000 eura dnevno – sve dok nisu obustavili sječu u svojoj prašumi! Rumunjska je opustošena kao i Hrvatska. U Rumunjskoj su bili brojni kazneni progoni koje je radila Laura Kovesi, koja je sankcionirala bez pitanja i gradonačelnike i ministre i sve koji su bili umočeni. Zadnji primjer je zabrana kompletne sječe u Albaniji na deset godina.  Mnogi će reći pa Albanija nije u EU. Točno, ali direktiva ‘Natura 2000’ brine za okoliš, šume i sve resurse na cijelom području Europe. Dakle, ti mehanizmi i sankcioniranje odgovornih od strane Europske komisije itekako funkcioniraju i mi znamo da će se oni dogoditi i kod nas”, upozorila je voditeljica Zelenog odreda.

Na novinarsko pitanje ‘tiče li se Europske komisije to što se događa u Hrvatskoj’, Vesna Grgić je odgovorila da u javnosti prevladava stav da Europska komisija ne mari puno za tamo neku Hrvatsku…

Ministar poljoprivrede jedini je član Skupštine Hrvatskih šuma

”U jednu ruku to je i točno, jer mi smo suverena država i imamo svoje zakone i svoja pravila. Njih ne zanima što mi radimo sve do onog trenutka dok ne kršimo europske direktive. Dakle, ako Hrvatska ne poštuje ono što su naši dužnosnici potpisali, odnosno ako krše zajedničke propise i direktive, kao što je to u ovdje slučaj (direktiva ‘Natura 2000), onda Europska komisija itekako reagira. Pogotovo kada se radi o povlačenju novca iz europskih fondova, odnosno o nenamjenskom trošenje tog novca i lažiranju dokumenata u vezi s tim. Tu Europska komisija skače doslovno u oči”, napominje hrvatska braniteljica koja se nakon Domovinskog rata posvetila borbi protiv korupcije.

Vesna Grgić, koja je govorila u ime više branitelja i aktivista, na kraju je objasnila zašto su se okupili baš ispred Ministarstva poljoprivrede.

”To je simbolika. Hrvatske šume potpadaju pod Ministarstvo poljoprivrede, a svaki ministar je i glavni šef Skupštine Hrvatskih šuma. Skupština Hrvatskih šuma broji samo jednog čovjeka, a to je ministar poljoprivrede! Dakle, kada ministri kažu da nisu znali za pljačku i devastaciju šuma, da nisu mogli to spriječiti…, oni izgovaraju notornu laž. Jer hrpe papira imamo s potpisima ministara. Imamo dokument, koji smo objavili, a na kojem ministar Jakovina 2014. godine potpisuje papire i dokument za jednu gospodarsku jedinicu Bukovac, gdje nalaže rezanje u iznosu od 130 posto u odnosu na prirast. To je dokument koji crno na bijelo govori da ministar zna jako dobro što radi. Ako kaže da nije znao, onda pogotovo mora odgovarati”, zaključila je Vesna Grgić.


S aktivistima iz BiH, Srbije i Crne Gore o borbi protiv međunarodne mafije

Govoreći o planovima za budućnost, Vesna Grgić je kazala se su stupili u kontakt s nevladinim udrugama u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, budući da su uočili da se iste stvari događaju i u tim zemljama.

”Zajedno s njima održat ćemo jedan zajednički sastanak, mali zeleni kongres, da se pokušamo zajedno othrvati toj mafiji, kako bi zaustavili uništavanje okoliša, naših resursa i naših bogatstava. Jer šume ne poznaju granice, a mafija također ne poznaje granice. Mafija surađuje, ima potpisane ugovore, no sve ispod žita. Uglavnom, ogromne pljačke događaju se na sličan način u svim nabrojenim državama.

Taj naš zajednički kongres bi se trebao održati u rujnu.  A koliko je naš posao dobro urađen, govori i činjenica da smo od jedne ugledne austrijske zaklade dobili nagradu. Između 288 prijavljenih projekata, nagrađeno je njih 15, među njima i projekt Zelenog odreda, braniteljske udruge Vidra”, zaključila je Vesna Grgić.


Policija prekinula mirni prosvjed ispred Ministarstva

Valja napomenuti da je mirni prosvjed, odnosno press konferenciju, odmah na početku prekinula policija, koja je (vjerojatno na poziv iz Ministarstva), došla intervenirati. Pitali su branitelje i aktiviste Zelenog odreda tko su, što organiziraju, gdje im je sjedište udruge… te su potom napravili službene zapisnike. Sam događaj kasnio je petnaestak minuta zbog te policijske intervencije…


U Hrvatskim šumama ustrajno tvrde da su navedene tvrdnje neosnovane

Odgovorni u Hrvatskim šumama, podsjetimo, ustrajno negiraju tvrdnje koje dolaze iz Zelenog odreda, odnosno napise, snimke i fotografije koje, prema svemu sudeći, svjedoče o pustošenju šuma.

”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde”, ponavljaju u svojim priopćenjima djelatnici tvrtke čiji je predsjednik Uprave nedavno bio priveden, zajedno sa drugim osumnjičenima u sklopu ‘afere vjetroelektrane’. Direktor Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, kasnije je pušten na slobodu.

FOTO: Snimio Damir Kramarić; FB stranica Zeleni odred – forum