‘Jasenovac-ISTINA’ optužuje Goldsteina, Mesića, Josipovića, ali i Jergovića, Tomića, Butkovića ‘Jasenovac-ISTINA’ optužuje Goldsteina, Mesića, Josipovića, ali i Jergovića, Tomića, Butkovića
TweetEmailPrint Učili smo da je Stepinac zločinac, a Tito jedan od najvećih svjetskih državnika te da je u Jasenovcu ubijeno milijun  ljudi! Kasnije smo... ‘Jasenovac-ISTINA’ optužuje Goldsteina, Mesića, Josipovića, ali i Jergovića, Tomića, Butkovića


Učili smo da je Stepinac zločinac, a Tito jedan od najvećih svjetskih državnika te da je u Jasenovcu ubijeno milijun  ljudi! Kasnije smo shvatili da to nije baš tako. Bio sam začuđen tolikim lažima, a još sam više začuđen da mnogi ostaju i dalje kod tih laži. Izradu filma o Jasenovcu od 2011. do 2015. odbili su sufinancirati Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti te HRT istaknuo je redatelj uoči premijere

jasenovac istina nisu pomogliKako se publicist Slavko Goldstein osjećao sinoć na premijeri dokumentarnog filma ‘Jasenovac – istina’, u prepunoj dvorani kina Europa, kada je vidio da je upravo on ‘glavni negativac’ tog dokumentarca, možemo samo naslutiti, jer ga nakon projekcije više nismo uspjeli vidjeti….

Vjerojatno mu nije bilo ugodno gledati brojne dokumente i slušati o mnogim činjenicama iz kojih se može zaključiti da je upravo on, kao osoba koja se najviše bavila temom broja žrtava i karakterom stradavanja u logoru, godinama falsificirao i prešućivao punu istinu o Jasenovcu.

Sedlarov dokumentarac, koji je već izazvao veliku pozornost na projekcijama u Izrealu, New Yorku, Berlinu i drugim europskim gradovima, govori, naime, o tome da su komunističke vlasti destljećima skrivale i falsificirale pravu istinu o logoru Jasenovac, kako bi Hrvati mogli sustavno biti proglašavani ponajvećim zločincima u Drugom svjetskom ratu.

Film govori da su podatke o broju i imenima žrtava komunističke vlasti ili uništile, ili odnijele u Beograd, kako se nikada ne bi mogla doznati puna istina o stvarnom broju žrtvava te o činjenici da je više ljudi u Jasenovcu, sudeći po informacijama u dokumentarcu, ubijeno nakon 1945. godine (od strane Titova komunističkog režima), nego od 1941. do 1945. (od strane ustaškom režima).

Na osnovu višegodišnjeg istraživanja i preispitivanja dostupnih informacija i dokumenata (mnoge je pronašao u Izraelu) Jakov Sedlar i njegovi suradnici su došli do zaključka (ponuđenom u filmu) da je za vrijeme NDH u logoru Jasenovac ubijeno oko 20.000 ljudi, a da je od 1945. do 1951. godine na istom mjestu u komunističkom logoru (o kojemu se sve donedavno šutjelo) ubijeno još više ljudi. No taj dio hrvatske povijesti jako je teško istražiti, jer su komunisti sakrlili ili uništili gotovo sve pismene dokaze i podatke o tom periodu.

Valja napomenuti da Jakov Sedlar i Hrvoje Hitrec (napisao tekst za film) ne tvrde da je Jasenovac za vrijeme NDH bio samo radni logor u kojemu nije bilo masovnih zločina (i takve netočne teze su se nedavno pojavile). Naprotiv, u filmu ‘Jasenovac – istina’, govori se o brojnim zločinima i ubijanjima mnogih logoraša za vrijeme NDH, ali se također navode informacije i dokazi iz kojih je bjelodano da su mnogi živi izašli iz logora, jer je za njih intervenirao netko od predstavnika tadašnje vlasti, dok su mnogi oslobođeni. No, navode se i dokumenti s imenima i prezimenima brojnih Židova koje je spasio kardinal Alojzije Stepinac, koji je dao upute da se formalno pokrste svi oni Židovi kojima prelazak na kršćanstvo može pomoći da spase glavu.

Objavljeni su i dokumenti (pisma) iz kojih se vidi da je i Ante Pavelić osobno intervenirao te pismeno tražio da Maks Luburić prestane naređivati i osobno izvršavati ubojstva logoraša.

Objavljena je i činjenica da je supruga Ante Pavelića bila Židovka te da se Pavelić tijekom rata više puta založio da Židovska općina u Zagrebu opstane tijekom cijelog rata. Navedeno je da je to jedina Židovska općina koja je svo vrijeme ostala netaknuta u državama koje su bile pod nacističkom kontrolom. Također je razbijeno uvjerenje prema kojem su u Jasenovcu ubijani isključivo Srbi, Židovi, Romi i drugi nehrvati,te je navedeno da je na tom mjestu pogubljeno i zatvoreno na tisuće Hrvata, koje je tadašnji režim smatrao svojim nepijateljima. Tako su se, zajedno sa Srbima, Židovima i Romima, u logoru našli i brojni Hrvati (kojih prema podacima u dokumentarcu nije bilo manje nego Srba) poput Vladka Mačeka, te mnogih istaknutih hrvatskih umjetnika ili intelektualaca…

Sedlar je i u filmu, ali i na pozornici uoči premijere, više puta naglasio da je strašno to što su nam godinama u bivšoj državi prešućivali pravu istinu o Jasenovcu, ali da je još strašnije što se istina i danas prešućuje i iskrivljuje u samostalnoj Hrvatskoj!

Kao osobe najodgovornije za krivotvorenje povijesti i skrivanja pune istine o Jasenovcu, ali i o karakteru Titova režima te komunističkim zločinima, Sedlar navodi bivše predsjednike: Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, ali i brojne hrvatske novinare koji  u medijima napadaju one koji pokušavaju iznijeti nova saznanja o Jasenovcu te informacije koje govore da je Titov režim bio zločinački, a Titova Jugoslavija stratište stotina tisuća nevinih žrtava.josipović

Kao glavni medijski krivotvoritelji istine o Jasenovcu i komunizmu navedeni su mnogi novinari izdanja EPH poput Ante Tomića, Miljenka Jergovića, Jurice Pavičića…, potom Davor Butković, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Slavko Goldstein i drugi…

”Odrastao sam u državi koja je bila tamnica za mnoge Hrvate. Učili smo da je Stepinac bio zločinac, a da je Tito jedan od najvećih svjetskih državnika te da je u Jasenovcu ubijeno milijun ljudi, odnosno najmanje njih 700.000 tisuća. Kasnije smo shvatili da to nije baš tako. Bio sam začuđen tolikim lažima, a još sam više začuđen da mnogi ostaju i dalje kod tih laži. Očito je da povijest treba pisati ponovno. Ovaj film nije nastao da bih nekoga uvrijedio, već da se dođe do istine koja je sakrivana, iskrivljena i koja će kad-tad pomiriti strasti. Ako smo tijekom izrade filma nešto promašili, ispričat ćemo se”, istaknuo je uoči sinoćnje premijere Jakov Sedlar, koji je potom posebno pozdravio veleposlanicu Izraela u Hrvatskoj, gospođu Zinu Kalay Kleitman, koja je nazočila premijeri, potom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te sisačkog biskupa Vladu Košića.

Jakov Sedlar također je naveo da je film, kojeg smo vidjeli, rezultat višegodišnjeg rada brojne filmske ekipe, a nije propustio naglasiti da su dokumentarac, u period od 2011. do 2015. godine odbili sufinancirati Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (Andrea Zlatar-Violić), Ministarstvo znanosti (Željko Jovanović) te Hrvatska radio televizija (Goran Radman)! Ta je informacija u dvorani primljeni s podsmjehom i glasnim negodovanjem prisutnih.

Najglasniji aplauz uoči premijere dobio je često prozivani ministar Zlatko Hasanbegović.

Valja primijetiti da su u dokumentarnom filmu ”Jasenovac-istina” objavljeni brojni dokumenti iiz kojih se može zaključiti da su komunističke vlasti svjesno i namjerno uvećavale broj žrtava u logoru. Navedene su i informacije da je Jasenovac kao logor, u koji su partizani dovodili  i likvidirali “narodne neprijatelje” postojao do 1951. godine, što je doskora prešućivano.

Promociji su, među ostalima, nazočili ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, zamjenica ministra Ana Lederer, istražitelj Udbinih zločina Roman Leljak, glumica Anja Šovagović-Despot, redateljica Irena Škorić, HRT-ova novinarka i urednica Karolina Vidović-Krišto, Vice Vukojević, dr. Josip Jurčević, dr. Zdravko Tomac,  Branko Borković, Mladi Jastreb.

Valja napomenuti da je film premijerno prikazan u Izraelu gdje je izazvao veliku pažnju tamošnje javnosti.

”Nadam se da će i publika u Europi, a posebno u Hrvatskoj, pokazati slično zanimanje za ovaj film”, rekao je Jakov Sedlar netom nakon svjetske premijere. Podsjetimo, svjetska premijera bila je u Tel Avivu jer je veliki broj novih dokumenata koji su ekskluzivno prikazani upravo u ovom dokumentarcu, redatelj dobio i prikupio na ovome mjestu.

”Izuzetno sam zadovoljan prijemom publike koja je i pljeskom na kraju filma te pitanjima koja su mi postavljali pokazala veliko zanimanje za ovu tešku temu kojom se film bavi”, izjavio je ranije Jakov Sedlar.