Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske
TweetEmailPrint Dodjela stipendija pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske, kao i druge mjere Središnjeg državnog ureda usmjerene na povezivanje s pripadnicima hrvatskog naroda... Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske


Dodjela stipendija pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske, kao i druge mjere Središnjeg državnog ureda usmjerene na povezivanje s pripadnicima hrvatskog naroda u dijaspori, u BiH, ili u susjednim zemljama (pripadnici hrvatske nacionalne manjine) te na poticanje povratka, daju, prema svemu sudeći, sve konkretnije rezultate. Tako je iz godine u godinu sve više potomaka Hrvata koji u Hrvatsku dolaze iz svih krajeva svijeta učiti hrvatski jezik, ili studirati na hrvatskim sveučilištima, a sve je više i mladih povratnika iz dijaspore

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2022./2023.

Središnji državni ured je za akademsku godinu 2022./2023. značajno povećao broj i iznos stipendija te će se studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske dodijeliti – 1150 stipendija za akademsku godinu 2022./2023., od čega 300 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 40 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva) i 850 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini. Stipendije se dodjeljuju studentima za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 150,00 EUR.

Pravo sudjelovanja na Javnom natječaju imaju studenti – pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, koji su upisani u statusu redovitog studenta na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prijava na Javni natječaj obvezno se podnosi u elektroničkom (sva dokumentacija) i papirnatom obliku (Izjava prijavitelja o točnosti podataka, ovjerena potpisom studenta/ice, izvornik). Prije nego se e-prijavni obrazac konačno spremi i pošalje putem računalnog sustava (poveznica: https://eprijave-hrvatiizvanrh.gov.hr/), potrebno je preuzeti prilog Izjava prijavitelja o točnosti podataka koju je potrebno ispisati i vlastoručno potpisati, a svu ostalu traženu dokumentaciju potrebno je učitati u sustav. Vlastoručno potpisanu Izjavu prijavitelja o točnosti podataka potrebno je učitati u sustav, a izvornik istoga preporučeno poštom dostaviti na adresu: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pantovčak 258, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska s naznakom: „Za Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2022./2023.“

Rok za podnošenje prijava u elektroničkom i papirnatom obliku je do 20. siječnja 2023. godine.

Prijave s nepotpunom dokumentacijom ili prijave/dopune prijava koje ne budu podnesene u roku i na način propisan Javnim natječajem, neće se razmatrati. Dostavljena dokumentacija na Javni natječaj ne vraća se podnositelju prijave.

Za sve dodatne informacije vezane uz Javni natječaj kandidati mogu poslati pisani upit do isteka roka za podnošenje prijava na adresu e-pošte: stipendije@hrvatiizvanrh.hr ili nazvati na broj: +385 (0)1/6444-651, +385 (0)1/6444-653 svaki radni dan od 10:00 – 14:00 sati.Poveznica na E-natječaj: https://eprijave-hrvatiizvanrh.gov.hr/”, stoji u objavi na službenim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Valja podsjetiti da dodjela stipendija pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan RH a koji žele studirati u (pra)domovini Hrvatskoj (ili u BiH), kao i druge mjere Središnjeg državnog ureda usmjerene na povezivanje s pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske te na poticanje povratka, daju sve konkretnije rezultate.

Tako je iz godine u godinu sve više potomaka Hrvata koji u Hrvatsku dolaze učiti hrvatski jezik, ili studirati na hrvatskim sveučilištima, a sve je više i mladih povratnika iz dijaspore, o čemu smo pisali u nekoliko navrata u zadnje vrijeme.

Prevoditeljica i liječnik iz Perua, Poljakinja i Belgijanka zaljubljene u Hrvatsku… uče jezik jer žele ostati

Za projekte za Hrvate izvan RH izdvaja se sve više; znatno više je i povratnika iz SAD-a, Kanade, Njemačke…

FOTO: Navijanje s povratnicima iz dijaspore: ‘Samo zbog ovoga isplati se vratiti u Hrvatsku!’

Odvjetnica iz Sydneya: želim svojim znanjem i zalaganjem za pravdu pomoći svom hrvatskom narodu

FOTO: Arhiva Promise.hr; Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske