‘Jebeš siromašne! Kradimo njima i dajmo bogatima’, sarkastičan je Waters; POZVAO JE NA OTPOR ‘Jebeš siromašne! Kradimo njima i dajmo bogatima’, sarkastičan je Waters; POZVAO JE NA OTPOR
TweetEmailPrint ”Siromašni se ionako ne bune”, primijetio je ironično Roger Waters, podsjećajući da se nekolicina ekstremno bogatih tijekom pandemije još ‘stostruko’ obogatila… Pozvao je... ‘Jebeš siromašne! Kradimo njima i dajmo bogatima’, sarkastičan je Waters; POZVAO JE NA OTPOR


”Siromašni se ionako ne bune”, primijetio je ironično Roger Waters, podsjećajući da se nekolicina ekstremno bogatih tijekom pandemije još ‘stostruko’ obogatila… Pozvao je na otpor bogatim oligarsima koji vladaju svijetom, prosvjedovao protiv besmislenih ratova i ubijanja te kazao da je njega osobno spasila ljubav… Na sinoćnjem koncertu u Budimpešti, na kojem je Waters s odličnim pratećim sastavom izvodio brojne hitove Pink Fooyda, bilo je više od 20.000 ljudi, među njima i stotinjak Hrvata

”Nisam li vam već rekao što se u svijetu događa i što će se tek dogoditi?”, tako nekako bi se mogla opisati jedna od poruka Rogera Watersa, legendarnog britanskog glazbenika i bivšeg vođe kultnog Pink Floyda, sa sinoćnjeg (nedjelja 23. travnja) nastupa u prepunom MVM Domeu u Budimpešti.

Waters je, ispada tako, s osamdeset godina na leđima snažniji i aktualniji nego ikad prije, jer su se mnoge njegove stare pjesme (Pink Floyda) i performansi pokazali, prema svemu sudeći, gotovo pa proročanskima.

Podsjetio je na to i sam glazbenik na sinoćnjem koncertu pred više od 20.000 ljudi (i više desetina Hrvata organizirano su doputovali iz Zagreba na spektakl u Budimpeštu) kazavši da je o ovome što se danas događa pisao još George Orwell u ‘Životinjskoj farmi’ i u ‘1984.’, Aldous Huxley u ‘Vrlom novom svijetu’ ali i on osobno, kreirajući album ‘Animals‘ iz 1977. godine (svinje koje bezobzirno vladaju, ovce koje bespogovorno slušaju…).

I dok je karizmatični Roger dva i pol sata doslovce izgarao na pozornici – pjevajući, nazdravljajući i psujući briljantno i sa stilom, zrakom su opet letjele divovske svinje i ovce.

Jedna poruka ispisana na leđima plastične svinje – kakve Roger na koncertima koristi već godinama – mnoge je posebno dojmila, jer je i danas aktualna. U svijetu, ali i u Hrvatskoj.

”Jebeš siromašne! Kradimo njima, da bi dali bogatima (jer siromašni se ionako ne bune)”, poručio je ironično, između ostaloga, Roger Waters, podsjećajući na ogromnom video zidu da se nekolicina ekstremno bogatih tijekom pandemije još ‘stostruko’ obogatila, dok je većina stanovništva na Zemlji istovremeno osiromašila.

Pozvao je na otpor bogatim oligarsima (‘to nam čine jer se ne bunimo’), prosvjedovao protiv besmislenih ratova i ubijanja te kazao, dobro raspoložen potkraj koncerta, da je njega osobno spasila ljubav.

Nazdravio je sa svima, popio rakiju te poručio da više pazimo jedni na druge.

Zagreb bi ga sigurno pozvao na bis, no Budimpešta nije (izgleda da su desetljeća ‘iza željezne zavjese’ ostavile traga pa se svjetla u dvorani odmah pale, a mrki redari brzo usmjeravaju posjetitelje prema izlazima).

Bez obzira na to, publika je bila oduševljena. Izlazeći iz dvorane uspjeli smo čuli, od nekolicine Slovenaca, Hrvata, Austrijanaca…, da im je ovo najbolji rock koncert kojem su prisustvovali.

FOTO: Snimio Damir Kramarić

Zašto zapadne vlade cenzuriraju književne klasike? Zato jer razotkrivaju fašizam današnjice