Krenule PRVE TUŽBE zbog nepovećanja plaća, Vlada ih trebala povećati 1. siječnja Krenule PRVE TUŽBE zbog nepovećanja plaća, Vlada ih trebala povećati 1. siječnja
SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA TUŽI DRŽAVU

Krenule PRVE TUŽBE zbog nepovećanja plaća, Vlada ih trebala povećati 1. siječnja

Hrvatska 3. listopada 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Obzirom da nas Vlada RH ignorira, kao i primjenu navedenog Sporazuma te svakodnevno čini štetu državnom proračunu jer je evidentno da će uslijediti... Krenule PRVE TUŽBE zbog nepovećanja plaća, Vlada ih trebala povećati 1. siječnja


Obzirom da nas Vlada RH ignorira, kao i primjenu navedenog Sporazuma te svakodnevno čini štetu državnom proračunu jer je evidentno da će uslijediti tužbe koje će dodatno opteretiti proračun s kamatama i sudskim troškovima, a reprezentativni sindikati državnih službi mudro šute, Sindikat policijskih službenika kreće ovaj mjesec s utuženjem navedenog prava

sindikat policijskih”Obzirom da je Sindikat policijskih službenika prvi donio odluku o pokretanju tužbi zbog nepovećanja 6 posto osnovice za plaću u državnoj službi, koju je Vlada RH trebala primijeniti 1. siječnja 2016. godine automatizmom, zbog ignoriranja Vlade RH i troškova po državni proračun koji će prouzročiti navedene tužbe, molimo da naš dopis prenesete javnosti u cijelosti”, stoji u uvodu priopćenja za medije Sindikata policijskih službenika, kojega su redakcijama poslali u ponedjeljak 3. Listopada.

Sindikat policijskih službenika se 8. srpnja 2016. godine obratio Tihomiru Oreškoviću, predsjedniku Vlade RH, s dopisom broj: SPS-01-02/41-2016. kojim smo ga upitali zbog čega Vlada RH nije primijenila odredbu Dodatka sporazumu o osnovici plaće u državnim službama od 23. 3. 2009. kojeg je zaključila sa sindikatima državnih službi dana 2. 8. 2012. godine, a kojom je bila u obvezi s 1. 1. 2016. godine automatski povećati 6% osnovicu za plaću u državnoj službi.

Na naš dopis Vlada RH se nije niti nakon skoro tri mjeseca udostojila bar formalno odgovoriti, a u njemu smo najavili da ćemo započeti s postupkom koji je preduvjet za utuženje navedenog prava budući da i reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) o ovom pravu zaposlenika MUP-a mudro šute.

Naime, službeni pokazatelji ukazali su na poboljšanje stanja odnosno rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja 2015. godine, stoga se osnovica za plaću u državnim službama trebala u siječnju 2016. godine automatski primijeniti i povećati za 6 posto te iznositi 5.415,37 kuna bruto, a ne kao do sada 5.108,84 kuna bruto, sukladno navedenom Sporazumu kojeg je Vlada RH zaključila sa sindikatima državnih službi dana 2. kolovoza 2012. godine.

Obzirom da nas Vlada RH ignorira, kao i primjenu navedenog Sporazuma te svakodnevno čini štetu državnom proračunu jer je evidentno da će uslijediti tužbe koje će dodatno opteretiti državni proračun s kamatama i sudskim troškovima, a reprezentativni sindikati državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) kada je u pitanju ovo pravo zaposlenika MUP-a mudro šute, Sindikat policijskih službenika, kako je i najavio, kreće ovaj mjesec s utuženjem navedenog prava, a nakon realizacije prvih tužbi pozvat ćemo sve članove sindikata na podnošenje tužbi kako bi realizirali navedeno pravo uključujući i zakonom predviđene zatezne kamate koje teku od dana kada je trebala biti primjena navedenog prava tj. 1. siječnja 2016. godine.

Na ovakav način podnošenja prvih tužbi odlučili smo se jer nam nije poznato kakav su dogovor sklopili reprezentativni sindikati državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) s Vladom RH, prilikom sastanka s potpredsjednikom Božom Petrovom u proljeće ove godine, i da li takav „dogovor“ utječe na dobivanje spora. Stoga nismo željeli pozvati sve članove na podnošenje tužbi, kako im ne bi prouzročili sudske troškove zbog gubitka spora.

O ishodu prvih tužbi obavijestit ćemo Vas pravovremeno i ovisno o njima pozvati sve članove na podnošenje tužbi putem Sindikata policijskih službenika koje će za njih biti besplatne i bez ikakve naknade odvjetniku”, ističe se u priopćenju Sindikata policijskih službenika kojega je potpisao Mario Puškarić, predsjednik tog sindikata.