Kupit će i aparat za brzu detekciju bakterija u krvi, bitno za određivanje antibiotika Kupit će i aparat za brzu detekciju bakterija u krvi, bitno za određivanje antibiotika
Ministarstvu i Zaraznoj 73 milijuna kn iz eu fondova

Kupit će i aparat za brzu detekciju bakterija u krvi, bitno za određivanje antibiotika

Zagreb 20. studenoga 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Covid-19 pokazao je važnost Klinike za infektivne bolesti koja ima dugu tradiciju u liječenju zaraznih bolesti, pa i onih najopasnijih, i dugu tradiciju... Kupit će i aparat za brzu detekciju bakterija u krvi, bitno za određivanje antibiotika


”Covid-19 pokazao je važnost Klinike za infektivne bolesti koja ima dugu tradiciju u liječenju zaraznih bolesti, pa i onih najopasnijih, i dugu tradiciju izvrsnosti.  Ovaj projekt pomoći će osigurati i adaptirati dio infrastrukture, a gotovo polovica sredstava bit će potrošena na kupovinu iznimno vrijedne dijagnostičke opreme”, istaknula je Markotić

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak uručila je u petak ugovore o dodjeli sredstava Ministarstvu zdravstva i Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” za projekte iz područja zdravstva u vrijednosti od 73 milijuna kuna.

“Pandemija Covida-19 nas je osvijestila nužnosti ulaganja i posvećivanja veće pozornosti jačanju kapaciteta zdravstvenih sustava, kako u Hrvatskoj, tako i u EU. Stoga koristimo sva dostupna sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova”, istaknula je Tramišak na dodjeli ugovora u petak.

Ovi ugovori će pomoći, prvenstveno Klinici, da nastavi jačati s kapacitetima i opremom kako bi mogla odgovoriti na sve sadašnje i buduće izazove, ali i Ministarstvu zdravstva kako bi mogli nabaviti neophodnu opremu, poput linearnog akceleratora za KBC Rebro, dodala je.

Istaknula je da su za cijeli zdravstveni sustav ugovorili projekte u vrijednosti od preko tri milijarde kuna, a 2,7 milijardi je bespovratno. Ova dva ugovora ukupne su vrijednosti više od 73 milijuna kuna, a riječ je o gotovo 100 posto bespovratnim sredstvima.

Uz ugovor potpisan prošlog tjedna za nabavu zaštitne opreme, vrijedan 369 milijuna kuna, ministrica je istaknula da su iz Fonda za solidarnosti EU-a zatražili dodatnih 39 milijuna eura kako bi se osigurali u slučaju dodatnih potreba za nabavku opreme i borbu protiv covida.

Ugovor “Nova Proširena Grupa 1 – Opremanje dnevnih bolnica / dnevnih kirurgija u skladu s popisom u Prilogu 10” uručen je Ministarstvu zdravstva. Ukupna vrijednost projekta je 23,7 milijuna kuna, a projekt će u cijelosti biti financiran sredstvima EU-a.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je da su u proteklom operativnom programu s ta dva projekta došli do 100 posto iskorištenosti za Grupu 1 i 99,97 posto za Grupu 2, od čega je 74 posto sredstava već isplaćeno.

Ugovor “Ulaganje u učinkovitost i pristupačnost dnevne bolnice Klinike za infektivne bolesti” ukupne je vrijednosti 50 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iz fondova EU-a iznose 49,6 milijuna kuna.

“U ova izazovna i teška vremena ne smijemo posustati, trebamo naći dodatne snage, razvijati nove projekte koji će pomoći našem zdravstvenom sustavu”, istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Covid-19 pokazao je važnost Klinike za infektivne bolesti koja ima dugu tradiciju u liječenju zaraznih bolesti, pa i onih najopasnijih, i dugu tradiciju izvrsnosti.  Ovaj projekt pomoći će osigurati i adaptirati dio infrastrukture, a gotovo polovica sredstava bit će potrošena na kupovinu iznimno vrijedne dijagnostičke opreme, istaknula je Markotić.

Jedan od uređaja koji će se naručiti jest aparat koji će ubrzati detekciju bakterija u krvi, što je bitno za određivanje antibiotika za liječenje pacijenata.

Nabavit će se i ultrazvučni aparati te aparat za magnetnu rezonanciju jer u Kliniku dolazi puno ljudi s različitim dijagnostičkim problemima, ne samo bolesnici s infektivnim bolestima.

Ministar zdravstva Vili Beroš nije sudjelovao na dodjeli ugovora zbog zaraze koronavirusom, a Markotić je izjavila da Beroš sve pozdravlja i da je dobro.

“Ministar još ima malo temperaturu, ali drži se dobro. Pozitivan je, stalno je u kontaktu s nama i radi”, dodala je.

FOTO: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova eu