Lovrinović pojasnio MODEL PLJAČKE preko Agrokora: Sve je jasno, građani će platiti dug, HDZ zato ide dolje Lovrinović pojasnio MODEL PLJAČKE preko Agrokora: Sve je jasno, građani će platiti dug, HDZ zato ide dolje
TweetEmailPrint Država je privilegirala ‘lešinarski’ fond na štetu svih drugih kreditora i dobavljača. Mnogi će zato tužiti državu, a naknada štete bi mogla biti... Lovrinović pojasnio MODEL PLJAČKE preko Agrokora: Sve je jasno, građani će platiti dug, HDZ zato ide dolje


Država je privilegirala ‘lešinarski’ fond na štetu svih drugih kreditora i dobavljača. Mnogi će zato tužiti državu, a naknada štete bi mogla biti ogromna. Zato sam 6. lipnja tražio od premijera da hitno Lex Agrokor stave izvan snage. Odbio je. Sada sve postaje jasnije, na Agrokoru će najvažniji dionici slomiti zube. Jeste li spremni platiti privatni dug iz svoga džepa?’, pita dr. Lovrinović

Ekonomist dr. Ivan Lovrinović na svom je Facebook profilu jednostavnim riječima dobro pojasnio suštinu nepravednog i za hrvatske građane vrlo opasnog ‘Lex Todorić‘.  Rastumačio je zašto su u ruskoj Sberbanci u pravu kada tvrdi da taj zakon jedne vjerovnike privilegira u odnosu na druge. Dodao je da nema sumnje kako će zbog te papazjanije od zakona mnogi Hrvatsku tužiti, a da će RH te sporove najvjerojatnije izgubiti. Znate li tko će vjerovnicima platiti ogromne dugove i veliku odštetu? Lovrinović tvrdi: Svi mi, a ne oni koji su dugove stvorili!!!

”Jučer je vijeće vjerovnika u Agrokoru odlučilo prihvatiti ponuđeni kredit od od 400 milijuna eura od strane špekulativnog investicijskog fonda Knighthead Capital Management. To je fond koji spada u kategoriju onih koje zanimaju samo posrnule firme pa ih se naziva lešinarskim.

Ovaj fond je prije donošenja Lex Agrokor namirisao dobar posao pa je kupio Agrokorove obveznice uz diskont od oko 70%. Dakle, oni su sigurni da će obveznice koje su kupili po 30% vrijednosti naplatiti 100%.
Da bi bili upravljali tom sigurnošću ponudili su genijalan plan; odobriti Agrokoru novi kredit od vjerojatno 400 milijuna eura i po modelu roll up kredita, doći u poziciju da im pripada pravo d naplate isto toliko starih dugova od Agrokora, a to su upravo one obveznice koje su kupili za oko 30% vrijednosti.

Sve bi to bilo prihvatljivo i tržišno opravdano da se država nije uplela putem Lex Agrokora u upravljanje. Upravo je prihvaćanje roll up kredita koji sam opisao država privilegirala jedan špekulativni fond na štetu svih drugih kreditora i dobavljača. Sberbanka je bila u pravu kada je to ustvrdila i podnije odmah tužbu. Sud je odbio tužbu jer je za vrijeme trajanja Lex Agrokora nemoguće tužiti Agrokor, odnosno izvanrednu upravu i državu. No, kada to prestane, mnogi će tužiti upravo državu. A naknada štete bi mogla biti ogromna.

Zato sam 6. lipnja tražio od premijera Plenkovića da donese hitnu uredbu kojom se Lex Agrokor stavlja izvan snage. Time bi se građani zaštitili od plaćanja Agrokovih dugova a i državi ne bi narastao javni dug.

No, on je to odbio. Sada sve postaje jasnije i mozaik odnosa unutar i oko Agrokora se sve bolje slaže. Od sada će rejting HDZ-a početi vidljivo padati, jer će na Agrokoru najvažniji dionici slomiti zube.

U praksi restrukturiranja posrnulih kompanija poput Agrokora nije uobičajeno uzimanje novih kredita, već rješavanje dugova na sve moguće načine, prije svega prodajom imovine ili pretvaranjem potraživanja u vlasništvo.

Jeste li spremni platiti privatni dug iz svoga džepa? Vidite li da se u Agrokoru ništa bitno ne dešava, već se samo kontrolira šteta? Knighthead bi se mogao pretvoriti u (K)Nightmare”, predviđa, s dobrim argumentima, dr. Ivan Lovrinović.