Manifestacijom ‘Uberi priču’ u Parku Stara Trešnjevka započinje 17. Festival dječje knjige Manifestacijom ‘Uberi priču’ u Parku Stara Trešnjevka započinje 17. Festival dječje knjige
TweetEmailPrint ”Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u... Manifestacijom ‘Uberi priču’ u Parku Stara Trešnjevka započinje 17. Festival dječje knjige


”Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u brodiću od papira. Stvarnim svijetom ili onim čudnim koji nastaje kad imamo visoku temperaturu. „Sretan put!” kažemo kad netko odlazi – a postoji i  jedna posebna slikovnica koja nam može reći po čemu znamo da je neki put sretan. Na slikovničko putovanje vode vas Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar”, najavljuju u Cekateu

Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024. Festival počinje u četvrtak, 11. travnja 2024. u 10 sati s popularnom manifestacijom “Uberi priču” u Parku Stara Trešnjevka. Na manifestaciji će sudjelovati Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar. Slikovnice koje će djeca moći “ubrati” i ponijeti doma su “Kiša” i “Sretan put”.
Manifestacija “Uberi priču!” autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova. Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču. Sedamnaesti Festival dječje knjige je financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

UBERI PRIČU! 2024. – PUTOVANJE U PET SLIKOVNICA

”Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i u vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u brodiću od papira. Stvarnim svijetom ili onim čudnim koji nastaje kad imamo visoku temperaturu. U prostore sjećanja i u prostore tuđih putovanja. „Sretan put!” kažemo kad netko odlazi – a postoji i  jedna posebna slikovnica koja nam može reći po čemu znamo da je neki put sretan. Na slikovničko putovanje vode vas Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar.

U slučaju kiše manifestacija “Uberi priču” će se održati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka”, navode u najavi manifestacije na stranicama Cekatea.

‘Čuvarica stabla’ na Srednjacima

Festival dječje književnosti nastavlja se u ponedjeljak 22. travnja 2024. na livadi kod Dječjeg vrtića Srednjaci – Eko vrtić, Loparska ulica 11. Povodom DANA PLANETA ZEMLJE predstavit će se ilustratorica Ana Salopek s tihom knjigom “Čuvarica stabla

„Čuvarica stabla” autorice i ilustratorice Ane Salopek je silent book/tiha knjiga, namijenjena publici svih uzrasta, koja pred nas stavlja probleme današnjeg društva naglašavajući onaj najveći problem – raskid veze s prirodom. Vodeći nas kroz tri vremenska razdoblja, odnosno prošlost, sadašnjost i budućnost, autorica nas suočava s pohlepom, željom za moći i vladanjem nad drugim živim bićima, uništavanjem biljnog i životinjskog svijeta i samim time i uništavanjem čovječanstva.

„Čuvarica stabla” je poziv na promišljanje i ponovno povezivanje s prirodom, davanje glasa onima koji ga nemaju, proslava kreativnosti čovjeka. Uostalom što je svijet bez boja i plesa? Pozvani na stvaranje, a ne uništavanje – poruka je ove knjige. Osim toga, ovakve knjige bez riječi omogućuju „čitatelji/ca/ma” da istu priču prepričaju na različite načine. Ilustracije su nastale primjenom pravila tradicionalnog crteža u digitalnom obliku korištenjem Apple olovke i iPadPRO kao medija izražavanja.

Ivana Brlić Mažuranić na Knežiji


U sklopu manifestacije “Proljeće na Knežiji” 11. svibnja 2024. od 10:30 sati u parku kod MO Knežija, Albaharijeva 2 Dijana Zorić, storyteller, će prisutne uvući u predivne bajke Ivane Brlić Mažuranić.

Obilježavajući Dan Mjesnog odbora Gajevo 18. svibnja 2024. od 15 sati u Parku kod MO Gajevo, Koprivnička ulica 47Danijela Pavlek vodit će Interaktivni susret s djecom na temu osjećaja u obliku recepata iz zbirke „Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo“. Radi se o pjesmama u rimi na temu različitih emocija napisanim u obliku kuhinjskih recepata.

Priče iz davnina u Prečkom

U sklopu pak manifestacije “Dan susjeda u Prečkom, 25. svibnja 2024. u Parku Emil Cossetto Srebrenka Peregrin pričati će Priča iz davnina.

U sklopu manifestacije Dan MO Rudeš 8. lipnja 2024. od 10 sati nastupit će Maja Šimleša i jedna smiješna žirafa po imenu Suli.

Da djeca vide kako nastaje knjiga

”Festival dječje knjige ima za cilj kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji sa zagrebačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, uputiti djecu u novija ostvarenja na hrvatskoj književnoj sceni za djecu i upoznati ih sa živućim piscima i ilustratorima, kako bi doživjeli priču u interaktivnom slušanju i komunikaciji pisac-čitatelj i uz razgovore s piscem i ilustratorom stekli uvid u sam proces nastajanja knjige i slikovnice. Ovaj festival je manifestacija koja se s nestrpljenjem očekuje, a tijekom godina postala je mjesto susreta škola, književnih udruga i inicijativa, književnika, ilustratora, glumaca”, ističu organizatori iz Centra za kulturu Trešnjevka.
FOTO: Centar za kulturu Trešnjevka