Milas: HVO imao iznimno važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske i zaustavljanju rata u BiH Milas: HVO imao iznimno važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske i zaustavljanju rata u BiH
TweetEmailPrint Zajedno s postrojbama Hrvatske vojske, HVO je u nekoliko vojnih operacija 1994. i 1995. godine u zapadnoj Bosni doveo srpske snage u Krajini... Milas: HVO imao iznimno važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske i zaustavljanju rata u BiH


Zajedno s postrojbama Hrvatske vojske, HVO je u nekoliko vojnih operacija 1994. i 1995. godine u zapadnoj Bosni doveo srpske snage u Krajini u okruženje nakon čega je uslijedila operacija Oluja. Vojne akcije HV-a i HVO-a koje su nastupale pod nazivom Hrvatske snage nastavljene su u drugome dijelu 1995. godine, te su zajednički stigle nadomak grada Banja Luke što je srpsku stranu 1995. godine prisililo na pregovore i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma

Državni tajnik Zvonko Milas, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića sudjelovao je u Mostaru na obilježavanju 32. obljetnice utemeljenja HVO-a.
“Kao što je premijer Plenković ranije istaknuo, Hrvati u BiH, a ponajprije Hrvatsko vijeće obrane su nama čuvali leđa kada je bilo najgore, a danas je vrijeme da Hrvatska bude lokomotiva koja će zajedno vući sve naprijed” rekao je Milas te pojasnio kako je uloga HVO-a prevažna za opstanak Bosne i Hercegovine i tamošnjih Hrvata.
“Iznimno je bila važna uloga Hrvatskog vijeća obrane u obrani i stvaranju Bosne i Hercegovine kao cjelovite države s tri naroda, a jednako tako HVO je imao važnu ulogu s HV-om što danas imamo zajedničku domovinu Republiku Hrvatsku Hrvatsku, suverenu i neovisnu”, istaknuo je Milas.

Postali dio Vojske Federacije BiH

Zajedno s postrojbama Hrvatske vojske, HVO je u nekoliko vojnih operacija 1994. i 1995. godine u zapadnoj Bosni doveo srpske snage u Krajini u okruženje nakon čega je uslijedila operacija Oluja. Vojne akcije HV-a i HVO-a koje su nastupale pod nazivom Hrvatske snage nastavljene su u drugome dijelu 1995. godine, te su zajednički stigle nadomak grada Banja Luke što je srpsku stranu 1995. godine prisililo na pregovore i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.
Nakon okončanja rata Hrvatsko vijeće obrane je postalo sastavni dio bošnjačko-hrvatske Vojske Federacije BiH, a zatim i Oružanih snaga nastalih integriranjem nekada zaraćenih vojnih postrojbi Hrvata, Bošnjaka i Srba. Unutar Oružanih snaga Prva gardijska pukovnija baštini nasljeđe Hrvatskoga vijeća obrane. Njihov današnji zapovjednik, brigadir Martin Pažin ocijenio je kako se godinama nastoji umanjiti važnost HVO-a, no da je takvo što nemoguće te da je HVO postao sastavni dio Oružanih snaga BiH.

Baštine vojno nasljeđe HVO-a

 “Iznimno je važno da smo mi čitavo vrijeme uspjeli očuvati našu sastavnicu kroz Vojsku Federacije, a zatim i Oružane snage BiH, kroz misiju Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH. Naše zapovjedništvo baštini vojno nasljeđe Hrvatskoga vijeća obrane i kulturno-povijesno nasljeđe našega naroda u BiH”, rekao je brigadir Pažin, a informaciju je na svojoj Facebook stranici prenio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske