Ministarstvo o porastu siromaštva: Reagirat ćemo u skladu s gospodarskim mogućnostima Ministarstvo o porastu siromaštva: Reagirat ćemo u skladu s gospodarskim mogućnostima
TweetEmailPrint ”Ističemo kako se razmatraju daljnje mjere za ublažavanje posljedica utjecaja povećanih troškova života na standard umirovljenika s nižim mirovinskim primanjima”, odgovorili su iz... Ministarstvo o porastu siromaštva: Reagirat ćemo u skladu s gospodarskim mogućnostima


”Ističemo kako se razmatraju daljnje mjere za ublažavanje posljedica utjecaja povećanih troškova života na standard umirovljenika s nižim mirovinskim primanjima”, odgovorili su iz Ministarsva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, između ostaloga, na naš upit

Nakon objavljenih upozorenja iz Hrvatske mreže za beskućnike prema kojima bi mnogi potrebiti građani, uslijed velikih poskupljenja energenata i hrane, mogli ove zime završiti na ulici, stigli su nam i odgovori na pitanja koja smo poslali odgovornima u Ministarstvu rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

”U Hrvatskoj mreži za beskućnike procjenjuju da na tisuće siromašnih građana čeka teška zima i da bi predstojeću jesen i zimu mogli imati veliko povećanje broja beskućnika u Zagrebu i u drugim gradovima. Inflacija je već pojela minimalno povećanje zajamčene minimalne naknade (sa 800 na 1000 kuna) i na tisuće potrebitih građana sada su životno ugroženi zbog poskupljenja energenata, hrane i svega ostalog.

Konkretna pitanja Ministarstvu:

Hoće li i kada resorno ministarstvo povećati iznose zajamčenih minimalnih naknada potrebitim osobama, kojima zbog brojnih poskupljenja (prije svega energenata) prijeti beskućništvo?

Kako još planirate pomoći beskućnicima, odnosno svima onima kojima prijeti beskućništvo?

Na koji način će odgovorni u Ministarstvu pomoći umirovljenicima s niskim primanjima, da i mnogi od njih uskoro ne postanu beskućnici, odnosno da ne dođu u situaciju da im, zbog neplaćanja, isključe struju, plin i vodu?

Što će resorno ministarstvo učiniti da spriječi mogući scenarij masovnog smrzavanja brojnih hrvatskih građana, uslijed najavljenog velikog poskupljenja energenata?”, upitali smo resorno ministarstvo.

Uopćeni odgovora iz Ministarstva:

”Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike će kao i do sada pratiti ekonomske prilike i pravovremeno reagirati u skladu s gospodarskim mogućnostima.

Zakonom o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu u veljači 2022. godine donesene su promjene u uvjetima za priznavanje kao i u izračun zajamčene minimalne naknade. Također, Odlukom o osnovici za izračun iznosa zajamčene minimalne naknade koja je donesena u veljači 2022. godine osnovica je sa dotadašnjih 800 kuna povećana na tisuću kuna.

Nadalje, Zakonom o socijalnoj skrbi u dijelu priznavanja prava na zajamčenu minimalnu naknadu unesene su promjene koje se tiču prava beskućnika na način da se beskućnicima kojima je osiguran smještaj ili organizirano stanovanje u prihvatilištu prizna pravo na zajamčenu minimalnu naknadu u iznosu od 50 posto pripadajuće naknade ako ispunjavanju uvjete propisane Zakonom.

Ministarstvo kontinuirano prati stanje u mirovinskom sustavu te poduzima mjere kako bi se ublažile posljedice porasta cijena energenata i pomoglo najugroženijim kategorijama umirovljenika s nižim mirovinskim primanjima. Podsjećamo da je umirovljenicima prošle godine isplaćen tzv. Covid dodatak za više od 710 tisuća korisnika za što je osigurano više od 463 milijuna kuna, a ove godine tzv. Energetski dodatak za više od 689 tisuća korisnika u ukupnoj vrijednosti više od 449 milijuna kuna. Ističemo kako se razmatraju daljnje mjere za ublažavanje posljedica utjecaja povećanih troškova života na standard umirovljenika s nižim mirovinskim primanjima.

Uredbama Vlade Republike Hrvatske povećana je maksimalna vrijednost mjesečne naknade za ugroženog kupca energenata socijalno ugroženim građanima s 200 na 400 kuna u razdoblju od 1. travnja 2022. do 1. ožujka 2023. godine, proširen je krug korisnika prava na naknadu za ugroženog kupca energenata na način da isti osim korisnika zajamčene minimalne naknade i njihovih članovi kućanstva te korisnika osobne invalidnine i njihovih članovi kućanstva uključuje i  korisnike nacionalne naknade za starije osobe, korisnike prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i korisnike novčane naknade za civilne stradalnike Domovinskog rata, a pravo na subvenciju troškova električne energije prošireno je na plin i na toplinsku energiju”, stoji u odgovorima poslanim iz Kabineta ministra Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

FOTO: Screenshot videosnimke; Pixabay ilustracija

Aktivisti tvrde: ‘ČEKA NAS TEŠKA ZIMA, mnogi Hrvati će završiti kao beskućnici!’

Tekst je dio projekta ‘Upozoravamo na probleme potrebitih i konkretno im pomažemo‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije