Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?! Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?!
TweetEmailPrint ”Nije li opasno da u zemlji u kojoj natalitet dramatično pada i koja izumire, u vrijeme kada hripavac sve više prijeti…, čak ni... Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?!


”Nije li opasno da u zemlji u kojoj natalitet dramatično pada i koja izumire, u vrijeme kada hripavac sve više prijeti…, čak ni zagrebački kvartovi nemaju osiguranu liječničku skrb za djecu? Postoje li uopće pedijatri koji bi popunili prazne ordinacije u Prečkom, ali i u Zadru, te drugim mjestima gdje pedijatri nedostaju”, upitali smo nadležne. Odgovorili su da natječaje stalno raspisuju, ali da se baš nitko ne javlja…

Hripavac, korona, viroze, gripa… pretrpali su ovih dana čekaonice zagrebačkih liječničkih ordinacija i bolnica te desetkovali dječje vrtiće i škole. Vrhunac tih zaraznih bolesti tek se očekuje, zbog čega su roditelji male djece iz zagrebačkog naselja Prečko s razlogom zabrinuti, ogorčeni, pa i ljuti.

Njihov veliki kvart, naime, još od početka rujna (kada je dr. Dubravka Zelić otišla u mirovinu) nema niti jednog pedijatra, zbog čega su već mjesecima prisiljeni s bolesnom djecom obilaziti okolne kvartove u potrazi za liječnikom. Pritom nailaze na brojne probleme i neugodnosti: prema objavama iz Facebook grupe „Prečko moj kvart“, događa se da liječnici koji bi trebali primiti male Prečkance uopće nisu upoznati s tim  te odbijaju roditelje s mališanima iz Prečkog.

Odbili primiti djecu na cijepljenje

Neki zamjenski pedijatri odbili su primiti djecu iz Prečkog na redovno cijepljenje – jer primaju samo hitne slučajeve, a u nekim ordinacijama su tolike gužve da su mame i tate s malenima morali na preglede čekati duže od tri sata.

Zbog svega navedenog poslali smo novinarske upite Domu zdravlja Zagreb zapad, potom Gradu Zagrebu, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje:

”Kada će zagrebački kvart Prečko napokon dobiti pedijatra, da roditelji s bolesnom malom djecom ne moraju u hladne zimske dane obilaziti druge kvartove u potrazi za liječnikom za njihovo dijete? Zašto se kao zamjena za nepostojećeg pedijatra u Prečkom ne odredi jedan pedijatar na području Zagreba – zapad, već se stalno mijenjaju lokacije zamjenskih pedijatara?

Postoje li pedijatri koji će sutra liječiti djecu?

Znate li da se događalo da pojedini liječnici koji bi trebali primiti male Prečkance uopće nisu bili upoznati s tim, zbog čega su odbijali roditelje s mališanima iz Prečkog? Je li Vam znano da su neki zamjenski pedijatri odbili primiti djecu iz Prečkog na redovno cijepljenje – jer primaju samo hitne slučajeve? Što odgovorni čine da se ovaj alarmantni problem, u periodu masovnog obolijevanja djece od viroza, korone, hripavca i drugih bolesti, pod hitno riješi?

Ne smatrate li da je opasno, pa i tragično da u zemlji u kojoj natalitet dramatično pada i koja ubrzano izumire, u vrijeme kada hripavac sve više prijeti…, čak ni zagrebački kvartovi nemaju osiguranu liječničku skrb za djecu (što je tek s drugim mjestima u Hrvatskoj?!)?

Postoje li uopće pedijatri u Hrvatskoj koji bi mogli popuniti upražnjena mjesta u Prečkom, ali i u Zadru i u Zadarskoj županiji, te u drugim mjestima gdje pedijatri nedostaju? Što odgovorni čine da se problem nedostatka liječničke skrbi za djecu u Hrvatskoj pod hitno riješi?”, upitali smo u gore navedenim institucijama.

HZZO: Roditelji su se žalili, tražili smo očitovanja

”Za organizaciju zdravstvene zaštite na području koje spominjete u svojem upitu nadležan je Dom zdravlja Zagreb – Zapad. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) već je zatražio očitovanje Doma zdravlja Zagreb-Zapad zbog upita roditelja sa spomenutog područja.

U zaprimljenim očitovanjima navodi se da od odlaska u mirovinu Dubravke Zelić, dr.med.spec. Dom zdravlja Zagreb-Zapad kontinuirano raspisuje natječaje za zapošljavanje specijaliste pedijatra na lokaciji Prečko 2, ali da do danas, ni na jednom provedenom natječaju Dom zdravlja nije zaprimio niti jednu prijavu.

Za sva daljnja pitanja upućujemo Vas na Dom zdravlja Zagreb – Zapad”, odgovorili su nam iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Grad Zagreb: Svaki mjesec idu natječaji, ali….

Glasnogovornici zagrebačkog gradonačelnika i Grada Zagreba poručili su, pak, da su ‘svjesni situacije koja je nastala odlaskom u mirovinu pedijatrice Dubravke Zelić’.

”Od tada Dom zdravlja Zagreb-Zapad svaki mjesec raspisuje natječaje za zapošljavanje specijalista pedijatra. Do sada ih objavljeno ukupno sedam i, nažalost, nisu rezultirali zapošljavanjem jer je na svih sedam pristigla samo jedna prijava pedijatrice iz Splitsko-dalmatinske županije, koja je naknadno odustala od prijave. Svakako treba napomenuti kako se osam liječnica DZZ Zapad nalazi na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije te bi prva specijalizacija trebala završiti u travnju 2024. godine.

Zbog preopterećenosti svih pedijatrijskih timova posebice u zimskom periodu kada djeca češće obolijevaju, Dom zdravlja Zagreb-Zapad u ovom trenutku nije u mogućnosti odrediti samo jedan tim koji bi bio zamjena u ordinaciji u Prečkom.

U ordinaciji u Prečkom samo medicinska sestra

U bivšoj ordinaciji dr. Zelić stalno je prisutna medicinska sestra koja daje potrebne informacije roditeljima, vrši trijažu i upućuje ih u odgovarajuće ordinacije. Tako se redovna cijepljenja odvijaju na lokaciji Prečko 2 kada se, prema rasporedu koji utvrdi medicinska sestra, prikupi određeni broj djece koja trebaju primiti cjepivo, dok se bolesna djeca usmjeravaju na druge pedijatrijske timove unutar Doma zdravlja prema unaprijed izrađenom rasporedu, o čemu su timovi pravovremeno obaviješteni.

Dom zdravlja Zagreb – Zapad izradio je petogodišnji plan potreba za specijalizacijom iz pedijatrije te uz suglasnost Ministarstva zdravstva i podršku Grada Zagreba utvrđenom dinamikom raspisuje natječaje za specijalizacije. Također HZZO i DZZ Zapad kontinuirano pozivaju roditelje da djecu iznad sedam godina starosti upišu kod liječnika obiteljske medicine”, stoji u odgovorima Službe za informiranje i medije Grada Zagreba.

Pedijatri 10 godina upozoravaju da će postati opasno. No, koga briga?

Važno je napomenuti da brojni pedijatri, obiteljski liječnici i liječničke udruge već desetak godina upozoravaju na alarmantan nedostatak liječnika, a pogotovo na činjenicu da će za nekoliko godina stanje biti još puno gore.

Tako već godinama imamo  apsurdnu situaciju da država pokušava, tobože, nagovoriti Hrvate da imaju djecu, dok pedijatri još od sredine prošlog desetljeća tvrde da ako i bude djece, neće ih imati tko liječiti!

O tom problemu još je 2017. godine javno progovorila i posljednja pedijatrica u Prečkom, dr. Dubravka Zelić, koja se požalila da pedijatri zbog sve većih gužvi imaju sve manje vremena za pregled pojedinog djeteta (dr Zelić je ljetos otišla u zasluženu mirovinu)

“Umjesto 20 minuta koje bi nam trebale biti zagarantirane za pregled svakog djeteta kako bi taj pregled bio kvalitetan, mi de facto u sezonama kada zbog epidemiološke situacije imamo povećan broj pacijenata, imamo 3 minute po pojedinom pacijentu, što je svakako malo”, poručila je Dubravka Zelić, u studenom 2017. za RTL.

Hrvatsko društvo za pedijatriju također je još tada upozoravalo da je stanje alarmantno.

”S obzirom na visoku prosječnu životnu dob pedijatra u Hrvatskoj, s obzirom na zadnje neupućivanje dovoljnog broja pedijatara za potrebe primarne zdravstvene zaštite mi prognoziramo da bi u vrlo skorom moglo doći do narušavanja mreže, a stim bi se smanjila i dostupnost pedijatrijske skrbi liječenja naše djece”, naglasila je još prije šest godina Đurđa Španović, tadašnja predsjednica Hrvatskog društva za pedijatriju.

No, sva upozorenja bila su uzaludna. Ministarstvo zdravstva, HZZO, Grad Zagreb… gotovo ništa nisu učinili da se osiguraju novi pedijatri, ginekolozi i liječnici obiteljske medicine, pa je danas stanje još puno, puno gore.

Ne čudi stoga što posljednji nagli i dramatični pad nataliteta u Hrvatskoj mnogi političari sada već pokušavaju sakriti od šire javnosti (na objavljenoj ilustraciji gore i desno su podaci iz 2022. o rođenima i umrlima po županijama; brojke iz 2023. još su dramatičnije i poraznije od ovdje prikazanih).

FOTO: Ilustracija Pixabay, preslika videosnimke; Državni zavod za statistiku

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija –Agencije za elektroničke medije

Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj

PLATI PA SE LIJEČI! ‘Javno zdravstvo sustavno uništavaju pa je postalo nedostupno većini; to i jest cilj’

‘Smrtnost raste, zdravstvo se raspada, a HZZO gomila viškove! Ljudi bi trebali masovno prosvjedovati’