IMA NADE ZA HRVATSKU: Entuzijasti Središnjeg ureda izradili VODIČ ZA POVRATNIKE sa svim bitnim informacijama IMA NADE ZA HRVATSKU: Entuzijasti Središnjeg ureda izradili VODIČ ZA POVRATNIKE sa svim bitnim informacijama
TweetEmailPrint Marija Matek, voditeljica Ureda dobrodošlice, dovršila je Vodič za povratnike u RH, dokument koji će pomoći povratnicima da se snađu u šumi propisa... IMA NADE ZA HRVATSKU: Entuzijasti Središnjeg ureda izradili VODIČ ZA POVRATNIKE sa svim bitnim informacijama


Marija Matek, voditeljica Ureda dobrodošlice, dovršila je Vodič za povratnike u RH, dokument koji će pomoći povratnicima da se snađu u šumi propisa i birokratskih prepreka. U Vodiču su sve važne informacije, poput onih o načinu ishođenja dokumenata, carini, registraciji vozila, dobivanju državljanstva te upute – kome se povratnici trebaju obratiti

Nakon tolike sreće te nanovo probuđenog zajedništva i nacionalnog ponosa, koje su nam u zadnjih mjesec dana fanatičnom borbenošću te odličnim igrama u Rusiji podarili Zlatko Dalić i hrvatski reprezentativci, i mnogi dojučerašnji skeptici te dežurni pesimisti sada su uvjereni da ipak ima nada za Hrvatsku…

Taj val pozitivnog ozračja i nabujalog optimizma valjalo bi iskoristiti i na drugim područjima, kako bi Republika Hrvatska preokrenula brojne negativne trendove i turobnu atmosferu koja već godinama vlada u zemlji.

Jer, svo to zajedništvo koje su stvorili Luka Modrić, Rakitić, Mandžukić i ostali igrači, a koje je, sudeći prema brojnim medijskim objavama, zadivilo cijeli svijet, stvorilo je dobre temelje i za proces povratka pojedinih hrvatskih iseljenika i njihovih obitelji u Domovinu, ali i za zaustavljanje vala masovnog iseljavanja i izumiranja Hrvatske. Na tim temeljima valjalo bi nastaviti graditi, a ne pustiti ih da propadnu.

Široj javnosti manje je poznato da na procesu poticanja povratka hrvatskih iseljenika, procesu koji bi mogao usporiti ili u potpunosti zaustaviti negativne demografske trendove, već nekoliko godina u tišini rade brojni entuzijasti u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Marija Matek, voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda, je zajedno sa suradnicima, nedavno dovršila Vodič za povratnike u Republiku Hrvatsku, dokument koji može pomoći budućim povratnicima da se snađu u šumi propisa i birokratskih prepreka koje naši iseljenici trebaju preskočiti da bi mogli početi novi život u svojoj (pra)domovini Hrvatskoj.

U Vodiču za povratnike nalaze se, naime, sve važne informacije za iseljenike, poput onih o načinu ishođenja osobnih dokumenata, legalizaciji isprava, carini, registraciji vozila, dobivanju hrvatskog državljanstva, boravišta, prebivališta, dobivanju hrvatske putovnice, o porezima i olakšicama, o osnivanju poduzeća, obrta, o preseljenju namještaja, prijenosu životinja i biljaka preko granice, priznavanju inozemnih svjedodžbi ili diploma…

Po odgovore ili savjet – u Ured dobrodošlice!

U Vodiču, osim toga, stoje i upute za iseljenike o tome kome se mogu izravno obratiti u Središnjem državnom uredu, ako imaju neki problem ili nedoumicu.

Prava adresa je, kako stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda, Ured dobrodošlice.

”Što je potrebno znati prije konačnog povratka u Republiku Hrvatsku? Što očekivati? Koji su prvi koraci nakon odluke o povratku?

Olakšati povratak, snalaženje i integraciju iseljenih Hrvata u cjelokupan državni sustav Republike Hrvatske – glavna je zadaća Ureda dobrodošlice, koji pomaže u rješavanju mnogobrojnih pitanja:  kako zatražiti hrvatsko državljanstvo, ishoditi osobne dokumente, registrirati vozilo, riješiti priznavanje inozemne svjedodžbe ili diplome.

U okviru Ureda dobrodošlice pružaju se i informacije o carinskim povlasticama pri uvozu predmeta kućanstva i gospodarskog inventara kod povratka i useljenja u Republiku Hrvatsku, te o poreznim olakšicama za hrvatske povratnike/useljenike, fizičke i pravne osobe, pri njihovom nastanjenju i stupanju u poslovni odnos u Republici Hrvatskoj  – detaljnije informacije se nalaze na web stranici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u rubrici: Korisne informacije.

Iseljenici se mogu obratiti mentoru ili savjetniku 

Za one Hrvate – povratnike i useljenike koji trebaju dodatnu pomoć, Ured dobrodošlice osigurao je i podršku mentora/savjetnika”, stoji na službenima stranicama Središnjeg ureda.

Oni u istom tekstu pozivaju sve iseljenike – koji razmišljaju o povratku u domovinu – da se obrate Uredu dobrodošlice sa svim svojim prijedlozima, pitanjima i smjernicama, ‘kako bi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bio most svih iseljenih Hrvata ka matici zemlji!’

I naš portal poziva sve povratnike i potencijalne povratnike da nam pišu na adresu: redakcija@promise.hr o svim preprekama na koje nailaze, te o pitanjima na koje ne mogu pronaći odgovore, a mi ćemo potražiti rješenja.  Pisat ćemo o tome, kako bi potaknuli rješavanje problema i rezanje birokratskih čvorova te, ako je moguće, pripomoći razbijanju potencijalnih klijentelističkih mreža unutar pojedinih institucija i moguće koruptivne prakse, te stvaranju boljih uvjeta za povratak iseljenika u Republiku Hrvatsku.