NIJE U ZATVORU?! ‘Vidio sam ga u šetnji Trgom i pozvao novinare da to istraže; ugasili su mi FB profil!’ NIJE U ZATVORU?! ‘Vidio sam ga u šetnji Trgom i pozvao novinare da to istraže; ugasili su mi FB profil!’
TweetEmailPrint ”Horvatinčić je hodao kao mladić, bez štaka. Prošao je ni metar od mene, iako bi trebao biti u Remetincu. Taj čovjek vuče za... NIJE U ZATVORU?! ‘Vidio sam ga u šetnji Trgom i pozvao novinare da to istraže; ugasili su mi FB profil!’


”Horvatinčić je hodao kao mladić, bez štaka. Prošao je ni metar od mene, iako bi trebao biti u Remetincu. Taj čovjek vuče za nos hrvatsko pravosuđe već deset godina. On sve nas radi budalama, vrijeđa naš zdrav razum. Drago mi je da ćete pisati o ovome, jer se protiv toga ludila i nepravde svi zajedno trebamo boriti”, istaknuo je predsjednik Humanitarne udruge Fajter, Mile Mrvalj te dodao da mu je FB profil nestao nakon što je objavio tu informaciju i nakon što je pozvao prijatelje novinare da to provjere i da pišu o tome…

Predsjednik Humanitarne udruge Fajter, Mile Mrvalj, na svom je Facebook profilu objavio da je nasred Trga bana Jelačića u Zagrebu vidio, prije nekoliko dana, poznatog poduzetnika Tomislava Horvatinčića – na slobodi(!), iako bi on trebao biti na odsluženju zatvorske kazne u zatvoru u Remetincu.

Mrvalj je u FB objavi pozvao i svoje prijatelj novinare da provjere kako je to moguće, te da pišu o tom skandalu, no njegov Facebook profil nakon toga je nestao!

Mile kaže da nije dobio nikakvu obavijest ili obrazloženje o tome – zašto su mu izbrisali Facebook profil.

”Odgovorno tvrdim da je Tomislav Horvatinčić prošao ni metar od mene i u potpunosti sam siguran da je to bio on, jer je njega, zbog specifičnog izgleda i modnog izričaja, gotovo nemoguće zamijeniti za nekoga drugoga. Dogodilo se to u ponedjeljak 3. kolovoza oko 17.25 sati”, kategorički tvrdi istaknuti aktivist i humanitarac, koji je, zbog svoje vjerodostojnosti i upečatljivosti, u zadnje vrijeme često gost u mnogim televizijskim emisijama.

Mrvalj objašnjava da je u navedeno vrijeme imao dogovoren sastanak s volonterkom na središnjem zagrebačkom Trgu.

Vidio ga i konobar te volonterka

”Ta moja prijateljica, ujedno i volonterka naše udruge, mi je naknadno potvrdila da ga je vidjela, a isto mi je potvrdio i konobar, moj dobar poznanik, koji kaže da ga je vidio tri, ili četiri puta u zadnje vrijeme. Očito je, dakle, da u Hrvatskoj netko može i iz zatvora izaći kad god hoće! Sada u zatvorima vrijede posebna pravila zbog Covida 19, što znači da Horvatinčić nije smio, ni po kojoj osnovi, već početkom kolovoza biti na slobodi”, ogorčen je Mile Mrvalj, koji je novinaru Promise.hr potvrdio da mu je Facebook profil izbrisan – nakon što je objavio tu skandaloznu informaciju i nakon što je pozvao svoje prijatelje da to provjere i pišu o tome.

”Horvatinčić je hodao kao mladić, bez štaka. Izgleda posve zdravo. Nosio je torbicu s laptopom. Taj čovjek vuče za nos hrvatsko pravosuđe već deset godina. On sve nas radi budalama, vrijeđa i mene i tebe i naš zdrav razum. Drago mi je da ćete pisati o ovome, jer se protiv toga ludila i  nepravde svi zajedno trebamo boriti”, istaknuo je predsjednik humanitarne udruge Fajter, Mile Mrvalj.

Dodao je da ovo nije prvi puta da mu je Facebook profil bez objašnjenja nestao.

”Zanimljivo je da se to događa uvijek nakon što javno kritiziram Hrvatsku vladu ili Nacionalni stožer civilne zaštite. Je li to slučajno, ili ne, ne znam”, zaključio je naš sugovornik.

Svi mediji 14. srpnja pisali: Od danas je u zatvoru!

Valja podsjetiti da su mnogi hrvatski mediji 14. srpnja ove godine na naslovnim stranicama objavili sljedeće: ‘Horvatinčić danas ide u zatvor!

No, ako je suditi prema tvrdnjama Mile Mrvalja i drugih osoba koje su ga, navodno, vidjele, Horvatinčić je, ni tri tjedna kasnije, bio na slobodi?!

Poslali upit Ministarstvu pravosuđa

Kako je to moguće, odnosno – je li to moguće, pokušali smo doznati od odgovornih u Ministarstvu pravosuđa (unutar Ministarstva pravosuđa djeluje Uprava za zatvorski sustav):

”Je li Tomislav Horvatinčić trenutno na odsluženju zatvorske kazne, kako je službeno nedavno objavljeno, ili je na slobodi? Kako je moguće da pojedini građani javno tvrde da su vidjeli Horvatinčića prije nekoliko dana u središtu Zagreba (tvrdi to, primjerice, predsjednik humanitarne udruge Fajter, Mile Mrvalj), ako je on na odsluženju zatvorske kazne?

Je li Horvatinčiću već odobren nekakav dopust, ili slobodni dani? Zbog čega?”, upitali smo glasnogovornicu Ministarstva pravosuđa, no do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.


Je li, i deset godina nakon pomorske tragedije, krivac na slobodi?

Evo što je o odlasku Horvatinčića u zatvor 14. srpnja ove godine pisao Novi list:

”Sljedećeg mjeseca navršit će se deset godina od pomorske tragedije u šibenskom akvatoriju nakon koje su uslijedila tri mučna suđenja zbog kojih je domaće pravosuđe bilo na stupu srama.

Nakon silnih odgoda pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić (73) danas popodne konačno će se prijaviti u zatvor u Remetinec radi početka služenja zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja smrti talijanskog bračnog para Salpietro u pomorskoj nesreći u kolovozu 2011.

Potvrdio je to u utorak njegov odvjetnik Velimir Došen kazavši kako se njegov klijent i dalje služi štakama i ne osjeća se dobro.

Horvatinčiću je zbog teške bolesti četiri puta odgođen odlazak u Remetinec, a prošlo je već godinu i pol dana od pravomoćne presude.

Sljedećeg mjeseca (u kolovozu 2021. – op. ur.) navršit će se deset godina od pomorske tragedije u šibenskom akvatoriju nakon koje su uslijedila tri mučna suđenja zbog kojih je domaće pravosuđe bilo na stupu srama.

Na prvom suđenju 2015. uvjetno je osuđen, a na drugom 2017. čak i oslobođen zbog famozne sinkope. Sve je to, očekivano, izazvalo zgražanje domaće javnosti, a pogotovo obitelji žrtava poginulog bračnog para tijekom jedrenja šibenskim akvatorijem na koje je naletjela Horvatinčićeva jahta.

Poništenjem skandaloznih prvostupanjskih presuda sutkinje Maje Šupe otvorio se put ponovljenom, trećem procesu protiv okrivljenika pred novim sudskim vijećem šibenskog suda koje je započelo s postupkom u listopadu 2018., a završilo u ožujku 2019. godine.

Presuda je potvrđena u prosincu 2019. Horvatinčić je 25. veljače operiran u bolnici u Austriji gdje mu je zamijenjena endoproteza i određena terapija, a u rujnu se trebao javiti na kontrolu u bolnicu u Beču. Bečki liječnici u lipnju ustanovili su da i dalje otežano hoda i mora se služiti štakama.

Pulska poliklinika »Peharec«, gdje je i dosad obavljao fizikalnu terapiju, preporučila mu je nastavak terapije.

Novinari i slučajni prolaznici nerijetko su Horvatinčića susretali kako ispija kave po Zagrebu i Samoboru, a nedavno je viđen u Istri gdje njegova firma gradi luksuzne vile.

Sve je to potaklo nagađanja o stvarnoj težini njegovog zdravlja. No, odvjetnik Došen ranije je upozorio kako bi njegov klijent mogao uskoro izaći iz Remetinca radi nastavka terapije, naravno, ukoliko sud odobri njihovu žalbu”, pisala je Vanja Vesić, novinarka Novog lista, sredinom prošlog mjeseca.

Nigdje još, međutim, nije objavljeno da je sud odobrio bilo kakvu Horvatinčićevu žalbu i da je poduzetnik – poznat po prometnim nezgodama sa smrtnim ishodima – pušten na slobodu…

FOTO: Screenshot videosnimki; preslika s novilist.hr