Nikome neće biti lako sastaviti većinu; vrlo izgledni su NOVI IZBORI Nikome neće biti lako sastaviti većinu; vrlo izgledni su NOVI IZBORI
TweetEmailPrint ”U DP-u ističu kako neće u koaliciju s SDSS-om, što može biti problem za HDZ. Ako se manjinski mandati razdvoje, situacija se dodatno... Nikome neće biti lako sastaviti većinu; vrlo izgledni su NOVI IZBORI


”U DP-u ističu kako neće u koaliciju s SDSS-om, što može biti problem za HDZ. Ako se manjinski mandati razdvoje, situacija se dodatno komplicira”, primijetio je Darko Milinović. Ivana Petrović smatra da Hrvatskoj sada ne treba nestabilna vlada. “Radije bih bila za ponavljanje izbora nego za takvu vladu”, naglasila je. Tihomir Cipek naglasio je da su sve opcije otvorene, a da će ključnu ulogu imati Zoran Milanović. “Zato i nije dao ostavku”, zaključio je zagrebački politolog

Nakon objave izbornih rezultata prema kojima HDZ osvaja 61 mandat, SDP 42 mandata, Domovinski pokret14 , Most11, Možemo! – 10, dok po 2 mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te mandat koalicija Fokus-Republika, jasno je da će bilo kome biti teško sastaviti vladu. HDZ – koji je osvojio naviše mandata – nužno treba koalicijske partnere, a problem je u tome što im mnogi iz stranaka s kojima bi HDZ eventualno mogao koalirati nisu previše skloni (Domovinski pokret, Most…).

Teško do nove vlade

Spominje se, s druge strane, moguća manjinska vlada koja bi uključivala SDP, Most, Možemo! i ostale manje stranke (IDS, Fokus, NLS), no i tu su mali izgledi da se toliko različitih stranaka i toliko različitih osobnosti mogu složno okupiti u vladajuću većinu.

U izbornoj emisiji Nove TV, šaroliko je društvo sastavljeno od novinara, političara, politologa i psihologa analiziralo izborne rezultate te komentiralo mogućnost sastavljanja manjinske vlade. Boris Jokić, Darko Milinović, Gordan Maras, Tihomir Cipek i Ivana Petrović o mnogo čemu su iznijeli ponešto različite stavove, no složili su se oko činjenice da nikome, nakon ovakvih izbornih rezultata te u ozračju nepovjerenja između mnogih ključnih aktera, neće biti lako sastaviti novu vladu.

Jasno je, stoga, da je u takvim okolnostima vrlo moguć scenarij i ponovno raspisivanje izbora.

‘Manjinska vlada bila bi vrlo nestabilna’

Iz Možemo! su, podsjetimo, u izbornoj noći naglasili da će podržati manjinsku vladu kako bi se Hrvatska oslobodila korupcije.

“Ja u manjinsku vladu ne vjerujem, ali postoji opcija. Bila bi to nestabilna vlada”, rekao je u izbornoj noći Boris Jokić, psiholog. Bivši hadezeovac, Darko Milinović, rekao je kako nakon izborne noći imamo kompliciranu situaciju.

“Domovinski pokret naglasio je kako neće biti u koaliciji s SDSS-om, što može biti problem za HDZ. Također, ako se manjinski mandati razdvoje i ne bude ih osam, situacija se dodatno komplicira. Predsjednik Milanović razgovara licem u lice, a to smo zaboravili i to je vrlo bitno”, kazao je Milinović u izbornom specijalu Nove TV.

Smatra da bi HDZ izgubio obraz kada bi išao s Domovinskim pokretom.

Cipek: Ni HDZ ne može biti sretan

Politolog Tihomir Cipek komentirao je mogućnost antihadezeovske fronte i manjinske vlade.

“Tu bi se radilo o velikom eksperimentu. Možemo! bi to snažno podržavao i navodno bi ta vlada mogla riješiti problem korupcije i AP-a. Takve su vlade nestabilne pa mislim da je to projekcija želja”, smatra Cipek. On je potom naglasio da ni HDZ ne može biti sretan rezultatima.

“Prave okolo na ćošak jer pripremaju teren za pregovaranje, a nisu baš presretni. Činjenica je da HDZ sada ima manje mandata nego na prošlim izborima”, rekao je. 

Bivši SDP-ovac Gordan Maras misli da će to ići teško.

“Što se tiče manjinske vlade, SDP je u boljoj poziciji”, smatra Maras.

Milinović pak misli da je sve moguće.

“Ako Most podrži manjinsku vladu, opet dolaze u pitanje manjine”, primijetio je bivši HDZ-ovac.

Jokić je, kaže, predvidio ovakav scenarij. Upitao je i zašto uopće netko želi biti u manjinskoj vladi.

‘Ako HDZ uspije, zasluge idu Anušiću’

Reporterka i politička komentatorica Nove TV Ivana Petrović istaknula je da Hrvatskoj sada ne treba nestabilna vlada.”Ja bih radije bila za ponavljanje izbora nego za takvu vladu.”

Gordan Maras mudro je potom zaključio da ćemo imati ili manjinsku vladu, ili će HDZ ići s DP-om ili idemo ponovo na izbore.

Darko Milinović smatra pak da je Plenković gubitnik.

“On je u ovim izborima izgubio lidersku poziciju. Ako HDZ formira većinu, to će biti Anušićeva zasluga. Ako HDZ ide s Domovinskim pokretom, bit će zaslužan Ivan Anušić i to je bitno reći.”

Cipek je na kraju kazao da su sve opcije otvorene, a da će veliku i ključnu moć imati Zoran Milanović. “Zato i nije dao ostavku”, zaključio je zagrebački politolog.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslike s N1 i Nova TV