‘Nitko ne zna kamo ide biooptad; opasni odron može se ponoviti jer nema reakcije nadležnih’ ‘Nitko ne zna kamo ide biooptad; opasni odron može se ponoviti jer nema reakcije nadležnih’
TweetEmailPrint Prema najavama iz Grada, do petka će biti gotov novi plato za istovar otpada na Jakuševcu što će omogućiti da istovremeno otpad ponovno... ‘Nitko ne zna kamo ide biooptad; opasni odron može se ponoviti jer nema reakcije nadležnih’


Prema najavama iz Grada, do petka će biti gotov novi plato za istovar otpada na Jakuševcu što će omogućiti da istovremeno otpad ponovno istovaruje više kamiona a ne samo jedan kao sada. Zbog zatrpane kompostane biootpad zbrinjavaju dvije privatne tvrtke s kojima je Grad ugovorio posao. ”Te dvije privatne tvrtke uopće nemaju postrojenje za biomehaničku obradu otpada, nemaju ni kompostanu već to predaju drugima. I to za 200 eura manju cijenu”, tvrdi nezavisni zastupnik Ivica Lovrić, uvjeren je da je natječaj namješten

Prošlo je mjesec dana od drugog, većeg odrona na odlagalištu otpada Jakuševec. Podsjetimo, 4. prosinca ondje je teže ozlijeđen radnik Čistoće a potpuno je zatrpana kompostana i od tada je neredovit odvoz svih vrsta otpada iz zagrebačkih naselja.

Međutim, prema najavama iz Grada, ovog tjedna situacija se normalizira. Do petka će biti gotov novi plato za istovar otpada na Jakuševcu što će omogućiti da istovremeno otpad ponovno istovaruje više kamiona a ne samo jedan kao sada. Time će se normalizirati rad u smjenama Čistoće i otpad redovito prikupljati prema utvrđenom programu. Zbog zatrpane kompostane biootpad zbrinjavaju dvije privatne tvrtke s kojima je Grad ugovorio posao u postupku javne nabave. Radi se o hrvatskoj podružnici austrijske tvrtke Saubermacher-EKP i poduzeću 3 K.F. sa sjedištem u Zagrebu koje je, prema objavi gradske uprave iz godine 2017., već ranije za Grad Zagreb zbrinjavalo papir, objavio je Radio Sljeme.

Rezultati istrage još nepoznati javnosti?!

Rezultati istrage o uzroku odrona na Jakuševcu još nisu poznati javnosti. I dok su u gradu zadovoljni rješenjem za biootpad, gradskoj oporbi sumnjivo je puno toga – od dogovorene cijene zbrinjavanja do načina na koji su odabrani oporabitelji.

– Taj javni poziv za zbrinjavanje biootpada objavljen je u petak 8. prosinca, a završavao je u utorak 12. prosinca u 12 sati. Samo tvrtke, koje su se prethodno dogovorile s Holdingom i Čistoćom, javile su se na poziv. I zamislite sad ovo. Zadnji ugovor koji je Tomašević imao za zbrinjavanje biootpada, a koji je potpisan u studenom 2021. s jednom zagrebačkom tvrtkom, cijena zbrinjavanja po toni bila je 175 eura. Po ovom ugovoru cijena je 375 eura. Te dvije privatne tvrtke uopće nemaju postrojenje za biomehaničku obradu otpada, nemaju ni kompostanu već to predaju drugima. I to za 200 eura manju cijenu – tvrdi nezavisni zastupnik Ivica Lovrić, uvjeren je da je natječaj namješten.

‘Zašto kriju pravu istinu?’

U HDZ-u se pitaju što je s rezultatima istrage.

– Nitko ne zna pravu istinu osim, po meni, gradonačelnika i odgovornih osoba koji su jedini krivci za sve probleme koji se događaju s otpadom. Skoro 3 godine su na vlasti, plan gospodarenja otpadom je istekao, čak smo i mi kao oporba mislili da ako išta znaju raditi onda je to valjda gospodarenje otpadom. Međutim, pokazalo se da Zagreb nikad nije lošije stajao što se tiče otpada. Čak sam danas vidio informaciju da svi koji žele umanjiti cijenu računa jer im otpad nije odvezen na vrijeme, sami moraju pisati i slati odgovor Čistoći – ističe HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan.

SDP-ovog Renata Peteka muči nešto drugo – gdje ide biootpad i zašto informacije o istrazi ne izlaze u javnost.

– Nitko ne zna kamo se odvozi taj otpad. Navodno na dvije lokacije negdje u Hrvatskoj. Čini mi se da smo odmah reagirali i dobili reakciju nadležnih institucija nakon prvog odrona, možda se moglo spriječiti stradavanje radnika Holdinga. Nitko nam ne garantira da takvih odrona neće biti još. Nemamo nikakvih službenih informacija, a kad nema takvih informacija onda počnu kolati poluinformacije, nagađanja, onda razni stručnjaci govore ono što znaju o tome, na to se nadovezuju političari i građani i onda imamo jednu hektičnu situaciju u kojoj se ništa ne zna, a kao svi o tome razgovaraju – smatra Petek, a prenosi Radio Sljeme.

FOTO: Screenshoot videosnimki

”Jakuševac je tempirana bomba koja može uništiti trećinu grada! Dosta je kretenskog prikrivanja”