Odgovore o aferi Srebrnjak čekali smo 82 dana! Odgovorili tek nakon ‘packe’ pučke pravobraniteljice Odgovore o aferi Srebrnjak čekali smo 82 dana! Odgovorili tek nakon ‘packe’ pučke pravobraniteljice
TweetEmailPrint U razgovorima s našim izvorima iz Gradske uprave doznali smo, neslužbeno, da Tomašević i suradnici i inače ne odgovaraju na novinarska pitanja oko... Odgovore o aferi Srebrnjak čekali smo 82 dana! Odgovorili tek nakon ‘packe’ pučke pravobraniteljice


U razgovorima s našim izvorima iz Gradske uprave doznali smo, neslužbeno, da Tomašević i suradnici i inače ne odgovaraju na novinarska pitanja oko ‘škakljivih’ tema, pa su tako, prema svemu sudeći, odlučili ignorirati i naše upite u vezi sa skandalom s blokadom izgradnje nove dječje bolnice i translacijskog centra Srebrnjak (za što je novac EU uplaćen još 2019 godine). Nakon što je reagirao Ured pučke pravobraniteljice te ih podsjetio da su po Zakonu o medijima obavezni odgovoriti (prethodno je podnesena i kaznena prijava EPPO-u zbog blokade vrijednog EU projekta), iz Grada Zagreba su nam napokon poslali – doduše krnje i nedovoljno jasne – odgovore…

Tek nakon što je pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske službeno od odgovornih u Gradu Zagrebu zatražila da joj pismeno dostave razloge neodgovaranja na upite novinara Promise.hr o razlozima blokiranja ‘projekta Srebrnjak’ te razloge kršenja Zakona o medijima, dobili smo odgovore (doduše krnje) na novinarski upit kojega smo Tomaševićevim glasnogovornicima poslali još 1. studenog prošle godine!

U petak 20. siječnja nas je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter obavijestila, naime, da je njezin Ured reagirao na osnovu naše pritužbe te su od Ureda gradonačelnika Grada Zagreba zatražili službeno očitovanje o tome zbog čega ne odgovaraju na pitanja novinara Promise.hr (presliku dopisa pučke pravobraniteljice objavljujemo uz tekst).

Pitali smo Tomaševića je li prevario birače…

U subotu 21. siječnja (dakle na neradni dan) stigli su odgovori iz Službe za informiranje i medije Grada Zagreba na naš upit, nadopunjen kasnijim novim pitanjima.

Evo, kao prvo, što smo 1. studenog upitali odgovorne u Gradu Zagrebu:

”Zašto se gradonačelnik Tomašević ne sastaje s kreatorima odobrenog projekta nove dječje bolnice i translacijskog centra (s dr. Mirjanom Turkalj i dr. sc. Borom Nogalom), odnosno zbog čega i dalje nedonošenjem potrebnih odluka gradonačelnik blokira taj projekt vrijedan čak 60 milijuna eura? Zbog čega Grad Zagreb dosad nije povukao i ne povlači jamstva u vrijednosti 17,5 milijuna kuna od tvrtke Kamgrad, nakon što je ta tvrtka još proljetos izašla iz projekta i napustila gradilište?

Zašto je gradonačelnik usmeno povukao odluku o faziranju, premda bi suglasnost za početak faziranja značilo da je vrlo vrijedni projekt na Srebrnjaku spašen? Zbog čega, dakle, gradonačelnik Tomašević ne daje suglasnost za prvu fazu projekta?

Zašto je gradonačelnik Tomašević nakon izbora promijenio stav prema projektu ‘Dječjeg centra za translacijsku medicinu’ Dječje bolnice Srebrnjak, odnosno zašto je prije izbora govorio da je to najvrijedniji zagrebački projekt, a sada ne djeluje u skladu s tim predizbornim obećanjem?

Ne misli li gospodin Tomašević da je tako prevario svoje birače?

Budući da je projekt ‘Dječjeg centra za translacijsku medicinu’ Dječje bolnice Srebrnjak’ dobio odlične ocjene EU recenzenata, budući da je novac za projekt odavno uplaćen na račun u Hrvatskoj te budući da bi Grad Zagreb i Republika Hrvatska kroz taj projekt mogli (gotovo za nula kuna) dobiti najmoderniju dječju bolnicu, zbog čega gradonačelnik Tomašević svojim nedjelovanjem, koči cijeli taj dragocjeni projekt?

Je li riječ o koruptivnim radnjama?

Zašto Grad Zagreb, pokraj odobrenog vrijednog EU projekta, ponovno ulazi u bezbroj puta recikliranu priču o izgradnji nove bolnice u zagrebačkom Blatu, kada svi znamo da se već desetljećima govori o početku izgradnje bolnice pokraj Save, a da ništa nije učinjeno i da je veliko pitanja hoće li u skorije vrijeme biti išta od prekosavske bolnice?

Stoje li tvrdnje dobro upućenih sugovornika, pa i dr. sc. Bore Nogala, da iza blokiranja projekta ‘Dječjeg centra za translacijsku medicinu’ Dječje bolnice Srebrnjak’ stoje nečasne i koruptivne radnje?

Bivši ravnatelj DB Srebrnjak tvrdi da i nakon smjene vlasti u Zagrebu doživljava stalni reket i mobbing. Zašto je aktualna ravnateljica Srebrnjaka, dakle kadar koju je izabrao Upravni odbor za Tomaševićeva mandata, pred Vrhovnim sudom pokrenula reviziju pravomoćne presude prema kojoj se dr. Boro Nogalo treba vratiti na isto radno mjesto u bolnicu?

Je li gradonačelnik Tomašević spreman preuzeti odgovornost za propast projekta od 60 milijuna eura, odnosno je li svjestan da će, propadne li 432 milijuna kuna vrijedan projekt, on biti odgovoran za veliku štetu, kao i za to da Zagreb i Hrvatska neće dobiti najmoderniju dječju bolnicu? Je li gradonačelnik Tomašević spreman ipak donijeti potrebne odluke i spasiti ovaj vrlo vrijedan projekt? Pod kojim uvjetima?”, upitali smo Tomaševićeve glasnogovornike početkom studenoga prošle godine.

Kaznena prijava EPPO-u probudila Tomaševića?!

Sredinom prosinca doznali smo, pak, da je podnesena detaljna kaznena prijava(!) Uredu Europskog tužiteljstva (EPPO) u Zagrebu protiv odgovornih osoba koje blokiraju vrijedni EU projekt Srebrnjak. Potom smo doznali da je nakon te prijave gradonačelnik Tomašević odjednom ipak pozvao na razgovor dr. Boru Nogala i dr. Mirjanu Turkalj te da je poduzeo neke korake na deblokiranju tog projekta?!

Stoga smo Službi za informiranje Grada Zagreba 19. prosinca poslali novi upit:

”Je li gradonačelnik Tomašević održao sastanak s odgovornima iz Dječje bolnice Srebrnjak oko nastavka projekta izgradnje Dječjeg centra za translacijsku? Jesu li na tom sastanku bili i nekadašnji voditelji projekta, dr. Boro Nogalo i dr. Mirjana Turkalj? Je li točna informacija da je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo istragu oko blokiranja i zaustavljanja projekta? Jesu li se djelatnici Ureda europskog tužitelja, u vezi s tom aferom, već obraćali gradonačelniku Tomaševiću i drugim odgovornima?”, upitali smo u novom novinarskom upitu, no odgovore smo ponovno uzalud čekali…

Krnji odgovori iz Grada stigli tijekom vikenda

Ipak, nakon što je reagirala pučka pravobraniteljica, odnosno u subotu 21, siječnja, iz Grada Zagreba napokon smo dobili kratke i nepotpune odgovore na naše pitanja:

”Budući je vaš upit došao na praznik, a sljedeći dan ste već objavili članak na ovu temu bez čekanja na naš odgovor, smatrali smo da odgovor nakon toga nije imalo svrhe slati. Sada ga šaljemo s obzirom na naknadni upit.

U travnju 2022. godine došlo je do raskida „Ugovora o izradi izvedbenog projekta i izvođenje radova izgradnje nove zgrade CCTM-a“ od strane tvrtke koja je izvodila građevinske radove i bila zadužena za izradu izvedbenog projekta. Iz navedenog razloga Projekt se ne može završiti u odobrenom roku te je Dječja bolnica Srebrnjak odlučila podnijeti iskaz interesa-zahtjev za informacijom o mogućnosti tzv. „faziranja“ Projekta, odnosno provedbe dijela Projekta u novoj financijskoj perspektivi 2021.- 2027. U tome je dobivena podrška Osnivača (Grada Zagreba), koji je i sa svoje strane zatražio informaciju o mogućnosti „faziranja“. Trenutno je u procesu priprema dokumentacije za podnošenje zahtjeva za „faziranje“ projekta, no odluka o tome hoće li „faziranje“ biti odobreno bit će poznata tek u drugoj polovici godine”, stoji u odgovorima Služba za informiranje i medije Grada Zagreba koje smo primili tijekom vikenda.


Ne stoji izgovor kojega navode u Gradu Zagrebu

Valja ovdje podsjetiti da smo početkom studenog prošle godine, u okviru projekta ‘Poticanja novinarske izvrsnosti‘ odobrenog i financiranog od strane Agencije za elektroničke medije, objavili razgovor s dr. sc. Borom Nogalom pod naslovom: ‘Zbog Tomaševića ostat ćemo i bez bolnice i bez 60 milijuna eura! Iza svega su koruptivne i nečasne radnje’.

Nakon razgovora s bivšim ravnateljem Dječje bolnice Srebrnjak, u kojem je on kao najodgovornije osobe za skandal s blokadom projekta naveo prvo Tomaševića, a potom i ministra Beroša te ministra Fuchsa, poslali smo novinarske upite gradonačelniku Tomaševiću, ali i Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te Ravnateljstvu Dječje bolnice Srebrnjak.

Odgovore iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti objavili smo u nastavku projekta, odnosno u tekstu pod naslovom: ‘TOMAŠEVIĆ ŠUTI O AFERI; Nogalo: građani mu neće oprostiti ubijanje projekta nove dječje bolnice!

Da smo i razgovor s dr. Nogalom, potom naša pitanja upućena Uredu gradonačelnika Grada Zagreba, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ravnateljstvu DB Srebrnjak, kao i odgovore svih njih objavili u jednom te istom tekstu bila bi to ‘kilometrima duga’ i posve nečitka ‘kobasica od teksta’.

Ne stoji, stoga, opravdanje odgovornih u Gradu Zagrebu, prema kojemu su, tobože, mislili da nema smisla slati odgovore na novinarska pitanja, nakon što je razgovor s dr. Nogalom već bio objavljen?!

U razgovorima s našim izvorima iz Gradske uprave Grada Zagreba doznali smo, naime, da gradonačelnik Tomašević i njegovi suradnici i inače ne odgovaraju na većinu novinarskih pitanja oko škakljivih tema, pa su tako, prema svemu sudeći, odlučili ignorirati i upite novinara Promise.hr oko skandala s blokadom izgradnje nove dječje bolnice i translacijskog centra (za što je novac Europske unije uplaćen još tijekom 2019 godine!).

Tek nakon što je reagirao Ured pučke pravobraniteljice te ih podsjetio da su po Zakonu o medijima obavezni odgovoriti na novinarska pitanja, iz Grada Zagreba su se sjetili odgovoriti na naše upite (pripomogla je vjerojatno i informacija da je nedavno podnesena vrlo detaljna kaznena prijava Uredu europskog tužitelja (EPPO), ‘pod kapom’ Laure Kovesi, protiv odgovornih osoba za blokiranje dragocjenog EU projekta).


Reagiranje pučke pravobraniteljice

U predmetu pod naslovom ‘Razlozi  neodgovaranja na upite novinara, Damira Kramarića‘, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, obratila se odgovornima u Gradu Zagrebu:

”Obraćamo Vam se temeljem zaprimljene pritužbe gdina Damira Kramarića, novinara i glavnog urednika portala promise.hr, a koji se pritužuje da je više puta te kroz duži vremenski period pokušao od Ureda gradonadelnika, odnosno nadležnih službi Grada Zagreba dobiti informacije na nekolicinu postavljenih pitanja, na koja do današnjeg dana nije zaprimio odgovore.

Uzimajući u obzir činjenicu da gdin Kramarić od 1. studenog 2022. nije zaprimio odgovore na svoje upite, a niti je sukladno čl. 6. st. 5. i 6. Zakona o medijima zapimio pisane i obrazložene razloge uskrate tih informacija, molimo Vas da nas povratno izvijestite o razlozima propuštanja dostave odgovora Grada Zagreba u konkretnom slučaju. Ukoliko je odgovor gdinu Kramariću u meduvremenu dostavljen, molimo da nam proslijedite presliku istoga. Molimo da nam zatraženo, kao i bilo koji drugi podatak koji smatrate važnim za oval predmet, a sukladno dlanku 24. i 25. ZoPP-u, dostavite u roku od 15 dana od primitka ovog dopisa na adresu info @ombudsman.hr”, stoji u obavijesti koju je potpisala mr. sc. Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica RH i nakon koje smo nakon 82  dana čekanja dobili, kakve takve, odgovore iz Grada.

FOTO: Screenshot videosnimki; preslika dopisa pučke pravobraniteljice

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

EPPO istražuje aferu Srebrnjak! Tomašević odjednom zvao Nogala i odblokirao projekt od pola milijarde?!

TOMAŠEVIĆ ŠUTI O AFERI; Nogalo: građani mu neće oprostiti ubijanje projekta nove dječje bolnice!

‘Zbog Tomaševića ostat ćemo i bez bolnice i bez 60 milijuna eura! Iza svega su koruptivne i nečasne radnje’