OPASAN UVOZ: ‘Otrovna kemikalija otkrivena u povrću uvezenom iz Makedonije, rizik je ozbiljan’ OPASAN UVOZ: ‘Otrovna kemikalija otkrivena u povrću uvezenom iz Makedonije, rizik je ozbiljan’
TweetEmailPrint ”Zemlja prijave je Hrvatska. Klinički znakovi nakon izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje,... OPASAN UVOZ: ‘Otrovna kemikalija otkrivena u povrću uvezenom iz Makedonije, rizik je ozbiljan’


”Zemlja prijave je Hrvatska. Klinički znakovi nakon izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj…”, piše Danica.hr. Sve je očitije, dakle, da ustrajno uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje u korist uvoznog lobija može na koncu ugroziti zdravlje stanovništva Hrvatske. Nastavi li se postojeći trend, uskoro ćemo moći kupovati samo uvozno povrće i voće…

Zabranjen toksični pesticid otkriven je u povrću uvezenom iz Sjeverne Makedonije, objavljeno je u srijedu u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

“Ostaci pesticida formetanata otkriveni su u paprici iz Sjeverne Makedonije. Rizik je ozbiljan”, navodi se u današnjoj obavijesti, piše Danica.hr.

Zemlja prijave je Hrvatska. Pretpostavlja se kako je pesticid otkriven analizom uzoraka paprike na hrvatskom tržištu jer nema obavijesti da je pošiljka vraćena s granice.

Zabranjen u zamljama EU

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području Europske unije zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Formetanat je visoko akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

Teški simptomi i jetrena oboljenja

Brojne znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu, navodi Danica.hr.

Sve je očitije, dakle, da ustrajno uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje u korist uvoznog lobija (osim što utječe na sve lošiji životni standard i sve više cijene u trgovinama) može na koncu ugroziti zdravlje stanovništva Hrvatske. Jer, nastavi li se postojeći trend, uskoro ćemo moći kupovati samo uvozno povrće i voće!

FOTO: Screenshot videosnimke