Opet nam prodaju priču o izgradnji bolnice u Blatu? Kujundžić ju gradi od 2018., a ni cigla nije zazidana! Opet nam prodaju priču o izgradnji bolnice u Blatu? Kujundžić ju gradi od 2018., a ni cigla nije zazidana!
TweetEmailPrint I u srpnju 2018. HRT je, slično kao i ovih dana, objavio veliku priču o tome kako u Blatu napokon počinje izgradnja nacionalne... Opet nam prodaju priču o izgradnji bolnice u Blatu? Kujundžić ju gradi od 2018., a ni cigla nije zazidana!


I u srpnju 2018. HRT je, slično kao i ovih dana, objavio veliku priču o tome kako u Blatu napokon počinje izgradnja nacionalne dječje bolnice. Kazali su da se neće čekati novac iz europske blagajne, nego će radovi početi s oko 125 milijuna kuna iz državnog proračuna. Tadašnji ministar Kujundžić je tvrdio da bi radovi trebali biti gotovi do 2022. godine…, no, do danas, kao što znamo, ni cigla nije sazidana. Nameće se stoga pitanje: ako je Kujundžić lagao, zar Berošu treba vjerovati?

Gradnja Nacionalne dječje bolnice u Blatu trebala bi, tako bar kažu, početi 2024. godine, a idućih tjedana kreće raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta, najavljuju u Ministarstvu zdravstva te ističu da će to biti prva zagrebačka bolnica južno od rijeke Save.

Oko 300 milijuna eura vrijedan greenfield projekt financirat će se iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPPP) i ostalih oblika EU financiranja. Nova dječja bolnica protezat će se na 100 tisuća četvornih metara površine, a izgradnja je predviđena u dvije faze. U svakoj fazi će se izgraditi oko 50 tisuća četvornih metara bruto površine.

U realizaciji ovog strateškog projekta Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb kontinuirano održavaju radne sastanke kako bi se partnerskom suradnjom ostvarilo ustupanje gradskog zemljišta u Blatu, uz uvjet potpune izgradnje bolnice.

Na posljednjem radnom sastanku u Ministarstvu zdravstva s Gradom Zagrebom apostrofirana su imovinsko-pravna pitanja koja je potrebno riješiti. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prije desetak dana je izjavio da postoji dobra volja da se razriješe imovinsko-pravni sporovi između Grada i države vezano uz zemljište u Blatu te da je Grad Zagreb spreman svoj dio prodati državi kako bi se na tom zemljištu izgradila dječja bolnica. Studiju izvodljivosti Ministarstvo zdravstva završilo je krajem prošle godine, mjesec dana prije ugovorenog roka. Pripremljena je i dokumentacija za skoro raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta, kažu u Ministarstvu.

Gradnja Nacionalne dječje bolnice ovisi o zahtjevnim poslovima izrade potrebne dokumentacije, ishođenju dozvola, a bude li sve išlo prema planu, kao što je Studija izvodljivosti pokazala da se može, gradnja objekta će krenuti u 2024. godini.

U prvoj fazi izgradnje objedinit će se pedijatrija i dječja kirurgija današnje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, te Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Druga faza predviđa posebne pedijatrijske odjele, poput psihijatrije i neuropedijatrijske rehabilitacije, kao i opstetricije i ginekologije iz bolnica u Kukuljevićevoj, s Goljaka, te iz KBC-a Sestre milosrdnice i KB Merkura, prenosi Radio Sljeme.

No, valja napomenuti da ovu naizgled odličnu vijest, valja uzeti s debelom rezervom. U Blatu, naime, već desetljećima započinje, tobože, izgradnja velike bolnice, no do sada su se sve takve bombastične informacije pokazale kao lažna obećanja.

I u srpnju 2018. HRT je, slično kao i ovih dana, objavio ‘ekskluzivnu’ priču o tome kako u Blatu napokon počinje izgradnja nacionalne dječje bolnice (fotografija gore), te da se neće čekati novac iz europske blagajne, nego će radovi početi s oko 125 milijuna kuna iz državnog proračuna.

“Nećemo čekati samo sredstva iz EU fondova, što će uzeti dvije tri godine, nego će se ubrzano pokrenuti da dio iz proračuna, a onda će to biti refundirano iz EU fondova kako bi se gradnja započela što prije”, kazao je Milan Kujundžić, tadašnji ministar zdravstva.

Bolesna djeca, rekao je, ne mogu čekati. Slijedi izrada dokumentacije, i početak grubih radova. Na zapadu Sveučilišne bolnice u Blatu gradnja nove dječje bolnice trebala bi početi za godinu dana, i to na 50-ak tisuća četvornih metara -što je trostruko više od Dječje bolnice u Klaićevoj ulici.

“Za ranu fazu gradnje za betonsku konstrukciju potrebno je oko 15-17 milijuna eura, što je relativno mali iznos, a da ne gubimo dvije godine. Čeka se naime predugo – tridesetak godina, a djeca zaslužuju više i bolje. U bolnici će biti i rodilište i psihijatrija, ali i dovoljno mjesta za smještaj djece i roditelja. To do sad nije bila praksa u hrvatskim bolnicama, iako je svugdje u svijetu prihvaćeno da je za bolesnu djecu u pravilu puno bolje ako roditelji mogu boraviti s njima u bolnici”, kazao je Kujundžić.

I slagao.

Nova bolnica, tvrdili su početkom ljeta 2018.,  trebala je biti završena za tri do četiri godine, dakle najkasnije 2022.

Godina 2022. već je na izmaku, a u Blatu  imamo tek ruševine odavno započete, a nikada završene ‘sveučilišne bolnice’.

Nameće se stoga pitanje: ako je Kujundžić lagao, zar Berošu treba vjerovati?

FOTO: Screenshot videosnimke YouTubea