OTKRIVAMO: U HNS-u LAŽU su da je MRAK-TARITAŠ svoju torbu od 11.000 kuna DAROVALA SIROMAŠNIMA?! OTKRIVAMO: U HNS-u LAŽU su da je MRAK-TARITAŠ svoju torbu od 11.000 kuna DAROVALA SIROMAŠNIMA?!
TweetEmailPrint Nakon objave fotografija Anke Mrak Taritaš s dizajnerskom torbom vrijednom nekoliko mjesečnih plaća običnih smrtnika, u HNS-u su tvrdili da je ta torba... OTKRIVAMO: U HNS-u LAŽU su da je MRAK-TARITAŠ svoju torbu od 11.000 kuna DAROVALA SIROMAŠNIMA?!


Nakon objave fotografija Anke Mrak Taritaš s dizajnerskom torbom vrijednom nekoliko mjesečnih plaća običnih smrtnika, u HNS-u su tvrdili da je ta torba odavno rashodovana, odnosno da je poklonjena bjelovarskom Centru za socijalnu skrb. No, u Bjelovaru su zgroženi takvom neistinom te poručuju da i njih sada itekako zanima što se doista dogodilo sa skupocjenom torbom, koju su njima tobože utrapili!

Priča o skupocjenoj Burberry torbi, snimljenoj više puta na ramenu Anke Mrak Taritaš i vrijednoj oko 11.000 kuna, postaje – sa svakom novom informacijom – sve šokantnija te ozbiljno prijeti da postane prvorazredni politički skandal!

Jer nakon što je portal direktno.hr objavio priču o šminkerskom detalju u ruci Anke Mrak Taritaš te postavio pitanje – kako će se biračima svidjeti činjenica da ‘lijeva’ kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, koja se u kampanji nastoji prikazati vrlo skromnom, nosi torbu vrijednu nekoliko mjesečnih plaća običnih smrtnika – u cijeloj priči došlo je do neočekivanog obrata.

”Torba koju navodite kao najskuplju kupljena je 2008. godine, dok Anka Mrak-Taritaš još nije bila niti u stranci, niti u Vladi. Ta je torba odavno rashodovana, gospođa Mrak-Taritaš poklonila ju je Centru za socijalnu skrb u Bjelovaru. Fotografije na kojima se pojavljuje s tom torbom datiraju iz 2012. godine, s početka ministarskog mandata”, odgovorili su, da podsjetimo, djelatnici Odnosa s javnošću HNS-a novinarima portala direktno.hr, što je i objavljeno u tekstu pod naslovom: ‘Socijaldemokratima će pasti mrak na oči: Anka s torbom od 11000 kn!‘, te u tekstu: ‘GLUMI SKROMNOST s TORBOM od 11.000 KUNA!’

No, pravi skandal nastao je kada smo ‘pokucali na vrata’ bjelovarskog Centra za socijalnu skrb te pokušali provjeriti navedene tvrdnje (jer što će socijalnom skupocjeni šminkerski detalj, zar gladnima umjesto kruha dijele dizajnerske torbe??)

Ravnateljica Centra, Kristina Novalić, bila je šokirana i nije se mogla načuditi našim pitanjima. Kazala je da nikakvu torbu nisu dobili ni od HNS-a, niti od gospođe Mrak Taritaš, a čudila se i samoj pomisli da bi netko skupocjenu torbu darivao centru koji skrbi o siromašnima. Dodala je da je sve zaposlenike centra u Bjelovaru upitala znaju li možda išta o toj torbi, no svi su samo slijegali ramenima!

Ravnateljica Novalić napomenula je da baš završava pismeni odgovor na naš upit (kojega je naknadno i poslala) a potom je, uz neskriveno zgražanje, zaključila da i nju žarko zanima što se doista dogodilo sa spornom skupocjenom torbom, koja je tobože završila u bjelovarskom Centru za socijalnu skrb?!

Ovdje objavljujemo najprije naša pitanja (upućena Centru za socijalnu skrb, ali i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) te potom odgovore ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Bjelovaru.

”Kada točno je gospođa Mrak-Taritaš spornu torbu, koja je stajala približno 11.000 kuna, a čiju fotografiju dostavljamo u privitku, darovala Vašoj ustanovi te s kojom namjerom i u koje svrhe? Kako se nešto može rashodovati u Centru za socijalnu skrb? Pogotovo skupocjena torba? Molimo da nam dostavite presliku bilješke ili dokumenta koji dokazuje da je torba predana u vaš Centar te potvrdu njezine daljnje namjene. Za to mora postojati službena evidencija.

Tko je sada vlasnik predmetne torbe? Je li nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upoznato s ovakvom vrstom rashodovanja skupih odjevnih dodataka, te moraju li Centri za socijalnu skrb i njihove podružnice imati službenu urudžbiranu evidenciju, odnosno bilješku o darovnim predmetima?

Kakve su sankcije ukoliko ju nemaju tj. ne vode ju ili ne posjeduju vidljive dokaze o svome djelovanju i radu?”, upitali smo Centar za socijalnu skrb, ali i nadležno Ministarstvo.

Pismene odgovore iz Bjelovara nismo dugo čekali:

”Poštovani, pročitala sam članak i odgovoriti ću Vam vrlo kratko. Gospođa Anka Mrak Taritaš nije Centru za socijalnu skrb Bjelovar poklonila torbu koja je navedena u članku (niti bilo koju drugu). Ja sam ravnateljica ovog Centra od 24. prosinca 2012. godine, prije toga sam radila ovdje i niti ja, niti moje kolege i kolegice u Centru imamo saznanja da je ovoj ustanovi gospođa Taritaš poklonila torbu, odnosno da je navedena torba bila u vlasništvu ovog Centra.

Dakle, niti imamo saznanja, niti o tome u Centru postoji kakva službena dokumentacija/evidencija. Predlažem da napravite upit službi za odnose s javnošću HNS-a i saznate detalje…: kome je konkretno ta torba uručena (imenom i prezimenom, ili barem na kojoj je funkciji bila ta osoba).”, stoji u službenom odgovoru Kristine Novalić, dipl. socijalne radnice i ravnateljice Centra za socijalnu skrb Bjelovar.

Ispada, dakle, da su u HNS-u lagali – ne bi li ‘spasili obraz’ svoje kandidatkinje za gradonačelnicu metropole?!

Je li to točno, pokušali smo naknadno doznati od glasnogovornika stranke koju je utemeljila Savka Dabčević Kučar:

”Kome je konkretno gospođa Mrak-Taritaš (ili HNS) darovala torbu, u Centru za socijalnu skrb u Bjelovaru i s kojom namjenom? Kada točno se to dogodilo? U Centru za socijalnu skrb u Bjelovaru kažu da ne znaju za tu torbu. Kako to objašnjavate?”, upitali smo, naknadno, djelatnike Službe za odnose s javnošću HNS-a.

No, do objavljivanja ovog teksta njihove odgovore nismo dobili.

U međuvremenu smo iz nekoliko izvora doznali da spomenuta torba, za koju u HNS-u tvrde da je kupljena još 2008. godine – dok Anka Mrak-Taritaš nije bila u stranci, niti u Vladi…, nije ni postojala 2008., odnosno da se na tržištu pojavila znatno kasnije?! Tu informaciju pokušali smo provjeriti u zagrebačkim trgovinama koje prodaju Burberry torbe, no u ‘Burberry centru Kaptol’ odgovorili su da njihova Burberry trgovina 2008. godine nije postojala u Zagrebu. Otvorena je tek 2011. godine, tako da oni ne znaju je li takva torba postojala 2008. godine.

U ‘XYZ Premium Fashion Store’ u Arena Centru također nisu znali odgovoriti, odnosno nisu bili sigurni je li neka inačica sporne torbe (slična verzija) ipak mogla biti u prodaji i 2008. godine…

Kako god bilo, riječ je očito o velikom skandalu u kojega su se, bez ikakve potrebe, upetljali HNS-ovci i Anka Mrak Taritaš.

Ako nam iz HNS-a u međuvremenu stigne bilo kakvo pojašnjenje ovoga skandala, naknadno ćemo ga objaviti.

.