PIJAN vozio službeni auto i maltretirao podređene: ”Kada će POLICIJSKI šefovi shvatiti da nisu mali bogovi?!” PIJAN vozio službeni auto i maltretirao podređene: ”Kada će POLICIJSKI šefovi shvatiti da nisu mali bogovi?!”
TweetEmailPrint ”Očito je da nisu svi jednaki pred zakonom jer rukovoditelji su ipak jednakiji, pa stoga ni ne čudi da nas šefovi ne vole... PIJAN vozio službeni auto i maltretirao podređene: ”Kada će POLICIJSKI šefovi shvatiti da nisu mali bogovi?!”


”Očito je da nisu svi jednaki pred zakonom jer rukovoditelji su ipak jednakiji, pa stoga ni ne čudi da nas šefovi ne vole jer smo jedini sindikat koji se bavi i ovom nezahvalnom temom dok se drugi sindikatu”ližu” s tim istim šefovima kako bi njima i njihovim povjerenicima bilo dobro, a ne zanima ih bolji i pravedniji sustav za sve, a ne samo za njih…”, napisao je administrator Facebook stranice Sindikat policijskih službenika te podijelio tekst ”Slavonski policajci roštiljali u dvorištu postaje, jedan se napio, sjeo u auto i otišao alkotestirati kolege”

Mario Puškarić, beskompromisni lider Sindikata policijskih službenika, vrlo otvoreno je prokomentirao i najnoviji skandal u policiji, odnosno u PU vukovarsko-srijemskoj. Osvrnuo se na skandaloznu informaciju (objavljenu na Telegram.hr-u) da su slavonski policajci roštiljali u dvorištu policijske postaje, jedan se napio, sjeo u službeni auto i otišao alkotestirati kolege! Devet mjeseci protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak, sve do novinarskog upita…

”Zanimljivo je kako se u ovom našem sustavu čini sve kad god se dogodi povreda službene dužnosti nekog od rukovoditelja kako bi se čovjeku pomoglo, kako je on dobar čovjek, kako ne treba ići odmah respresivno i đonom te kako predmeti nestanu preko noći i završe u ladici dok ne izađu u medijima.  A onda nastane dodatna sramota i teška šteta za ugled policije.

S druge strane, budući da svakodnevno branimo kolege u disciplinskim postupcima, za “običnog” policajcima postupak je HITAN i neizbježan jer se pokreće po službenoj dužnosti i za bilo kakvu sumnju u povredu, često i kada nema povrede ili dokaza pa na kraju postupak završi u korist policajca.

Doista se pitamo kada će neki rukovoditelji shvatiti da nisu mali bogovi i da sustav nisu oni, a da se disciplinski postupci pokreću po službenoj dužnosti, a ne kako se njima hoće pa ako je netko “njihov” dobit će “opomenu”.

Bojimo se da će načelnici policijskih uprava morati shvatiti na onaj teži način da nemaju diskrecijsko pravo pokrenuti odnosno ne pokrenuti disciplinski postupak već je to njihova zakonska obveza, kao što je primjerice obveza policijskog službenika prijaviti počinitelja kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti i da ne mogu donositi izmišljene kazne poput “opomene” bez obzira što se radi o njihovim bliskim suradnicima.

Očito je da nisu svi jednaki pred zakonom jer rukovoditelji su ipak jednakiji, pa stoga ni ne čudi da nas šefovi ne vole jer smo jedini sindikat koji se bavi i ovom nezahvalnom temom dok se drugi sindikatu”ližu” s tim istim šefovima kako bi njima i njihovim povjerenicima bilo dobro, a ne zanima ih bolji i pravedniji sustav za sve, a ne samo za njih…”, napisao je administrator Facebook stranice Sindikat policijskih službenika (prema svemu sudeći predsjednik tog sindikata Mario Puškarić) te podijelio tekst novinara Drage Hedla objavljen na Telegram.hr-u.

Ovdje prenosimo navedenu priču:

”Postaja Granične policije Tovarnik u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj čini se ugodnim mjestom na kojem policajci, u dvorišnom dijelu zgrade roštiljaju i zabavljaju se. Onda jedan od njih nakon nekoliko čašica previše, pripit, s 1,3 promila alkohola u krvi i izvan radnog vremena, sjeda u službeni automobil da bi alkotestirao kolege na terenu, granične policajce koji čuvaju državnu među na vrlo osjetljivom području između Hrvatske i Srbije.

I što je najzanimljivije od svega, pripitom policajcu, pomoćniku načelnika Postaje u Tovarniku, zaduženom za sigurnost državne granice, ne događa se ništa. Ova nevjerojatna priča do koje je Telegram došao neslužbeno, međutim, pokazala se točnom. Incident se zbio potkraj prošle godine, 4. studenoga, između 21 i 23 sata.

Tek sada disciplinska prijava protiv pomoćnika načelnika?!

Na Telegramov upit je li protiv Ivice Luetića, pomoćnika načelnika, zbog vožnje policijskog automobila izvan radnog vremena i u alkoholiziranom stanju pokrenut stegovni i prekršajni postupak, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske dobili smo zanimljiv odgovor.

Ne navodeći ime pomoćnika načelnika Postaje u Tovarniku, zaduženog za sigurnost državne granice, u odgovoru stoji kako će ”predmetni policijski službenik biti disciplinski prijavljen zbog teže povrede službene dužnosti, jer je pod utjecajem alkohola, izvan službe i bez odobrenja nadređenog rukovoditelja upravljao službenim vozilom policije koje je na korištenju u njegovoj ustrojstvenoj jedinici.”

Skandal pokušali zataškati

Dakle, incident se dogodio potkraj prošle godine, a tek će nakon Telegramovog upita Luetić biti disciplinski prijavljen. To potvrđuje priču naših izvora da se cijela stvar pokušala zataškati. Prema neslužbenim informacijama Luetić je, izvan svog radnog vremena, u večernjim satima 4. studenoga prošle godine sjeo u policijsko vozilo i uputio se u obilazak patrola raspoređenih duž tzv. zelena granice.

Navodno, krenuo je alkotestirati kolege, no oni su primijetili da je njihov pretpostavljeni alkoholiziran (vonjao je po alkoholu i nerazgovijetno govorio), pa su sve prijavili šefu smjene koji je potom naredio alkotestiranje Ivana Luetića. Šef smjene potom je, o neugodnom incidentu, izvijestio načelnika Postaje Granične policije, a ovaj načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

No, na tome je ostalo. Time bi priča, kažu naši sugovornici, i završila da nije stigao Telegramov upit. Međutim, u odgovoru Policijske uprave vukovarsko-srijemske, razlog zbog kojeg će se tek sada, nakon devet mjeseci, protiv Luetića pokrenuti disciplinski postupak, objašnjen je ponešto drugačije:

”Kako je predmetni bio na dugotrajnom bolovanju i rehabilitaciji protiv tog policijskog službenika bit će pokrenut disciplinski postupak s vremenskim odmakom, što je u propisanim okvirima, budući da je zakonski rok za pokretanje godinu dana od dana saznanja za prijestup i najkasnije u roku od dvije godine od dana kada je povreda učinjena”, stoji u odgovoru.

No, ni riječi o tome zašto protiv ”predmetnog” nije pokrenut prekršajni postupak, kao što bi bio pokrenut protiv svakog građanina zatečenog za volanom u alkoholiziranom stanju, bez obzira je li on nakon toga otišao na bolovanje i rehabilitaciju.

‘Policajci svako malo roštiljaju kraj postaje’’

Kada smo u utorak, 11. kolovoza posjetili Tovarnik u namjeri da snimimo roštilj na kojem dio policijskih službenika te postaje priprema hranu, u nakani nismo uspjeli jer se nalazi zaklonjen, iza policijske zgrade. U razgovoru s dvojicom mještana u kafiću Ćolić, tik do policijske postaje, čuli smo kako se miris pečenog mesa često širi oko policijske postaje. “Svako malo roštiljaju”, kaže naš sugovornik.

U odgovoru policijske uprave vukovarsko-srijemske Telegramu je potvrđeno postojanje roštilja:

”Povodom vašeg upita o postavljenom roštilju iza pomoćne zgrade Postaje granične policije Tovarnik obavještavamo da je na tom mjestu izgrađen po odobrenju načelnika PU vukovarsko-srijemske. Naime, u stražnjem dijelu pomoćne zgrade Postaje granične policije Tovarnik nalazi se natkriveni dio koji se prvenstveno koristi za spremanje opreme i drugih predmeta koji su u upotrebi te postaje te se koristi kao prostor za pušenje”, stoji u odgovoru.

Na naš upit kada se i uz čije odobrenje roštilj u Policijskoj postaji, oko 500 metara udaljen od graničnog prelaza s Republikom Srbijom, može koristiti, odgovoreno je:.

”Spomenuti roštilj koristi se na Dan policije i u druge, vrlo rijetke, dane obilježavanja policijskih prigodnih trenutaka. Natkriveni dio, a ujedno i korištenje roštilja, se koristi isključivo po odobrenju načelnika Postaje granične policije Tovarnik, čime je zajamčeno korištenje tog prostora sa svim sadržajima samo iz opravdanih razloga”, piše Telegram.hr.

FOTO: Preslika videosnimke YouTube-a; preslika stranice Telegram.hr-a