Plenkovića upozorili da ne srlja s eurom, prijezirno je odmahnuo. Dr. Jurčić: Inflacija će biti izvan kontrole Plenkovića upozorili da ne srlja s eurom, prijezirno je odmahnuo. Dr. Jurčić: Inflacija će biti izvan kontrole
TweetEmailPrint “Kad dođu ovakvi problemi, uvijek je pitanje imate li hrane, energije, lijekova i morate imati malo oružja. Situacija će biti izvan kontrole! Usjevi... Plenkovića upozorili da ne srlja s eurom, prijezirno je odmahnuo. Dr. Jurčić: Inflacija će biti izvan kontrole


“Kad dođu ovakvi problemi, uvijek je pitanje imate li hrane, energije, lijekova i morate imati malo oružja. Situacija će biti izvan kontrole! Usjevi su podbacili”, upozorava ekonomski stručnjak dr. Ljubo Jurčić

Brojni ekonomski stručnjaci upozoravali su premijera Plenkovića i guvernera Vujčića da ne žure s uvođenjem eura u vrijeme rasta inflacije i dok hrvatsko gospodarstvo za to nije spremno. Tvrdili su da će uvođenje eura doprinijeti valu poskupljenja te potaknuti još veću inflaciju te tako ozbiljno ugroziti hrvatsko gospodarstvo, ali i mnoga kućanstva, no Plenković i Vujčić na ta su upozorenja samo odmahivali rukom, tvrdeći da poskupljenja i ozbiljnije inflacije neće biti(?!), već da će euro doprinijeti većoj ekonomskoj stabilnosti, većim stranim ulaganjima i znatno boljem životnom standardu stanovništva… Hrvatskom će, tvrdili su de facto, poteći med i mlijeko čim uvedemo euro…

Pokazalo se da su premijer Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić u potpunosti promašili. Unatoč utemeljenim upozorenjima, premijer je ustrajao na brzom uvođenju eura, što je, dobro to danas vidimo, proizvelo eksploziju podizanja cijena. Inflacija u Hrvatskoj nabujala je u svega nekoliko mjeseci kao nikad u posljednjih tridesetak godina, a enormno visoka poskupljenja hrane i svega ostaloga ozbiljno su ugrozila egzistenciju mnogih hrvatskih građana, jer plaće i mirovine ne prate podizanje cijena.

Vlada RH sada, pak, pokušava vatrogasnim mjerama ugasiti požar kojeg je sama, dobrim dijelom, potpalila.

Novi paket Vladinih mjera koje bi trebale pomoći građanima da se nose s rastućom inflacijom komentirao je na N1 profesor emeritus dr. Ljubo Jurčić.

Bolest gospodarstva

Jurčić objašnjava da se šalju i političke poruke. “Institucija kojoj je glavni zadatak držanje cijena na dva posto inflacije je HNB. Oni tu služe kao statističar. Nas to ne zanima, oni su najbolje plaćeni ljudi u Hrvatskoj, imaju duplo veću plaću od predsjednika i premijera. Postavlja se pitanje zaslužuju li oni tu plaću”, kaže.

“Može se zaustaviti s tim jadnim, politikantskim mjerama, ali troškovi toga će biti puno veći nego da je nismo zaustavljali na taj način”, kaže i dodaje kako je inflacija rezultat prethodnog djelovanja politike i da pokazuje da je hrvatska politika neefikasna. “Vlada radi samo na dobroj retorici, da svaku sitnicu pokaže pozitivnom, protiv sam toga da se iza zatvorenih vrata ne radi ništa”, kaže.

Inflacija je kroz povijest uvijek rasla, ali nacionalne politike se onda koncentriraju na to da dohodak raste brže od inflacije, objašnjava Jurčić. “Čitava je politika da rastu plaće brže nego cijene, a da bi se to moglo, morate imati proizvodnju”, govori.

Dodaje i kako nije protiv toga da Vlada pomogne mjerama da lakše prebrodimo ovo razdoblje, ali da je protiv toga da se i dalje ništa ne radi.

Banke su pune novca!

“Inflacija će biti izvan kontrole”, kaže Jurčić na pitanje kakva će biti situacija za dva, tri mjeseca. “Kad dođu ovakvi problemi, uvijek je pitanje imate li hrane, energije, lijekova i morate imati malo oružja. Situacija će biti izvan kontrole. Usjevi su podbacili. Da se to nije dogodilo i da se ne pogoršava situacija u okolišu, onda bi mogli očekivati usporavanje u zadnjem kvartalu”, govori.

“Hrvatske banke su pune novca. Učimo studente da kamate moraju biti iznad inflacije. Te dogme u ekonomiji se sad razbijaju. Pitanje je tko je jači i tko ima veći utjecaj na politiku”, govori Jurčić o financijskom tržištu i dodaje da se sad više čini da se nešto učini, a ne gleda se što je prava suština”, kazao je Ljubo Jurčić za N1.

FOTO: Screenshot videosnimki