PODRŽIMO INICIJATIVU: Predlažu suca koji proziva vlast zbog pljačke, za ministra pravde PODRŽIMO INICIJATIVU: Predlažu suca koji proziva vlast zbog pljačke, za ministra pravde
TweetEmailPrint Mislav Kolakušić jedini je hrvatski sudac koji se usuđuje javno reći da su hrvatski zakoni stvoreni kako bi nas ‘elita’ mogla legalno pljačkati... PODRŽIMO INICIJATIVU: Predlažu suca koji proziva vlast zbog pljačke, za ministra pravde


Mislav Kolakušić jedini je hrvatski sudac koji se usuđuje javno reći da su hrvatski zakoni stvoreni kako bi nas ‘elita’ mogla legalno pljačkati te koji tvrdi da su predstečajne nagodbe veća pljačka od privatizacije. Bez straha od gubitka posla, ustrajno proziva vlast zbog pljačke, korupcije i kriminala

kolakuš”U ove dane izlijeću imena mnogih kandidata za funkcije novih ministara. Mene ispred Blokiranih najviše zanima osoba koja će predstavljati ministarstvo pravosuđe RH. Pravovremeno smo otvoreno predlagali suca Mislava Kolakušića. Vrijeme je da preporuku ponovno dignemo na svjetlost dana”, predložila je Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani na facebooku, a taj prijedlog u kratko je vrijeme podržalo jako mnogo ljudi.

Blokirani su kao glavni argument priložili tekst u kojem Kolakušić tvrdi da su predstečajne nagodbe veća pljačka od privatizacije.

‘Dužnost je sudova da komentiraju društvene pojave i reagiraju kad mogu, smatra sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić kojeg je javnost i upoznala jer se usprotivio  Zakonu od predstečajnim nagodbama i stopirao predstečajni postupak Dalekovoda.

Gostujući u Intervjuu Tjedna na Radiju 101 decidarno je kazao: ”Da su suci reagirali kad se donosio Zakon o pretvorbi i privatizaciji mislim da ne bismo dva desetljeća kasnije trebali ukidati zastaru. Kolakušić smatra da je “ovo što se događa veća pljačka negoli što su bile pretvorba i privatizacija”.

Tada je, kaže, uništeno jedno poduzeće koje je dano “na poklon velikom gospodarstveniku”, a sada se događa da predstečajnim nagodbama tvrtke u  propast vuku stotine drugih trgovačkih društava.

”Dolazi do multipliciranja propadanja i srozavanja morala. Zašto bi netko platio vjerovniku? Prije, kad ne biste platili vjerovniku, on bi pokrenuo stečaj i tvrtka bi ostala bez novca”, pojašnjava Kolakušić.

U razgovoru je ponovio svoje stavove oko Zakona o predstečajnoj nagodbi za koji kaže kako je protuustavan, iako je njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona “pao”.

”Zakon o predstečajnoj nagodbi jedini je zakon u Hrvatskoj koji je zasigurno povrijeđen u najmanje 80 posto slučajeva. I to je zato što je 80 posto svih prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe odbačeno. Zašto? Dužnici su zahtjeve podnosili samo zato da ih se odbaci pa da kasnije provedu stečajni postupak bez plaćanja naknada, kazao je Kolakušić.

– Prevara se manifestira vrlo jednostavno – dolazi se do besplatnog stečaja, pojašnjava dodajući da je, između ostalog, problem što dužnik sam utvrđuje tražbinu.

Kadija te tuži, kadija te sudi

U usporedbi s kaznenim nedjelom, Zakon omogućava onom tko je nešto pokrao da sam sebi određuje je li odgovoran za to kazneno djelo, a ako je – određuje i koja će mu biti kazna. Uloga suda pri tom je samo da temeljem odluke vjerovnika kako nije kriv, odnese odluku.

– Zakon je poziv svim tvrtkama da odu u predstečajnu nagodbu kako bi izbjegle plaćanje svojih dugova, smatra Kolakušić koji je nedavno skinut sa slučaja Dalekovoda.

Čuvanje vlasničke strukture

”Suci u RH temeljem Ustava RH sude temeljem ustava, međunarodnih ugovora i zakona koji su, nakon ulaska u EU, u skladu s europskim propisima. Neutemeljene su zato tvrdnje da suci moraju suditi  po lošim zakonima, pojašnjava Kolakušić. Smatra da suci imaju pravo zastati u postupku, zahtjevati ocjenu ustavnosti i suditi direktno primjenjivati ustav.

Kazao je i kako vjerovnici koji se ne uspjevaju naplatiti često kucaju na njegova vrata i žale mu se jer ne znaju što da rade.

– Ja im kažem: Javno istupite. A oni: Pa sutra će mi doći inspekcija.

Ponovio je kako smatra da je temelj i smisao predstečajne nagodbe sačuvati vlasničke strukutre.

– Institucija predstečaja je protuustavna, to je tipična situacija:  Kadija te tuži, kadija te sudi”, dodao je Kolakušić (još tijekom 2013. Godine).

Stavovi suca Mislava Kolakušića, koji je iznimno cijenjen u narodu – u što se lako uvjeriti na okruglim stolovima, javnim tribinama na kojima Kolakušić nerijetko gostuje – i danas su isti kao i 2013. godine.

Mislav Kolakušić jedini je hrvatski sudac koji se usuđuje javno reći da su hrvatski zakoni stvoreni da bi se pljačkalo te koji bez straha – da bi mogao izgubiti posao – proziva vlastodršce (aktualne, ali i sve prethodne) zbog pljačke, korupcije i kriminala.

Zato prijedlog da Mislav Kolakušić postane ministar pravosuđa, itekako valja podržati.