POTICANJE POVRATKA Potomci hrvatskih iseljenika završili semestar učenja hrvatskog jezika u Zagrebu POTICANJE POVRATKA Potomci hrvatskih iseljenika završili semestar učenja hrvatskog jezika u Zagrebu
TweetEmailPrint Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz... POTICANJE POVRATKA Potomci hrvatskih iseljenika završili semestar učenja hrvatskog jezika u Zagrebu


Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima. Ujedno se ovim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je završna svečanost polaznika zimskog semestra programa Croaticum. Od ukupno 260 polaznika, 78 njih korisnici su stipendije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na Programu učenja hrvatskoj jezika u Republici Hrvatskoj.

U ime Ureda i državnog tajnika Zvonka Milasa prigodno se obratio Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika, čestitajući svim polaznicima i stipendistima Ureda uspješno završeni semestar učenja hrvatskog jezika.

Radi se, podsjetimo, uglavnom o potomcima hrvatskih iseljenika ili članovima njihovih obitelji koji su došli u domovinu svojih predaka naučiti hrvatski jezik i na taj način čuvati i razvijati hrvatski identitet.

Među stipendistima najviše je potomaka hrvatskih iseljenika iz različitih zemalja Južne Amerike. Oni, naime, pokazuju najveći interes za učenjem hrvatskog jezika i za povratkom u svoju pradomovinu.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima. Ujedno se ovim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

Stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno) i za osobne potrebe polaznika tečaja.