Susret studenata iz iseljeništva upisanih putem posebne upisne kvote Susret studenata iz iseljeništva upisanih putem posebne upisne kvote
TweetEmailPrint ”Super je biti tu i učiti hrvatski, upoznavati hrvatsku kulturu, studirati ono što želim zahvaljujući ovome programu. Lijepa je cijela ideja – studirati... Susret studenata iz iseljeništva upisanih putem posebne upisne kvote


”Super je biti tu i učiti hrvatski, upoznavati hrvatsku kulturu, studirati ono što želim zahvaljujući ovome programu. Lijepa je cijela ideja – studirati u svojoj drugoj domovini Hrvatskoj. Također je to i dio obiteljskog projekta”, istaknuo je Mirko Tomislav Ivanović Pinsetić, jedan od studenata upisanih po posebnoj upisnoj kvoti

Na ovogodišnjem susretu studenata u Novim dvorima Jelačićevima u Zaprešiću sudjelovalo je 20 studenata pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva iz Europe i svijeta upisanih na hrvatska visoka učilišta putem posebne upisne kvote.

U akademskoj godini 2023./2024. hrvatska visoka učilišta osigurala su posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva, a to su: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever, Hrvatsko katoličko sveučilište, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Sveučilište u Dubrovniku, čime se s uspjehom nastavlja jedan od vrlo značajnih projekata kojima se nastoji povezati mlade Hrvate izvan Republike Hrvatske s domovinom i to njihovim osobnim dolaskom u Hrvatsku, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakodnevnog života te stjecanje kvalitetnog obrazovanja.

Studenti dolaze iz 23 zemlje

Projekt koji je započeo prije šest godina provodi Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tada su imali upisnih 13 studenata, a taj broj je iz godine u godinu rastao. Studenti dolaze iz 23 zemlje, a iako najviše dolaze iz susjednih nam zemalja povećava se i broj onih koji dolaze i s drugih kontinenata.

Savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dr. sc. Milan Bošnjak, istaknuo je da je ovo projekt koji ima veliki razvojni potencijal i koji će zasigurno dati veliki doprinos kako povezivanju Hrvata koji žive izvan domovine s Hrvatskom tako i u demografskom smislu jer to su mladi ljudi od kojih će jedan dio sigurno svoju budućnost vidjeti u Hrvatskoj.

Jedan od studenata, Mirko Tomislav Ivanović Pinsetić, rekao je o svojem dolasku na studij u Hrvatsku:

– Lijepa je cijela ideja, doći tu i studirati u Hrvatskoj, u svojoj drugoj domovini. Također je to dio obiteljskog projekta. Super je biti tu i učiti hrvatski, upoznavati hrvatsku kulturu, studirati ono što želim zahvaljujući ovome programu”.

Dobili informacije o stipendijama

Susret studenata u Novim dvorima u Zaprešiću i posjet dvorcu Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju bio je prilika za upoznavanje i umrežavanje,  studenti su dobili i sve potrebne informacije o stipendijama koje dodjeljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan RH kao i o drugim relevantnim detaljima vezano uz studij i boravak u Hrvatskoj, a bila je to i prilika za upoznavanje s hrvatskom kulturom i dijelom povijesti posjetom Novim dvorima Jelačićevima, jedinstvenom primjeru očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa, kao i spomeniku nulte kategorije – dvorcu Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju.

– Ovaj susret potiče nas da nastavimo provoditi postojeće projekte i programe, a posebno programe usmjerene na mlade, prilagođavajući se interesima i potrebama pripadnika hrvatskoga naroda koji žive izvan RH, a sve s ciljem očuvanja hrvatskog nacionalnoga identiteta među našim sunarodnjacima, zaključio je Milan Bošnjak, a prenosi glashrvatske.hrt.hr.

FOTO: FB stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske