Pravosudna inspekcija godinama se SKRIVA, kako ne bi istraživala KORUMPIRANE SUCE! Pravosudna inspekcija godinama se SKRIVA, kako ne bi istraživala KORUMPIRANE SUCE!
TweetEmailPrint Pravosudna inspekcija odavno postoji, ali čini sve da nitko ne dozna za njih! Kako bi drugačije prešli preko toliko kriminala i korupcije u... Pravosudna inspekcija godinama se SKRIVA, kako ne bi istraživala KORUMPIRANE SUCE!


Pravosudna inspekcija odavno postoji, ali čini sve da nitko ne dozna za njih! Kako bi drugačije prešli preko toliko kriminala i korupcije u pravosuđu? Nije, stoga, ni čudo da su Petrina i Kajin zaslužili gotovo plebiscitarnu podršku naroda otvorenim istupima o kriminalnom sudstvu

šprlje ministarBura oko korumpiranog hrvatskog pravosuđa, koju je prošli tjedan svojim saborskim istupom pokrenuo Stipe Petrine, ‘brije’, čini se, sve jače. Uoči najavljene sjednice saborskog Odbora za pravosuđe, koju će u utorak voditi primoštenski načelnik, a na kojoj će nastaviti iznositi argumente o kriminalnom i korumpiranom sudstvu te poimence prozivati korumpirane suce, sve je više onih koji mu izražavaju javnu podršku i koji su počeli javno iznositi argumente za tvdnju da nam je sudstvo doista kriminalno i korumpirano.

Jer nakon što je Petrina za korumpiranost optužio šibenske suce, više puta se javno oglasio i bivši saborski zastupnik Damir Kajin, tvrdnjom da je “Šibenik po korumpiranom pravosuđu nula prema Istri”.

”Zašto se Udruga hrvatskih sudaca zgražava? Kao da Petrina izmišlja? Svatko tko je imalo upućen, zna da je hrvatsko pravosuđe leglo kriminala! Policija čak i odradi posao, ali DORH i PNUSKOK pod štafetnom palicom politike sve guraju pod tepih. Suci su samo dio igre. Bitni su državni odvjetnici i PNUSKOK. Oni koji nakon karijere u DORH-u postaju zastupnici gradova, općina, komunalnih poduzeća, županija…Oni su ti koji determiniraju bilo koju istragu. Najprije štite vlast, lokalnu ili nacionalnu, a potom od istih dobivaju posao. Šibenik je spram Istre nula. Jedino tko su gori od ovih struktura su o politici ovisni mediji. Poglavito lokalni. Zastupnici tu igru ne igraju. Zašto se napada Sabor? Da bi se šutjelo o medijima, DORH-u, sudstvu i kapitalu”, poručuje Kajin.

I dok Petrina i Kajin preko društvenih mreža zadnjih dana dobivaju podršku na tisuća hrvatskih građana koji su na vlastitoj koži osjetili u kojoj je mjeri sudstvo, odnosno cijelo pravosuđe, uistinu kriminalno, dotle se novi ministar pravosuđa – tek pod pritiskom javnosti – napokon počeo uključivati u ovu veliku priču.

Ante Šprlje uputio je, podsjetimo, poziv sucima i državnim odvjetnicima zainteresiranima za rad u Pravosudnoj inspekciji, da dostave svoje prijave i kandidature.

Popunjava se zamišljena kvota od šest inspektora, u kojoj su sada tri sutkinje i državna odvjetnica, kojoj istječe mandat za mjesec dana.

Zanimljivo je, međutim, da gotovo nitko u Hrvatskoj – zemlji poznatoj po korumpiranom pravosuđu – i ne zna da postoji ‘Pravosudna inspekcija’?! Tek sada, potaknuta Petrininim žestokim kritikama sudstva, Slobodna Dalmacija otkriva da su se nezadovoljni hrvatski građani svo vrijeme mogli žaliti na korumpirane suce Pravosudnoj inspekciji, da su, kojim slučajem, znali da takvo tijelo uopće djeluje?!

”O Pravosudnoj inspekciji, kao tijelu kojem se građani mogu požaliti na rad sudaca i sudova, u široj se javnosti malo zna. U prilog slaboj prepoznatljivosti inspekcije, svjedoči podatak da se građani nezadovoljni brzinom rješavanja svojih postupaka pred hrvatskim sudovima uglavnom obraćaju ili Ustavnom sudu ili Europskom sudu za ljudska prava.

stipe petrinaDok je, primjerice, u 2013. godini Pravosudna inspekcija provela 23 nadzora u sudovima i pokrenula devet stegovnih postupaka, lani je rezultat njihova rada bio više nego skroman.

“U prošloj godini Pravosudna inspekcija provela je nadzor u jednom općinskom i jednom županijskom sudu. U povodu njihova nadzora nije pokrenut niti jedan postupak protiv sudaca”, potvrđeno je iz Ministarstva pravosuđa, no Šprlje najavljuje da će se to sada promijeniti.

“Ministar pravosuđa donio je plan nadzora tijekom 2016. na temelju kojeg se planira intenzivirati rad Pravosudne inspekcije”, ističu u Ministarstvu pravosuđa. Prema spomenutom planu, inspekcija planira obići 10 sudova…”, piše Slobodna Dalmacija.

Prevedeno na svima razumljivi jezik: Pravosudna inspekcija odavno postoji, ali se dobro skriva ne radeći ništa, kako građani, ne bi saznali za za njih! Kako bi drugačije šutke prelazili preko toliko kriminala i korupcije u pravosuđu?

Nije, stoga, ni čudo da su Petrina i Kajin zaslužili gotovo plebiscitarnu podršku naroda, svojim otvorenim istupima o kriminalnom sudstvu, odnosno pravosuđu u širem smislu.

Zanimljivo je da je tek nakon Petrininog istupa u Saboru i prozivanja šibenskih sudaca i državnih odvjetnika, osvanula vijest da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo žalbu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja kao i zbog odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri u slučaju zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Podsjetimo, Horvatinčić je samo uvjetno osuđen zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. u primoštenskom akvatoriju, iako su u naletu njegova glisera poginuli Talijani. Ovakva kazna izazvala je veliko negodovanje javnosti, a Petrina je na skandal ponovno upozorio prošli tjedanu Saboru, posebno prozivajući sutkinju Maju Šupe, koja je tako blago presudila Horvatinčiću. Nakon Petrininog istupa, državna odvjetnica, napokon je podnijela žalbu.

”Žalba je upućena i u njoj tražimo bezuvjetni zatvor za okrivljenoga”, rekla je za Šibenik.in općinska državna odvjetnica u Šibeniku, Irena Senečić koja je na čak 16 stranica žalbe sažela detalje u kojima je obrazložila sve proceduralne propuste u presudi i zašto smatra da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.