Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj
s bolesnom djecom u potrazi za liječnikom:

Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj

IzdvojenoZagreb 27. studenoga 2023. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ”Jutros je bila zbrka jer zamjenska doktorica nije pročitala mail da su oni dežurni, pa nije htjela primati tuđe pacijente. Naišla sam na... Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj


”Jutros je bila zbrka jer zamjenska doktorica nije pročitala mail da su oni dežurni, pa nije htjela primati tuđe pacijente. Naišla sam na tri mame u tih zadnjih sat vremena iz Prečkog, sve su čekale 3 do 4 sata da dođu na red za pregled. To ne znaš ‘ko je bio jadniji, gladniji i umorniji, mame ili djeca“, komentirala je jedna mama u grupi „Prečko moj kvart”

Vijesti da u mnogim mjestima u Hrvatskoj nedostaju pedijatri, ginekolozi, liječnici opće prakse su zabrinjavajuće, ali da se to može dogoditi i u hrvatskoj metropoli – gdje većina mladih liječnika obično traži posao – to je već uistinu alarmantno.

Nakon što je početkom rujna ove godine Dubravka Zelić, pedijatrica iz zagrebačkog kvarta Prečko, otišla u zasluženu mirovinu, Prečko je bez pedijatra.

Prema službenim podacima na zagreb.hr, Trešnjevka Jug sastoji se od 6 mjesnih odbora, a jedan od njih, i to onaj u kojem živi najveći broj stanovnika, je upravo Prečko. Unatoč tome, Prečko je već više od dva mjeseca bez pedijatra. Dječica iz Prečkog su prisiljena pomoć potražiti u drugim pedijatrijskim ordinacijama koje se nalaze u sklopu Doma zdravlja Zagreb-Zapad. Tako su tjedan dana kod pedijatra na Jarunu, potom u Gajnicama, Ciglenici, Črnomercu, Trešnjevci itd.

Neki liječnici odbijaju djecu iz Prečkog

I nije problem šetati djecu po drugim kvartovima dok su zdrava, problem je kad iz Prečkog trebaš tražiti liječnika po Zagrebu s bolesnim djetetom. A prema komentarima iz Facebook grupe „Prečko moj kvart“ događa se i da liječnici koji bi trebali primiti male Prečkance uopće nisu upoznati s tim (!?!) te odbijaju roditelje s mališanima iz Prečkog! Prema riječima pojedinih roditelja, neki zamjenski pedijatri odbili su pak primiti djecu iz Prečkog na redovno cijepljenje – jer primaju samo hitne slučajeve!

„Jutros je bila zbrka jer doktorica nije pročitala mail da su oni dežurni, pa nije htjela primati tuđe pacijente. Mi smo bili pred kraj smjene, do tada se sve izgladilo, ali mrtva gužva je tamo bila. Naišla sam na tri mame u tih zadnjih sat vremena iz Prečkog, sve su čekale 3 do 4 sata da dođu na red za pregled. To ne znaš ko je bio jadniji, gladniji i umorniji, mame ili djeca“, komentirala je jedna mama u grupi „Prečko moj kvart“.

Pritisak na zamjenske liječnike tek slijedi

Mnogi članovi grupe „Prečko moj kvart“ su vrlo ogorčeni zbog ove situacije i komentiraju da je sramota i za grad i za ministarstvo zdravstva koji nisu u stanju pronaći zamjenu za dr. Zelić već više od dva mjeseca. A period obolijevanja od viroza i drugih zimskih boleština tek slijedi, kao i pritisak na zamjenske pedijatre i bolnice…

Prema dopisu ravnateljice Doma zdravlja Zagreb-Zapad, Jelene Rakić Matić, od odlaska dr Zelić u mirovinu, raspisuje se natječaj za novog pedijatra, ali bezuspješno – do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu.

Postavlja se pitanje, ako nema prijava za kvart u Zagrebu, kako će tek biti za manja mjesta u Lijepoj Našoj? Što ministarstvo zdravstva radi po tom pitanju, u zemlji u kojoj se sve manje djece rađa? Koja će žena rađati, koja obitelj će ići po dijete – u zemlji koja ne može osigurati liječnike za djecu?

Jedina korisna informacija iz dopisa Doma zdravlja Zagreb-Zapad jest da je medicinska sestra dostupna u pedijatrijskoj ordinaciji Prečko na broj telefona 01/388-5149 te e-mail pedijatrija.precko@dzz-zapad.hr te radi neparne datume ujutro dok parne popodne. Roditelji mališana iz Prečkog na taj način mogu doznati kojem liječniku mogu odvesti dijete na pregled.

FOTO: Pixabay; Državni zavod za statistiku

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija –Agencije za elektroničke medije