‘Slatki Vatreni’ razbili Nijemce 7-2 i osvojili zlato na ‘Slatkom Euro kupu’ ‘Slatki Vatreni’ razbili Nijemce 7-2 i osvojili zlato na ‘Slatkom Euro kupu’
TweetEmailPrint I jedna djevojka – izvrsna nogometašica – članica je udarne hrvatske postave. Lorena Tomašić je jedina djevojka u hrvatskom DiaEuro timu, a prošlog... ‘Slatki Vatreni’ razbili Nijemce 7-2 i osvojili zlato na ‘Slatkom Euro kupu’


I jedna djevojka – izvrsna nogometašica – članica je udarne hrvatske postave. Lorena Tomašić je jedina djevojka u hrvatskom DiaEuro timu, a prošlog je ljeta na neslužbenom prvenstvu Europe u futsalu s istim dečkima osvojila u kadetskoj kategoriji zlatnu medalju, te je bila izabrana za MVP – najboljeg igrača, tj. igračicu prvenstva

Piše: Romana Eibl

U znaku „slatkih Vatrenih“ prošlo je 7. izdanje „Slatkog Euro kupa“, kojem je tri dana domaćin bio poljski Poznan, točnije njihova gradska nogometna perjanica Lech, a pod pokroviteljstvom Poljskog nogometnog saveza i Ministarstva sporta i turizma Poljske.

Turnir je okupio više od 300 mladih nogometaša s dijabetesom tipa 1 u dobi od 9 do 16 godina iz osam zemalja: Poljske, Hrvatske, Engleske, Njemačke, Švedske, Ukrajine, Slovačke i Bugarske. Hrvatska DiaEuro juniorska reprezentacija potvrdila je svoj renome najtrofejnije mlade europske momčadi u futsalu, osvojivši „Slatki Euro kup“, pobijedivši redom Englesku 3-1, Bugarsku 2-1, Njemačku 7-2, drugu momčad Poljske 6-2, te u finalu prvu momčad domaćina 4-2.

Složni, kao jedna obitelj

„U prvoj fazi natjecanja izgubili smo samo od prvog sastava Poljske i to zato jer smo prihvatili njihovu grubu igru, na granici prekršaja u svakom kontaktu. Uličnim rječnikom rečenom, bila je to više šora nego nogomet, jer su nas domaćini baš na silu htjeli pobijediti kao favorita turnira“, referira nam jedan od istaknutijih hrvatskih mladih nogometaša s dijabetesom Lucian Šalec.

„Izvukli smo lekciju i uzvratili im dva dana kasnije pobjedom u finalu. Osjećaj je bio izvanredan, naša momčad i naši treneri Neven Furjan i Kazimir Nomo Nemi bili smo kao jedna obitelj, složni da složniji ne možemo biti. Naš početni sastav činili smo: vratar Valentino Presečki (NK Vidovec), ja (NK Devetka) na lijevom beku, a na desnom Paulo Nomo Nemi (NK Varteks), dvojica bočnih Karlo Jukić (NK Trešnjevka) i Nikola Buneta (NK Šparta), u sredini Lorena Tomašić (NK Dinamo) i sidro Leo Flinčec (NK Varaždin), koji je proglašen najboljim igračem finala“, sjaji od ponosa dok govori 14-godišnji Lucian Šalec.

Lorena ranije bila najbolji igrač

Vjerojatno ste primijetili da je članica udarne hrvatske postave djevojka. Lorena Tomašić je jedina djevojka u hrvatskom DiaEuro timu, a prošlog je ljeta na neslužbenom prvenstvu Europe u futsalu s istim dečkima osvojila u kadetskoj kategoriji zlatnu medalju, te je bila izabrana za MVP – najboljeg igrača, tj. igračicu prvenstva!

„Veselim se i puno mi znači što sam dio ovog tima. Od sedme godine treniram s dečkima, dakle već šest godina i jako sam zadovoljna. Sport mi puno pomaže u regulaciji šećera i da nema sporta ne znam što bih. Dijabetes sam dobila dan prije svog devetog rođendana. Pila sam puno vode i imala potrebu za odlaskom na toalet, ponekad sam i izgubila svijest“, predstavila nam se Lorena.

Dvije hrvatske momčadi u finalu!

Hrvatska reprezentacija u Poznanu je nastupila s dvije momčadi, koje su kolokvijalno nazvali „crvena“ i „crna“. „Crvena“ momčad osvojila je „Slatki Euro kup“, dok je  „crna“ momčad, nešto mlađa, igrala u drugom rangu turnira i probila se u finale u kojem je poražena. Za „black team“ nastupili su: Matija Horvat, Teo Vuk, Tin Horvat, Lucas Vuković, Luka Turković, Mihael Vik, Lovro Novoselović i Andrija Vidović.

„Slatki Euro kup“ najmasovnije je i sportski najjače kontinentalno natjecanje u futsalu za djecu koja aktivno treniraju nogomet i istodobno se bore s dijabetesom tipa 1, a ovogodišnje se izdanje igralo pod sloganom „Crveni karton dijabetesu!“. Ambasadori projekta bili su istaknuti poljski sportaši s dijabetesom: Michal Jelinski, osvajač olimpijskog zlata u veslanju, Mateusz Rudyk, svjetski doprvak u biciklizmu, te Jesper Karlstroem, profesionalni nogometaš, igrač  poljskog Lecha i član švedske reprezentacije. On je osobito bio na meti „klinaca“ i nije odbio ni jednu pruženu ruku i ni jedno fotografiranje.

Hrvati uvijek ponajbolji u Europi

Hrvatska slatka futsal reprezentacija mladih pozvana je na turnir jer je upravo u Poljskoj dvije godine zaredom ostavila zapažen sportski trag: lani su u Varšavi „slatki“ klinci (do 14 godina) na neslužbenom prvenstvu Europe u futsalu za nogometaše s dijabetesom osvojili prvo mjesto, a preklani su na istom prvenstvu bili srebrni.

Poljski nogometni savez vrlo je agilan i izdašan prema svojoj mladosti, pa i dijelu mladih koji se pronalaze u nogometu, a imaju od ranih dana metabolički poremećaj, tj. dijabetes, pa su i oni, kao i njihove reprezentacije punopravni članovi nacionalnog nogometnog saveza koji podupire sve njihove aktivnosti, a  u suradnji s Ministarstvo turizma i sporta i Poljskim dijabetičkim udruženjem, organizira kontinentalna prvenstva i turnire za sve aktivne uzraste.

Zapaženi i na derbiju Lecha i Warte

Osim toga, Poljaci su se potrudili da svi mladi sudionici „Slatkog Euro kupa“ budu gosti na prepunom stadionu u Poznanu, na derbiju kola Prve poljske lige između Lecha i Warte. Djeci je dobrodošlicu poželio službeni spiker, a na velikim ekranima vrtjeli su se logotipovi njihovih momčadi i reprezentacija. U 5. minuti derbija mladi su igrači ustali sa svojih mjesta na tribini te podigli i pokazali  velike kartonske crvene kartone dijabetesu! Ta je gesta imala za cilj pokazati gledateljima na stadionu i ispred tv-ekrana da se s dijabetesom može uspješno baviti sportom, a za djecu je to bila velika atrakcija i neprocjenjiv doživljaj za dodatno učvršćivanje snage, samopouzdanja i motivacije za aktivan život s bolešću.

Roditelji skupljaju donacije

DiaEuro team Croatia, tj. Hrvatska futsal reprezentacija nogometaša s dijabetesom osnovana je 2012. godine, odnosno od samog početaka stvaranja europske DiaEuro organizacije čiji je inicijator dijabetički savez Ukrajine, te je osvojila pregršt medalja na najvećim europskim turnirima, međutim i dalje nije pod okriljem ni jedne sportske udruge. Za razliku od Poljaka, Nijemaca ili Skandinavaca, živi od deklarativne podrške, osmijeha i malo tapšanja, te s donacijama koje uglavnom skupljaju roditelji kako bi reprezentacija mogla putovati i igrati na turnirima. Stoga se i ovim putem roditelji i treneri zahvaljuju donatorima koji su pokrili troškove četverodnevnog smještaja, prehrane te putovanja u Poznan, a to su: Medialab One, Konzum, SuperSport, Hrvatski nogometni savez, PBZ, PPK, Grijanje Rodek, Balidoo i Marti d.o.o.

Rocky’ s inzulinskom pumpom živi za nogomet, najveći je trkač gdje god igrao, uzor mu je Modrić