SNIMKE NE LAŽU: Švedsko veleposlanstvo primilo aktivistice koje otkrivaju UNIŠTAVANJE ŠUMA; u HŠ i dalje sve negiraju! SNIMKE NE LAŽU: Švedsko veleposlanstvo primilo aktivistice koje otkrivaju UNIŠTAVANJE ŠUMA; u HŠ i dalje sve negiraju!
TweetEmailPrint Na Facebook stranici Zeleni odred – forum osvanule su brojne fotografije posječenih stabala, otužno prorijeđene šume ili ogoljelih šumskih predjela i to s... SNIMKE NE LAŽU: Švedsko veleposlanstvo primilo aktivistice koje otkrivaju UNIŠTAVANJE ŠUMA; u HŠ i dalje sve negiraju!


Na Facebook stranici Zeleni odred – forum osvanule su brojne fotografije posječenih stabala, otužno prorijeđene šume ili ogoljelih šumskih predjela i to s mnoštva različitih lokacija: od Kalnika – koji na snimkama izgleda uznemiravajuće opustošeno, preko Žumberka, Samoborskog Gorja, Zrinske gore, Like, Medvednice…

Još se ne stišavaju reakcije nakon objave brojnih snimki posječenih i ogoljelih šumskih predjela, snimljenih u subotu u raznim dijelovima Hrvatske tijekom prosvjeda ‘Skrivena kamera Zelenog odreda‘.

Taj neobičan prosvjed je, podsjetimo, organizirao Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra, kako bi upozorili na prekomjernu sječu, pustošenje i devastaciju hrvatskih šuma.

Na Facebook stranici Zeleni odred – forum osvanule su ovaj tjedan uistinu brojne fotografije posječenih stabala, otužno prorijeđene šume ili ogoljelih šumskih predjela i to s mnoštva različitih lokacija: od Kalnika – koji na objavljenim snimkama izgleda doista uznemiravajuće opustošeno, preko Žumberka, Samoborskog Gorja, Zrinske gore, Like, Medvednice

”Moramo biti svjesni da su ovo povijesne fotografije umiranja naših šuma i da su bitna dokumentacija u njihovom nestajanju. Kroz 20 godina šume u ovom obliku kakve smo poznavali biti će povijest a djeca će ih viđati samo na fotografijama”, objavljeno je, između ostaloga, ispod objavljenih fotografija na istoj Facebook stranici.

Zanimljivo je da su voditeljice Zelenog odreda, svega par dana nakon subotnje akcije (u ponedjeljak 11. veljače), na Facebook stranici objavile da su bile pozvane u Veleposlanstvo Švedske na radni sastanak, što se može protumačiti kao podrška članicama braniteljske udruge u borbi za očuvanje šume i prirode – od strane švedskog veleposlanstva.

”Voditeljice Zelenog odreda su danas na poziv zamjenika Švedske veleposlanice, gospodina Petter Nilsson bile ugošćene na 26-om katu u njihovim prekrasnim prostorijama.
Radni sastanak je prošao u ugodnoj atmosferi.

Šveđani obožavaju biti u prirodi, bez obzira je li hladno ili nije, a država potiče takve aktivnosti zakonom o javnom pristupu koji svima daje mogućnost da uživaju u prirodi. Zakon se odnosi čak i na to da možete slobodno prelaziti preko privatnih područja, kampirati gdje želite i brati gljive i bobice, no uz odgovornost da štite floru i faunu te tuđe vlasništvo.

Švedsko veleposlanstvo zanimao rad neobične braniteljske udruge

Zanimao ih rad “neobične” braniteljske udruge i aktivnosti Zelenog odreda, ”stoji u objavi ispod fotografija Vesne Grgić i Gordane Pasanac, voditeljica Zelenog odreda, snimljenih ispred zgrade u Strojarskoj ulici u Zagrebu, u kojoj je smješteno i Veleposlanstvo Švedske.

A osim djelatnika stranih veleposlanstava, pripadnici Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra svojim su stalnim i argumentiranim upozorenjima uspjeli razbuditi i novinare pojedinih velikih televizijskih kuća.

Tako je RTL televizija u emisiji Potraga nedavno objavila više izjava djelatnika ili bivših djelatnika Hrvatskih šuma te kooperanata koji su upozoravali na brojne nepravilnosti i prekomjernu sječu, a prema svemu sudeći i pljačku hrvatskih šuma.

Priča o ovom velikom skandalu ovako je najavljena na RTL televiziji:

”Drvo se krade, sječe prekomjerno i bez plana, poštene se ucjenjuje, a natječaji se namještaju. Posvjedočili su nam to radnici i kooperanti Hrvatskih šuma. Jedan od njih koji nam je ispričao kako se odrađuju poslovi – dobio je otkaz, no sudskom je presudom vraćen. Kad smo o svemu zatražili odgovor od inspekcije – oni su se odmah javili Hrvatskim šumama, a slučajno su o tome izvijestili i nas. A šef jedne od uprava Hrvatskih šuma i šef inspekcije koja bi ga trebala kontrolirati – su prijatelji”, istaknuto je u najavi šokantnog i uistinu kvalitetno odrađenog priloga Potrage RTL televizije.

‘Traže ispriku da masovno sjeku, zarada je ogromna’

Šumar ‘Ivo‘, kojemu su zaštitili identitet, odveo je novinarku na predio koji je nekada bio pun smreke, a koji je posječen, a kao izgovor za masovnu sječu poslužio je, kako je rekao šumar, nešto malo potkornjaka koji se pojavio tek na pokojem drvu.

Drvo koje je izvučeno s tog područja može postići cijenu od 400 kuna po kubiku, upozorio je šumar te dodao da je riječ o 15-ak hektara, što znači da se od posječenog drveća moglo zaraditi više od dva milijuna kuna!

Posebno je zanimljiva izjava Damira Čuljata, bivšeg revirnika i dilomiranog inžinjera šumarstva odgovornog za jedan od odsjeka u Upravi Šuma Zagreb, koji tvrdi da je dobio otkaz jer je prijavljivao nepravilnosti!

Radio je na području zagrebačke šumarije, gdje je kaže, bio maltretiran ako bi radio svoj posao savjesno.

On je tražio zaštitu dostojanstva zbog šikaniranja od strane tadašnjeg šefa Uprave šuma Zagreb, Krunoslava Jakupčića (RTL je objavio i taj dokument), aktualnog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma!

”Trebao sam potpisati račun da je sve uredno napravljano, iako je bilo dosta nepravilnosti. Ja sam to odbio, no tu počinje šikaniranje, hoće vas se prebaciti u drugu šumariju i slično. Zato što sam pošteno radio i ukazivao na nepravilnosti! To je bio okidač da me se maltretira”, izjavio je Čuljat novinarki Potrage.

Prije nekoliko dana Damir Čuljat dobio je pravomoćnu presudu kojom ga Hrvatske šume trebaju vratiti na posao, rečeno je u emisiji u kojoj su potom naglasili da inspektori koji bi trebali kontrolirati prijavljene nepravilnosti u Hrvatskim šumama u stvari blisko surađuju te su u prijateljskim odnosima s tim istim osobama koje bi trebali istraživati (odmah su javili odgovornima u Hrvatskim šumama da ih novinari pitaju o njihovim nepravilnostima?!)

U istoj Potrazi je navedeno da je u poslovima javne nabave gomilu ozbiljnih nepravilnosti u Hrvatskim šumama našla Državna revizija, u periodu od 2014. do 2016. godine…

Ne bi li šumari trebali voljeti i čuvati šume?

Zbog svega navedenog, obratili smo se Upravi Hrvatskih šuma te ih zamolili da nam odgovore na sljedeća pitanja:

”Zašto su Hrvatske šume dozvolile i dozvoljavaju devastaciju, odnosno prekomjernu sječu te ogoljivanje šumskih područja te zlostavljanje i šikaniranje svojih djelatnika koji prijavljuju nepravilnosti? Zašto odgovorni u Hrvatskim šumama ne čuvaju šume? Zašto dozvoljavaju ovakve radnje?

Ne bi li šumari, odnosno ljudi koji su upisali i završili Šumarski fakultet, trebali voljeti i štititi šumu i više nego ostali građani…?

Zeleni odred je dobio prijavu kako je na području Šumarije Udbina, na lokaciji Rudi Lisac nestalo 1.000 kubika trupaca bukve, što je pravnoj službi HŠ uredno prijavio djelatnik A. Š. Drugi dan je, kako tvrde u Zelenom odredu, taj savjestan djelatnik premješten u Šumariju Brinje. Čovjek je tražio i policijsku zaštitu iz PP Korenica jer mu se, navodno, prijetilo ugrozom života. Zašto se djelatnici koji prijavljuju prekomjernu sječu, krađu i devastacije, šikaniraju u Hrvatskim šumama – umjesto da se takvi nagrade…?”, upitali smo odgovorne u HŠ.

Hrvatske šume: Šumamo gospodarimo stručno i profesionalno

Evo što je odgovorila glasnogovornica Hrvatskih šuma:

”Šumama u vlasništvu Republike Hrvatske gospodari se stručno i profesionalno, i to već više od dva i pol stoljeća. Inženjerski studij šumarstva jedan je od prvih visokoškolskih studija u Hrvatskoj, a i danas ga upisuju osobe koje prije svega vole šumu i spremne su na zahtjevan i težak studij, a nakon toga i na cijeli radni vijek u teškim i zahtjevnim uvjetima. Stoga šumarima izuzetno teško padaju optužbe da devastiraju šumu, jer su takve optužbe neistinite i neutemeljene.

Šumama se gospodari na temelju Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode te Šumsko-gospodarskih planova. Nekoliko inspekcija redovno nadzire izvršenje propisanih radova. Za svaku je gospodarsku jedinicu u RH evidentirana kompletna drvna zaliha po vrstama drveća, te propis za gospodarenje u istoj u sljedećih 10 godina, i to se ponavlja u redovnim 10-godišnjim ciklusima.

Hrvatski šumari već više od dva stoljeća primjenjuju načelo potrajnosti (održivosti) i stoga iz šume, kroz njegu i obnovu, uzimaju manje drvne zalihe nego što priraste, te time ne ugrožavaju opstojnost šume niti narušavaju prirodnu ravnotežu. Iz tog je razloga Hrvatska danas jedna od najšumovitijih država u Europskoj uniji (šume i šumske površine prekrivaju 47% kopnenog teritorija RH). Izuzetno je važno naći balans između očuvanja ovog prirodnog resursa i gospodarskog učinka kompletne na šumi bazirane industrije koja je jedna od najperspektivnijih u RH i zapošljava oko 53.000 ljudi.

I nama se često znaju javljati građani koji su zabrinuti jer su negdje vidjeli posječena stabla, no proizvodnja kroz njegu i obnovu je preduvjet za kvalitetan uzgoj šume i ona se provodi prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Danas uživamo ono što su posadili naši preci, a sve površine obnavljamo tako da ih mogu uživati naši unuci. Šuma raste desetljećima, i priroda traži strpljenje. Svjesni smo da površina nakon dovršnog sijeka ne izgleda lijepo, ali bi isto tako javnost trebala znati da je to samo dio ciklusa i da se šuma ne može konzervirati.

Zaključno, na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume ne radi se o prekomjernoj sječi jer se uvijek sadi više od onog što se proizvede. Ne znamo o kojim se točno sve lokacijama radi koje prikazuje Zeleni odred i provjeravamo je li uopće riječ o površinama na kojima mi gospodarimo ili su to privatne šume (kojima HŠ d.o.o. ne gospodare), no ne možemo prihvatiti tvrdnju da HŠ d.o.o. dozvoljavaju „stravičnu devastaciju“ i da se ona događa ondje gdje se odvija redovno gospodarenje šumama.

Pozivamo Vas da s nama obiđete lokacije koje Vas interesiraju, kako biste dobili konkretan i stručan odgovor na sva pitanja, budući da se portal za koji pišete naziva portalom za promicanje istine.

Što se tiče radnika koji prijavljuju eventualne nepravilnosti, svaka se prijava provjerava i netočno je da bi ti radnici bili izloženi bilo kakvom mobbingu ili šikaniranju. Isto tako, ukoliko postoje sumnje o nepravilnostima, mogu se prijavit kako Upravi Društva, tako i nadležnim tijelima”, stoji u odgovoru kojega je potpisala glasnogovornica HŠ, Ana Juričić Musa.

Emisija Potraga o devastaciji hrvatskim šuma se može pogledati na OVOM LINKU

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum, screenshot snimke emisije Potraga