SPS: Zašto neki sindikati unutar MUP-a štite POLICAJCE OPTUŽENE ZA KRIMINAL?! SPS: Zašto neki sindikati unutar MUP-a štite POLICAJCE OPTUŽENE ZA KRIMINAL?!
TweetEmailPrint Navedena imenovanja i korištenje sindikalnog imuniteta tj. zaštite nemaju apsolutno nikakve veze sa sindikalnim djelovanjem tih sindikata već su očita “zlouporaba” navedenog instituta... SPS: Zašto neki sindikati unutar MUP-a štite POLICAJCE OPTUŽENE ZA KRIMINAL?!


Navedena imenovanja i korištenje sindikalnog imuniteta tj. zaštite nemaju apsolutno nikakve veze sa sindikalnim djelovanjem tih sindikata već su očita “zlouporaba” navedenog instituta koji bi trebao štititi sindikalne povjerenike u njihovom sindikalnom djelovanju, ističu u Sindikatu policijskih službenika

sindikat-osudujeAgilni i relativno mladi Sindikat policijskih službenika, kojega vodi Mario Puškarić, a koji se već istaknuo borbom protiv kriminala i drugih nezakonitosti u policijskim redovima, ali i žestokim kritikama na račun ministra Vlahe Orepića, zatražio je ovih dana i od ostalih sindikata unutar policije da sindikalni imunitet prestanu davati onim policajcima koji su osumnjičeni za kriminal, korupciju ili druge nezakonite radnje. Sindikat policijskih službenika prozvao je poimence Nikolu Kajkića i Dubravka Jagića te naveo da će zbog njihovih postupaka biti drastično smanjen broj sindikalnih povjerenika koji uživaju svojevrsni imunitet u MUP-u.

‘Osuđujemo još jednom bahato, neprofesionalno i nemoralno ponašanje gospodina Nikole Kajkića, predsjednika Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH i gospodina Dubravka Jagića, predsjednika Sindikata policije Hrvatske. Osuđujemo odluke tih dvaju sindikata o imenovanju sindikalnim povjerenicima i davanju sindikalne zaštite Tončiju Radibratoviću – načelniku PU dubrovačko-neretvanske koji je imenovan sindikalnim povjerenikom Sindikata policije Hrvatske nedugo nakon što je Služba za unutarnju kontrolu MUP-a postupala u toj upravi, te Nikoli Kajkicu zbog aktiviranja sindikalne zaštite radi podignute optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru radi kaznenog djela iz gospodarskog kriminala – za što bi svaki policijski službenik bio momentalno suspendiran i udaljen s dužnosti, Gorana Vukovića, bivšeg šefa osiguranja bivšeg premijera Zorana Milanovića za sindikalnog povjerenika za Policijsku akademiju Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH nakon ispitivanja u Službi za unutarnju kontrolu MUP-a.

Navedena imenovanja i korištenje sindikalnog imuniteta tj. zaštite nemaju apsolutno nikakve veze sa sindikalnim djelovanjem tih sindikata već su očita “zlouporaba” navedenog instituta koji bi trebao štititi sindikalne povjerenike u njihovom sindikalnom djelovanju, što smo osudili u svom dopisu broj: SPS-01-02/47-2016. od 19. 7. 2016. godine upućenog cjelokupnoj javnosti i svim zaposlenicima MUP-a i bez obzira na to gosp. Nikola Kajkić i drugi glavni povjerenici tog sindikata koji sudjeluju u donošenju odluka nisu shvatili da čine štetu kako svom sindikatu tako i svim sindikatima u MUP-u i nakon toga donose odluku o imenovanju gosp. Gorana Vukovića za njihovog povjerenika u Policijskoj akademiji nedugo nakon njegovog ispitivanja u Službi za unutarnju kontrolu MUP-a.

Zbog takvog bahatog, nemoralnog i neprofesionalnog ponašanja pojedinih sindikata i njihovih čelnika i sprječavanja MUP-a da procesuira negativno i nedozvoljeno ponašanje pojedinaca u MUP-u te svrsi sindikata samo za pojedince i njihove prijatelje koji su se preko noći pojavili kao članovi sindikata i time zaštitili one koje niti u tragovima ne bi mogli koristititi sindikalnu zaštitu ministar gosp. Vlaho Orepić je po prvi puta u povijesti MUP-a posegnuo za jednim neočekivanim potezom.

Zatražio je mišljenje Ministarstva rada i mirovinskog sustava i temeljem tog mišljenja odredio da umjesto dosadasnjih 860 sindikalnih povjerenika koji su uživali sindikalnu zaštitu u MUP-u sada na to imaju pravo samo 63 sindikalna povjerenika u 9 sindikata koji djeluju u MUP-u te od tih 9 sindikata zatražio da se sporazume i dogovore koji će to biti sindikalni povjerenici (dopis iz priloga).

Ne krivimo ministra zbog ovakve odluke jer je prije svega poštena i razborita, osobito nakon ovakvog ponašanja tih sindikata, već krivimo odgovorne osobe u tim sindikatima koji su dozvolili da se njihovi čelnici tako ponašaju, a sada će i ta gospoda osjetiti to na svojoj koži jer predsjednici tih sindikata sigurno neće biti ti koji će se odreći sindikalne zaštite već će bez nje ostati njihovi povjerenici po postajama i upravama koji su do sada i vukli i radili na dobrobit tih sindikata i podržavali te čelnike u tim i takvim postupcima.

E pa gospodo sindikalni povjerenici tih sindikata zapitajte se sada da li ćete sindikalno djelovati u ime tih sindikata i da li ćete se izložiti riziku disciplinskog progona i otkaza zbog te gospode i njihove politike koju su do sada provodili preko Vaših leđa, a ministru svaka čast jer je konačno rekao dosta takvom nepoštenom i neprofesionalnom ponašanju.vlaho-o-sindikatima

Obzirom da smo novi sindikat s relativno malim brojem članova naspram ovih brojki u dopisu ministra i da želimo i dalje nastaviti sa sindikalnim djelovanjem istim žarom i nastojanjem za poboljšanje prava svim zaposlenicima MUP-a, koristimo ovu priliku da pozovemo sve naše kolege simpatizere i one koje prate naš rad da nas podrže i učlane se u sindikat jer samo članstvom i brojem članova možemo nastaviti raditi i dalje ovako kako smo do sada i činili, napisali su na svojoj Facebook stranici čelnici Sindikata policijskih službenika te priložili dopis ministra Orepića prema kojemu će se uskoro drastično smanjiti broj zaštićenih sindikalnih povjerenika.