Sudionici ‘Ljetne škole Domovina’ putovat će Hrvatskom i organizirano navijati za Vatrene Sudionici ‘Ljetne škole Domovina’ putovat će Hrvatskom i organizirano navijati za Vatrene
TweetEmailPrint ”Navijajte za Vatrene na Europskom nogometnom prvenstvu – u svojoj domovini Hrvatskoj. Kako? Pridružite nam se u Ljetnoj školi Domovina na nezaboravnom dvotjednom... Sudionici ‘Ljetne škole Domovina’ putovat će Hrvatskom i organizirano navijati za Vatrene


”Navijajte za Vatrene na Europskom nogometnom prvenstvu – u svojoj domovini Hrvatskoj. Kako? Pridružite nam se u Ljetnoj školi Domovina na nezaboravnom dvotjednom putovanju Hrvatskom i osjetite navijački duh Hrvatske uživo u Hrvatskoj. Termin je od utorka, 18. lipnja do ponedjeljka, 1. srpnja 2024.!”, napisali su (su)organizatori ‘Domovine’ na FB stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Program ovogodišnje ‘Ljetne škole Domovina’, koju od 18. lipnja do 1. srpnja 2024., organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko – američkih stručnjaka (ACAP), spektakularniji je i uzbudljiviji nego ikada do sada (‘Ljetna škola Domovina’ od 18. se lipnja do 1. srpnja 2024. po treći puta održava u brojnim gradovima u Hrvatskoj).

Uživo će osjetiti navijački duh Hrvatske

Mladi Hrvati iz iseljeništva, koji se na vrijeme prijave za Ljetnu školu Domovina, u tom će periodu moći upoznati brojne hrvatske znamenitosti u Vukovaru, Sinju, Dubrovniku, Kninu; Gospiću, Osijeku…, a pri tom će, što je i najuzbudljivije, moći, zajedno s ostalim hrvatskim navijačima, u vatrenoj atmosferi pratiti izravne televizijske prijenose utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Pripadnici hrvatske dijaspore koji su dosad imali prigodu na trgovima, ulicama ili u kafićima u Hrvatskoj – zajedno s brojnim domaćim navijačima – organizirano gledati televizijske prijenose utakmica Vatrenih, istaknuli su kasnije da im je to bilo sjajno i doista nezaboravno iskustvo.

Vatreno ozračje u Njemačkoj

Nema sumnje da će tako biti i ovog ljeta, jer Dalićeva i Modrićeva Hrvatska će, podsjetimo, na Europskom prvenstvu u Njemačkoj igrati pred desetinama tisuća hrvatskih navijača, u sjajnom ozračju, što samo po sebi jamči veliki spektakl.

Ljetna škola Domovina („Domovina Birthright Program“)  projekt je namijenjen mladima u dobi od 18 do 30 godina.

Projekt se održava u svrhu jačanja identiteta hrvatskog iseljeništva, poticanja globalnog umrežavanja Hrvata, kulturne i znanstvene suradnje s mladom generacijom potomaka hrvatskih iseljenika, razvoja i jačanja baštinskog turizma u Republici Hrvatskoj te jačanja svijesti o nedjeljivom hrvatskom narodu.

Polaznici Ljetne škole u četrnaest dana posjetit će mnoštvo lokacija od kulturnog, vjerskog i povijesnog značaja za hrvatski narod širom svijeta. Upoznat će se s bogatstvom hrvatske gastronomije, glazbe, hrvatskog jezika te ljepotom života u domovini svojih predaka.

Sudjelovanjem mladih potomaka hrvatskih iseljenika koji potječu iz Južne Amerike, Australije, SAD-a, Kanade, Južne Afrike, Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, ovaj projekt kao dodatni cilj ima povezati hrvatske zajednice širom svijeta. Kroz dijalog i zajedničko otkrivanje Lijepe Naše, polaznici koji dolaze s različitih kontinenata moći će prepoznati sličnosti i razlike koje povezuju njihove i druge hrvatske zajednice udaljene od domovine.

Dosadašnji sudionici bili su iz Argentine, Australije, Kanade, Perua, Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Evo kako su ovogodišnji program Ljetne škole Domovina najavili na FB stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH:

”Navijajte za Vatrene na Europskom nogometnom prvenstvu – u svojoj domovini Hrvatskoj. Kako? Pridružite nam se u Ljetnoj školi Domovina na nezaboravnom dvotjednom putovanju Hrvatskom i osjetite navijački duh Hrvatske uživo u Hrvatskoj. Termin je od utorka, 18. lipnja do ponedjeljka, 1. srpnja 2024.!”, napisali su administratori FB stranice Središnjeg državnog Ureda za Hrvate.

Objavili su i poveznicu preko koje zainteresirani mogu dobiti ostale informacije te se prijaviti za sudjelovanje u programu ovogodišnje Ljetne škole Domovina: https://www.croampro.com/page/domovina_program.

‘Stvarnost je nadmašila moje snove’

Administratori mrežne stranice ACAP-a (Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka), podijelili su zanimljivo svjedočanstvo jednog od sudionika prijašnje Ljetne škole Domovina, Hrvata iz Pittsburgha.

“Odlučio sam se za ‘Ljetnu školu Domovina’ jer sam, prvi puta u životu, imao nešto ušteđenog novca i mogao sam izostati s posla.

Prije puta cijeli sam život proveo u Pittsburghu okružen našom jakom i bogatom hrvatskom zajednicom, tako da sam imao dobru predodžbu što mogu očekivati ​​u Hrvatskoj. Znao sam da će biti dobro, ali stvarnost je daleko nadmašila moje snove.

Dok nisam bio tamo, nisam znao koliko sam zapravo Hrvat. Udaljenost nije bila važna. Sada mi je sve jasno. Mi smo isti; način na koji izražavamo da nam je stalo jedni do drugih, naš smisao za humor, naša radna etika, naša hrana. Prvog dana osjećali smo se kao najbolji prijatelji; Drugi dan do kraja osjećao sam se kao obitelj.

Svaki dan bih se probudio i pomislio, ovo je jedan od najboljih dana u mom životu. A onda sam se morao probuditi i ponoviti to još 15 puta.”, napisao je K.G., jedan od sudionika ‘Ljetne škole Domovina‘.

FOTO: Screenshot videosnimke; arhiva Promise.hr

FOTO: Navijanje s povratnicima iz dijaspore: ‘Samo zbog ovoga isplati se vratiti u Hrvatsku!’