”Sve je više umirovljenika među beskućnicima; u ‘Dom nade’ dođu po zagrljaj i da se ugriju” ”Sve je više umirovljenika među beskućnicima; u ‘Dom nade’ dođu po zagrljaj i da se ugriju”
TweetEmailPrint ”Ljubav ne bira niti dob niti mjesto… kada se sijede, zaljubljene, umorne glave priljube kako bi se odmorile u našem toplom Boravku…”, piše... ”Sve je više umirovljenika među beskućnicima; u ‘Dom nade’ dođu po zagrljaj i da se ugriju”


”Ljubav ne bira niti dob niti mjesto… kada se sijede, zaljubljene, umorne glave priljube kako bi se odmorile u našem toplom Boravku…”, piše u objavi na FB stranici Udruge Dom nade – Dnevni boravak za beskućnike iznad fotografije (gore i dolje desno) starijeg ljubavnog para u njihovim prostorijama u Harambašićevoj 20 u Zagrebu

”Znate li da je primijećen znatan porast beskućnika starije životne dobi koji nisu ostvarili pravo na mirovinu ili čije mirovine su nedostatne za podmirenje osnovnih životnih potreba?”, upozorili su djelatnici Udruge Dom nadeDnevnog boravka za beskućnike sinoć (18. prosinca) na svojoj FB stranici.

Podijelili su i fotografiju starijeg ljubavnog para (zamućenih lica) u njihovom toplom Boravku za bekućnike, u suterenu kuće u Harambašićevoj 20 u Zagrebu.

”Ljubav ne bira niti dob niti mjesto… kada se sijede, zaljubljene, umorne glave priljube kako bi se odmorile u našem toplom Boravku”, stoji u objavi iznad njihove velike fotografije (dolje desno).

Siromaštvo u jeseni života

Matea Ovčar, socijalna radnica koja je u Dnevnom boravku za beskućnike Udruge Dom nade zaposlena kroz projekt ”Podrška u integraciji beskućnika” Ministarstva rada te kroz projekt ”Premostimo neinformiranost” Grada Zagreba, potvrdile nam je da je kod njih itekako primjetan porast broja beskućnika i krajnje siromašnih ljudi starije životne dobi te umirovljenika.

Danijel Vuga, predsjednik Udruge Dom nade, istaknuo je pak da nije riječ samo o ljudima starije dobi, već da primjećuju porast broja beskućnika i krajnje siromašnih u svim kategorijama stanovništva. U Hrvatskoj, kaže, imamo i radničku sirotinju i svojevrsno novo siromaštvo.

”U našem Dnevnom boravku za beskućnike primjećujemo sve više žena starije dobi, potom udovica te sve više umirovljenika. I ljubavni par s naše fotografije također je starije dobi. Mislim da oboje imaju više od sedamdeset godina. On je apsolutni beskućnik, a ona je krajnje siromašna osoba. Gospođa ima mirovinu, ali jedva krpa kraj s krajem jer joj mirovina nije dovoljna. Njih dvoje dolaze u naš Dnevni boravak doslovce se ugrijati i malo podružiti. Ovdje operu rublje, popiju čaj ili kavu, a nedavno su se kod nas i ošišali. Da nema nje, on bi sada bio vani na hladnim ulicama, ili bi se po cijele dane vozio u tramvajima”, istaknula je Marijana Ivanić Vuga, voditeljica Dnevnog boravka Doma nade, dragocjenog toplog kutka koji je nedavno bio oštećen u poplavi za nedavne jake kiše.

Nakon te poplave, neki su građani prikupili donacije te donijeli u Dnevni boravak za beskućnike u Harambašićevu 20 (fotografija gore).

U ponudu uključen i zagrljaj u boravku

”Znate li da u našem Poludnevnom boravku od 2012. godine nudimo potpunu resocijalizaciju – pomoć u ostvarivanju socijalnih prava, obavljanje higijene, pranje i sušenje rublja, volonterski šišanje, a uključen je i zagrljaj u boravku”, podsjetili su ovih dana djelatnici Udruge Dom nade, o čijem dragocjenom poslanju smo i ranije pisali na Promise.hr.

Zbog sve više potrebitih osoba u Gradu Zagrebu podsjećamo da je Dnevni boravak za beskućnike u suterenu Harambašićeve 20 otvoren svakog ponedjeljka i srijede od 15 do 19 sati te utorkom, četvrtkom i petkom od 9 do 13 sati.

Prenosimo ovdje i broj žiroračuna Udruge Dom nade za potrebne donacije:

Žiro-račun (IBAN): HR0224070001100485581 (OTP banka Hrvatska d.d.)

FOTO: FB stranica Udruga Dom nade – Dnevni boravak za beskućnike

Udruga ‘Dom nade’ treba vašu pomoć: Hitno potreban materijal za obnovu Dnevnog boravka za beskućnike