”Tomašević i Benčić skrivaju nalaze o ilegalnim radovima zbog kojih je eksplodirao Jakuševec!” ”Tomašević i Benčić skrivaju nalaze o ilegalnim radovima zbog kojih je eksplodirao Jakuševec!”
TweetEmailPrint ”U rješenju Inspektorata stoji da su se na urušenoj plohi odvijali nedopušteni radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja, i to protivno građevinskoj dozvoli i... ”Tomašević i Benčić skrivaju nalaze o ilegalnim radovima zbog kojih je eksplodirao Jakuševec!”


”U rješenju Inspektorata stoji da su se na urušenoj plohi odvijali nedopušteni radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja, i to protivno građevinskoj dozvoli i glavnom projektu za Jakuševec. I u Saboru se o tome trebalo raspravljati, no ta je prilika propuštena jer je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Sandra Benčić odjednom otkazala sjednicu. Sada je jasno zašto se ta sjednica nikad nije održala. Zato što bi Državni inspektorat ovaj dokument tada vjerojatno i objavio – kaže Petek

Prošlo je pola godine od oba odrona na Jakuševcu, no javnost još ne zna što je uzrok nesreće u kojoj je teško stradao zaposlenik Čistoće. Dok gradonačelnik tvrdi da istraga još traje, njegov koalicijski partner danas je predstavio dokument inspekcije koji tvrdi drukčije.

Gradonačelnik namjerno mjesecima skriva ključne informacije o upravljanju odlagalištem Jakuševec, kao i razlozima odrona, tvrdi SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek. Svoju tvrdnju potkrepljuje službenim rješenjem Državnog inspektorata u kojem stoji da su se na urušenoj plohi prethodno odvijali nedopušteni građevinski radovi. Kaže da je dokumente dobio anonimno te da je provjerio njihovu autentičnost, objavio je Radio Sljeme.

Otplinjavanje protivno građevinskoj dozvoli

– A u njima stoji da su tijekom prošle godine baš na plohi 6/2, na kojoj su se dogodila oba odrona, izvođeni radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja, i to protivno građevinskoj dozvoli i glavnom projektu koji postoji vezano uz odlagalište Jakuševec. I u Saboru se o tome trebalo raspravljati, no ta je prilika propuštena jer je predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić odjednom otkazala tu sjednicu. Sada je jasno zašto se ta sjednica nikad nije održala. Zato što bi Državni inspektorat ovaj dokument tada vjerojatno i objavio – kaže Petek.

Holding je, kaže Petek, morao u roku 90 dana uskladiti postojeći sustav privremenog otplinjavanja s građevinskom dozvolom i glavnim projektom. Danas istječe taj rok, no ne zna se jesu li to učinili. Ako nisu, onda u roku dodatnih 90 dana moraju ukloniti postojeći sustav. Inače slijedi paprena novčana kazna.

– Ova nova generacija političara u koju su mnogi građani polagali nadu da bi poslije Bandića mogli donijeti toliko potrebnu promjenu, iznevjerila je njihovo povjerenje. Razočarali su po pitanju preuzimanja odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti u komunikaciji oko situacije u kojoj su se našli. Razočarali su i jer nisu riješili problem, nisu i neće zatvorili odlagalište te uredili cjelovit i održiv sustav gospodarenja otpadom. Sklepano rješenje oko gradnje CGO-a u Resniku, koje su poslije odrona predstavili, zasigurno to nije – tvrdi Petek.

Korleat: Jakuševac je naslijeđena situacija

Iz gradske uprave opet odgovornost prebacuju na bivšu gradsku vlast.

– Nalazi inspekcija su pri kraju i vrlo skoro ćemo početi sa sanacijom. To je ono što vam mogu službeno reći. Mi kao uprava zaista dajemo sve od sebe da stvari napokon izvedemo na čistac i da saznamo kakvo je točno stanje te da potom započnemo sa sanacijom. Napomenut ću da je brdo Jakuševec naslijeđena situacija – poručuje zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. 

Nasljeđeno ili ne, Petek će na idućoj sjednici Skupštine inzistirati na javnoj objavi cjelokupne dokumentacije svih inspekcija koje su poslije odrona bile na odlagalištu, piše Radio Sljeme.

‘Bomba koja može uništiti trećinu grada’

Ugledni fizikalni kemičar, dr. Stanko Uršić je, podsjetimo, nakon velikog odrona prije nekoliko mjeseci u dramatičnom javnom obraćanju (mediji su ga prešutjeli) upozorio da gradska vlast prikiva da se dogodila opasna eksplozija metana. Naglasio je da bi u mogućoj novoj eksploziji matana na Jakuševcu pod ruševina nestala trećina grada Zagreba!

”Dosta je bilo muljanja i prikrivanja, dosta je bilo neozbiljnosti. Na Jakuševcu se dogodila eksplozija metana, no to se pokušava sakriti. Imate svjedočanstvo ljudi, ali se to prikriva, a imate i svjedočanstvo čovjeka koji je izgubio ruku. Jakuševac je tempirana bomba koja može uništiti trećinu grada i to treba shvatiti”, istaknuo je tada, u vrlo dramatičnom javnom istupu, poznati znanstvenik, fizikalni kemičar prof. dr. Stanko Uršić u razgovoru za Radio Sljeme.

Dr. Uršić to je izjavio komentirajući video zapis Udruge Ekologije grada, na kojem se vidi da se na Jakuševcu, prema svemu sudeći, dogodila eksplozija metana. On je uvjeren da je do eksplozije došlo jer je vidljiv krater. Pojasnio je koje su sve opasnosti sa smetlišta Jakuševec.

‘Metan strašna opasnost, ima ga užasno mnogo’

”Najstrašnija je i neposredna opasnost stvaranje metana. Toga su bili svjesni i oni koji su sanirali smetlište prije dvadesetak godina, a toga je bio svjestan i pokojni gradonačelnik, koji je za mnogo toga također odgovoran… No, ljudi koji danas vode Grad Zagreb i Čistoću trebali bi trenutno dati ostavke”, naglasio je u prosinca prošle godine dr. Uršić.

Dodao je da na Jakuševcu imamo smeće, a ne otpad, te da se na smetlištu uvijek stvara opasni plin metan.

”Metan u smjesi sa zrakom je eksplozivan, a tamo izlazi metan. Metana ima tamo užasno mnogo jer imate 18 miliijuna tona smeća na toj hrpi. Znate li što čeka Zagrepčane? Ako se dogodi katastrofa, nestat će Jakuševac i obližnja naselja, a trećina grada će biti poharana! Ne možete uopće zamisliti što je eksplozija metana. Nemoguće je da ovakav krater nastane bez eksplozije metana. Nemoguće je da bi neko smeće koje se kotrlja, prevrnulo kamion i napravilo cijeli onaj krš. U to može povjerovati netko jako nepismen ili jako naivan”, upozorio je poznati znanstvenik, koji dobro poznaje situaciju na smetlištu na Jakuševcu, jer se i ranije oko toga angažirao i nudio rješenja za ovaj problem.

Jakuševac je tempirana bomba koja može uništiti trećinu grada! Dosta je kretenskog prikrivanja”

FOTO: Screenshot videosnimke