Tomašević: ‘Jarun postaje pješačka zona!’ Zašto su maknuli kućice za tulume uz jezero, nije objasnio Tomašević: ‘Jarun postaje pješačka zona!’ Zašto su maknuli kućice za tulume uz jezero, nije objasnio
TweetEmailPrint ”Pristup će biti zabranjen svim motornim vozilima, osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama”, rekao je Tomašević. Nije, međutim, ni riječi rekao... Tomašević: ‘Jarun postaje pješačka zona!’ Zašto su maknuli kućice za tulume uz jezero, nije objasnio


”Pristup će biti zabranjen svim motornim vozilima, osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama”, rekao je Tomašević. Nije, međutim, ni riječi rekao o tome zašto su za njegova mandata s Jaruna uklonjene sve drvene kućice, koje su godinama bile omiljeno mjesto za organiziranje rođendanskih i drugih zabava, odnosno zašto već nisu postavili nove, ako su stare uklonili jer su bile dotrajale…

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas (srijeda 3. travnja) je objavio da Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun postaje pješačka zona, kao što je to lani i obećao

“Vidimo da su građani prihvatili tu transformaciju rekreacijskog sportskog centra Jarun, jer se broj automobila koji ulaze na RSC Jarun prepolovio tijekom protekle godine, što je jasan pokazatelj uspješnosti te inicijative”, istaknuo je gradonačelnik. Vezano za uvođenje pješačke zone na RSC Jarun, a u skladu s predloženom Naredbom o uvjetima prometovanja u središnjem dijelu Zagreba i pješačkim zonama, koja je na javnom savjetovanju, ulazak motornih vozila bit će strogo ograničen. Tako će se stvoriti sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce.

Pristup će biti zabranjen svim motornim vozilima, osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama, što uključuje članove sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe s poslovnim prostorom na RSC Jarun, ribiče s godišnjom ribolovnom dozvolom te osobe s invaliditetom.

Odmuljivanje jezera – u fazi izrade studije

Tomašević je podsjetio i da je lani temeljito obnovljena Aleja Matije Ljubeka, prvi put u 40 godina, čime je započet niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje te važne rekreativne i sportske zone za brojne Zagrepčane. Proširene su površine za rekreaciju, osiguran je veći prostor za bicikliste, nova parkirališta na obodima jezera te javna ZET linija vikendom.

Najavio je i da će tijekom ove godine biti završena prostorno- programska studija koja će definirati budući razvoj RSC Jaruna i poslužiti kao temelj za Urbanistički plan uređenja Jaruna, a kroz nekoliko tjedana bit će završena i studija odmuljivanja jezera, koja je izuzetno važna s obzirom na status RSC Jaruna kao nacionalnog veslačkog centra.

Kućice su bile simbol Jaruna, zašto ih nema?

“Svim ovim inicijativama Grad Zagreb čini krupne iskorake prema stvaranju zdravijeg, ugodnijeg i održivog okruženja za brojne rekreativce, sportaše, obitelji, djecu i sve posjetitelje jezera Jarun kao zagrebačke zeleno-plave oaze”, poručio je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik nije, međutim, ni riječi rekao o tome zašto su za njegova mandata s Jaruna uklonjene sve drvene kućice, koje su godinama bile omiljeno mjesto za organiziranje rođendanskih i drugih zabava te roštiljanja u prirodi. Stare kućice su srušene i uklonjene, a nove ni nakon nekoliko godina još nisu postavljene.

FOTO: Screenshot videosnimki